Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Το ΚΙΝΑΛ είχε ψηφίσει την τροπολογία για τις παρακολουθήσεις – Τι ακριβώς προβλέπει

Το ΚΙΝΑΛ είχε ψηφίσει την τροπολογία για τις παρακολουθήσεις – Τι ακριβώς προβλέπει
Την ώρα που τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα «κάγκελα» μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, το iEidiseis.gr θυμίζει ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν πει «ναι» στην τροπολογία για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Η καταγγελία – και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, ανοίγει και πάλι τον διάλογο σχετικά με τις παρακολουθήσεις στη χώρα μας και της αντισυνταγματικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021.

Η εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε μόλις 4 ώρες πριν την ψήφισή της, άλλαξε τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, στερώντας την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά στην εθνική ασφάλεια.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η νομοθεσία προέβλεπε ότι μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κάποιου πολίτη, η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση του απορρήτου, είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αυτό πλέον άλλαξε και έτσι θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ευλόγως ότι η ΕΥΠ, η οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα μάθουν ποτέ για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, μπορεί ευκολότερα να προχωρήσει – ενδεχομένως κι αυθαίρετα – σε μαζικές παρακολουθήσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων πολιτών (στο όνομα της εθνικής ασφάλειας) που δεν θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

«Ναι» από το ΚΙΝΑΛ στην τροπολογία

Η τροπολογία αυτή «πέρασε» μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας; Όχι. «Πέρασε» και τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ κι αυτό έχει τη σημασία του σήμερα που ο αρχηγός του κόμματος έπεσε θύμα αγνώστων που αποπειράθηκαν να παγιδεύσουν και να παρακολουθήσουν το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο, για άγνωστο σκοπό, μέσω του λογισμικού Predator. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που σήμερα – και δικαίως – είναι «στα κάγκελα» μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, τότε είχαν ψηφίσει την τροπολογία. Αντίθετα, κατά της ρύθμισης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είχαν απευθύνει, τότε, ερωτήματα προς το ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα προς τον βουλευτή Ανδρέα Πουλά, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του κόμματος στο πολυνομοσχέδιο, σχετικά με τη στάση τους, αλλά απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Η ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τη σχετική τροπολογία 826/145 του ν. 4790/2021 υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Τυπικά έχουν την ευθύνη και λέμε τυπικά, γιατί ουσιαστικά την ευθύνη την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκεται από την έναρξη κιόλας της θητείας του η ΕΥΠ.

 Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Πόσο παστόκος πρέπει να είσαι! Ψηφίζεις τα εμέσματα του μητσωτού και μετά κλαψουρίζεις που σε "μερεμετιάζει" με το νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)