Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Τσίπρας: Αγγλικανισμός είναι να τάζεις 600 ευρώ power pass και οι πολίτες να βλέπουν 17 ευρώ

Τσίπρας: Eκτσογλανισμός είναι να τάζεις 600 ευρώ power pass και οι πολίτες να βλέπουν 17 ευρώ
Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ν’ απαντήσει και στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εμπρηστική επίθεση στον Real FM, αφήνοντας υπόνοιες εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, σήμερα, η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, με τα «φώτα» να πέφτουν στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη δική του τοποθέτηση για το νομοσχέδιο, αλλά και θ’ απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εμπρηστική επίθεση στον Real FM.

Παρακολουθήστε LIVE την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:


«Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία μετά από μια άθλια επίθεση σε ραδιοφωνικό σταθμό να προσφύγει σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε απ’ αυτό το βήμα, εμείς δεν θα το σηκώσουμε.

Και για να παραφράσω τα λόγια του Ηλία Ηλίου όταν τον κατηγορούσαν οι αντίπαλοί του, έλεγε «σας ταράζουμε στην νομιμότητα» έτσι και εμείς. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Δεν θα παρασυρθούμε στον κατήφορο. Τον χορό του διχασμού να τον χορέψετε μόνοι σας.

Η Κομισιόν ανησυχεί θέλει να δει λύσεις γιατί απειλείται στη χώρα η ελευθερία της έκφρασης, επειδή υπάρχουν δημοσιογράφοι που απειλούνται, διώκονται, δολοφονούνται και γιατί υπάρχουν χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια. Αυτά λέει η έκθεση. Είναι σε αδιέξοδο ο κ. Μητσοτάκης. Και για να φύγει από το αδιέξοδο καταφεύγει στον τοξικό διχασμό.

Απαράδεκτη η διατύπωση, που αμέσως αποσυρθεί. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και δεν μας εκφράζει. Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη; Είναι αλήθεια ένδειξη πολιτικού ήθους να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποκαλεί τους αντιπάλους του τσογλάνια και να υπονοεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρομοκράτες; Δεν αισθανθήκαμε οργή, αλλά τρόμο για το τι άλλο μπορεί να πράξει αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Φόρεσε την τήβεννο του δικαστή με ανείπωτες κατηγορίες.

Θα σας πω τι είναι εκτσογλανισμός. Όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη. Όπως έγινε με τον εκλεκτό σας, τον κ. Λιγνάδη, τώρα θα μας κουνάει το δάχτυλο. Το αίσθημα της αδικίας και της αδικίας που μου μετέφεραν οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου, του οποίου οι δράστες της δολοφονίας έμειναν ελεύθεροι. Ο τραμπουκισμός της Μάγδας Φύσσας είναι εκτσογλανισμός. Η έξωση της δημοσιογράφου για 15.000 όταν ο πρωθυπουργός και το κόμμα σας χρωστάει εκατομμύρια. Η λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κόστος της ενέργειας. Τα Golden Boys είναι εκτσογλανισμός. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας

Ή μήπως τάξατε 600 ευρώ power pass και βλέπουν 17 ευρώ; Αυτό είναι εκτσογλανισμός. Ακόμα ότι δώσατε τιμητική πολιτογράφηση σε έναν Τούρκο καταζητούμενο από την Ιντερπολ, ενώ άλλα παιδιά που γεννιούνται εδώ δεν θα πάρουν εδώ. Αυτό είναι εκτσογλανισμός. Φοβάμαι ότι στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται ένας ανίκανος, αλαζόνας και κυνικός. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το παραλήρημά του σε ένα νομοσχέδιο για την Παιδείας που αν μη τι άλλο είναι ένα πεδίο διαλόγου. Που αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Οφείλουμε όλοι να μην επιτρέψουμε να συμπαρασείρει στην πτώση του την κοινωνία.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός κατοχυρωμένος. Πληροφορήθηκα τι είπε ο κ. Συρίγος και μένω έκπληκτος από την παρέμβασή σας. Παρέμβαση αναθεώρησης της ιστορίας. Το διαβάζατε. Ήταν μια προαποφασισμένη ομιλία σας. Βουλευτής της ΝΔ είστε, όχι του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος που φτιάχτηκε στη Μεταπολίτευση. Πώς το έλεγε ο κ. Βορίδης; Να αποκλείσουμε την ηγεμονία της Αριστεράς. Άκουσα τον κ. Θεοχάρη να αναλαμβάνει ρόλο Πυθίας; Είναι αυτή η θέση της ΝΔ, του κόμματος του Καραμανλή; Εκφράζει τη ΝΔ τα όσα είπε εδώ ο κ. Συρίγος ή μήπως είναι γραμμή του κ. Μητσοτάκη; Τι συμβαίνει; Περιμένω μια απάντηση. Ή να ανακαλέσει ο κ. Συρίγος ή ο αρχηγός σας. Ή να αποβάλει τον κ. Συρίγο ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Αλλά αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα γίνει η μετάλλαξη της Δημοκρατίας, ούτε του δημόσιου πανεπιστημίου.

Και βλέποντας τους συνάδελφους του ΚΙΝΑΛ. Με αυτούς θα συνεργαστείτε; Με αυτούς που έχουν αυτές τις θέσεις; Είπατε κ. Κεραμέως ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ότι είναι ύψιστη ιδεολογική μάχη. Και ποιοι είναι απέναντι; Από τη μια κερδοσκόποι της Παιδείας. Από την άλλη πλευρά ποιοι είναι; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, απέναντι είναι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Η αλαζονεία σας μάλλον είναι μεταδοτική.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Για το νομοσχέδιο δεν συμφωνεί κανείς. Ούτε καν η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ Νομικής. Σας καταγγέλλει. 1.000 επιστήμονες υπογράφουν επιστολή για τις απειλές που δέχεται το πανεπιστήμιο.

Τα πραγματικά προβλήματα είναι πως θα εξελιχθεί το διδακτικό έργο, τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε καλύτερους καθηγητές.

Υπάρχουν πολλοί καθηγητές που θα ήθελαν να επιστρέψουν. Ακούν ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι κέντρα ανομίας, ότι είναι πολυτέλεια τα δωρεάν συγγράμματα, ότι είναι ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν έχετε σκοπό να λύσετε τα προβλήματα. Θέλετε να τα επιδεινώσετε. Για το δημόσιο πανεπιστήμιο ακούμε καλά λόγια στο εξωτερικό. Κάποια κατατάσσονται στο καλύτερο 8% παγκοσμίως. Πόσο περήφανοι είστε ότι πετύχατε κάτι καλό; Το καταφέρατε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Άξιζε τον κόπο μπροστά σε αυτά που έχει επιφέρει. Πάνω από 40.000 παιδιά δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Βάζετε αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, αντί να βάλετε καθηγητές. Η τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας είναι τα μεγάλα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία. Δεν σας κακίζω, αλλά είναι αλήθεια. Ζείτε σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν σας απασχόλησε, ούτε τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε, το μέλλον των παιδιών. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι είστε υπουργός όλων των παιδιών ή μήπως νομίζετε ότι είστε υπουργός μόνο του Κολλεγίου του οποίου αποφοιτήσατε;

Μας λέτε ότι θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που να μοιάζει με ανώνυμη εταιρεία και να προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας. Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένη παιδία, κατακερματισμένη ζωή. Το όραμά σας μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ κι άλλων φιλελεύθερων.

111 χιλιάδες άνθρωποι με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. Είναι άριστοι. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι ανταγωνιστικοί; Δεν ήξεραν να φτιάξουν βιογραφικό; Εσείς την έχετε μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα.

Επιβάλλετε μια υπερσυγκεντρωτική εξουσία στον Πρύτανη. Θα έχουμε μια αποδυναμωμένη σύγκλητο και διορισμένους αντιπρυτάνεις και έλεγχο των εκλογών. Υπονομεύετε το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.

Είναι ντροπή για την Πολιτεία να στηρίζετε σε χορηγίες. Έτσι θα φτιάξουμε τη δημόσια Παιδείας. Καμία απολύτως δέσμευση για τη στελέχωση των τμημάτων. Που οδηγούμαστε; Οδηγούμαστε σε παραγωγή ημιμορφωμένων.

Στα μεταπτυχιακά ενώ με τη δική μας ρύθμιση είχαν μειωθεί τα δίδακτρα, με τη δική σας αυξάνονται. Θα δούμε πανεπιστήμιο συμβασιούχων καθηγητών. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο θα βλάψει, αλλά θα το αποτελειώσει. Δέσμευσή μας ότι θα καταργήσουμε τη ρύθμιση αυτή κι απέναντι στον ελληνικό κι απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δέσμευσή μας είναι να γίνουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν. Είναι μεγάλό το ποσό που απαιτείται. Περίπου 30 εκατ. ευρώ. Όσα κοστίζει η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αν σε κάτι συμφωνούμε, είναι ότι η Παιδεία είναι ότι είναι ένα πεδίο μάχης γιατί υπάρχει το δημόσιο συμφέρον. Θέλετε το κράτος προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ, γι’ αυτό ξηλώσατε το 8ωρο, γι’ αυτό αφήσατε το ΕΣΥ να καταρρεύσει.

Είμαστε τελευταίοι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτή τη μάχη είμαστε απέναντι. Από τη μία εσείς και τα συμφέροντα κι από την άλλη όσοι θέλουμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσατε. Δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα. Θα σας αφήσουμε με τους υβριστές του πανεπιστημίου και της δημοκρατίας. Ονειρευόμαστε μια ανοιχτή κοινωνία και θα το πετύχουμε».

 

1 σχόλιο:

(3)