Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ανοικτή ακόμη η αλλαγή εκλογικού νόμου: Όλο το σχέδιο για σχάση των τριών τομέων της παλιάς Β’ Αθηνών

 

 Παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πληροφορίες επιμένουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ανεξαρτήτους του bonus στο πρώτο κόμμα σύμφωνα με δημοσίευμα του politicus.gr, υπάρχει σχέδιο σε προχωρημένη επεξεργασία, που φτάνει ακόμα και στην αναδιαμόρφωση μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως είναι οι τρεις Τομείς της Β’ Αθήνας.

Είναι άλλωστε δεδομένο, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν πριν την αρχική διάψευση από τον κ. Μητσοτάκη, ότι τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα προβλέπει απλώς τη διευκόλυνση της αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, αλλά και άλλες δομικές αλλαγές στο σύστημα, ώστε να δικαιολογείται μία τέτοια πρωτοβουλία και για πιο «θεσμικούς» στόχους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην Β’ Αθήνας θα έχει έξι τομείς από τρεις που είναι σήμερα. Θα προκύψουν δε από το «σπάσιμο» κάθε σημερινού Τομέα σε δύο νέες περιφέρειες. Ήτοι, θα «κοπούν» στη μέση ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας, οι οποίοι παρότι προήλθαν από το διαχωρισμό της τερατώδους παλαιάς Β’ Αθήνας, είναι και πάλι πολύ μεγάλες περιφέρειες.

O Νότιος Τομέας είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια στη χώρα και εκλέγει 18 βουλευτές, ο Βόρειος 15 και ο Δυτικός 11.

Μόνον η Α’ Θεσσαλονίκης με 16 έδρες και η Α’ Αθήνας είναι στα ίδια επίπεδα και ίσως και η Ανατολική Αττική, που εάν ισχύσει η νέα απογραφή θα δει αύξηση των 10 εδρών, που αναδεικνύει σήμερα.

Το σχέδιο προβλέπει, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο Βόρειος Τομέας θα χωριστεί αφενός στους δήμους κοντά στην εθνική οδό και πάντως δυτικά της λεωφόρου Κηφισίας (Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση κ.α) και αφετέρου στους δήμους Χολαργό-Παπάγο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Μαρούσι και πάνω.

Από τον σημερινό Δυτικό Τομέα θα προκύψει μία περιφέρεια με Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν μία δεύτερη.

Στον Νότιο Τομέα θα υπάρξει διαχωρισμός με κύριο κριτήριο την επαφή με το παραλιακό μέτωπο. Οι δήμοι που «ακουμπούν» θάλασσα δηλαδή θα είναι μία περιφέρεια, ενώ οι πέριξ και πάντως από τη Νέα Σμύρνη και προς τον Υμηττό, ιδίως πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα συγκροτήσουν τη δεύτερη.

Με πληροφορίες από politicus.gr / Κώστας Μακρής

 Αναρτήθηκε από: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)