Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Κραυγή αγωνίας για τους μικρομεσαίους – Καρφιά Επιμελητηρίου Αθηνών κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2020/11/5fa15c47825e6332822a38d4-1024x683.jpg

 

Μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχει φέρει το κύμα ανατιμήσεων αλλά και οι τρομακτικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους με την κυβέρνηση να παραμένει ανάλγητη απέναντι στην κραυγή αγωνίας του επιχειρείν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «αρκετά» έως «πολύ» από αυτή την κατάσταση, ενώ οι αρνητικές απαντήσεις που δέχονται οι μικρομεσαίοι για δανειοδοτήσεις, δημιουργούν ένα θολό τοπίο σχετικά με τη βιωσιμότητα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σχεδόν έξι στους δέκα (58%) μικρομεσαίους επιχειρηματίες και μέλη του Επιμελητηρίου δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί («Αρκετά» έως «Πολύ») η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (59%) δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ»), από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους – από τους οποίους σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (37%) «Πολύ». Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Pulse RC, σχετικά με την πορεία της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του.

Μάλιστα, σχεδόν το ένα τέταρτο από τους ερωτηθέντες δηλώνει ότι έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους, με την πλειοψηφία από αυτούς να φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα») να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα αυτών που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους (61% του 23%), δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ»), κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, το 13% των μελών του επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από όσος ερωτήθηκαν σχετικά με πρόσφατο αίτημα τους δανειοδότησης. Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία και ειδικότερα οι έξι στους δέκα, εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και ένας στους πέντε (20%) θετική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «στην (απευκταία) περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δηλώνει ότι διαθέτει («Μάλλον» ή «Σίγουρα») επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών ενώ το τρομακτικό ποσοστό (41%) δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Τέλος, ένας στους πέντε (18%) περιμένει, η πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, να είναι «καλύτερη» – ένας στους τρεις (35%) την αναμένει «χειρότερη» και άλλοι τόσοι (34%) ίδια».

Έμμεσα «καρφιά» προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΕΕΑ

Σε δήλωση του ο πρόεδρός του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, φαίνεται ότι κλείνει το μάτι προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ώστε να ξέρει που πρέπει να ρίξει το βάρος των παρεμβάσεων της». Ο ίδιος σχολιάζει ότι «από τη νέα έρευνα που κάναμε, σε συνεργασία με την Pulse, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, το θέμα των οφειλών απασχολεί πολύ τις επιχειρήσεις καθώς διαπιστώνεται μία μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ αναδεικνύεται και το πολύ σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού τους από τον τραπεζικό δανεισμό. Τέλος, φαίνεται και η αγωνία για την “επόμενη μέρα”».

Έτσι κάνει εκ νέου έκκληση προς την κυβέρνηση να στηρίξει τις ΜμΕ επιχειρήσεις πάνω σε μια «ρεαλιστική προοπτική βιωσιμότητας»: «Για αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι πρέπει η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ώστε να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική βιωσιμότητας για αυτές τις επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Σε άρθρο του προ ημερών ο Γ. Χατζηθεοδοσίου άσκησε κριτική στην απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβληθεί όσον αφορά το κόστος των καυσίμων. Μεταξύ άλλων τότε έγραφε πως «δεν έχει περάσει πολύς καιρός –μόνο δύο μήνες- που η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση στην τιμή των καυσίμων για να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας στην συγκεκριμένη αγορά. Το ποσό της επιδότησης όμως ήταν τέτοιου ύψους που προσέφερε μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Ως Επιμελητήριο είχαμε επισημάνει από τότε ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει επιτέλους αυτό το ξέφρενο ράλι τιμών και είχαμε τονίσει την ανάγκη να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα».

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)