Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Πάτρα: Δικαστικό «όχι» στο δώρο Χριστουγέννων εργαζόμενης στον ιδιωτικό τομέα – Θυελλώδεις αντιδράσεις

 https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2021/04/dikastirio.jpg

 

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του «Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Η Ένωση» καθώς, όπως αναφέρει, εργοδότρια κρίθηκε αθώα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών κατά την εκδίκαση εφέσεως για μη εξόφληση του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενη.

Όπως αναφέρει, η εργοδότρια αλυσίδας καταστημάτων αρνείται πεισματικά την εξόφληση της οφειλής του Δώρου Χριστουγέννων προς την εργαζόμενη από το έτος 2020.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το δικαστήριο, παρά την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως, έκανε δεκτές τις δικαιολογίες της εργοδότριας (όπως αυτές μεταφέρθηκαν από το δικηγόρο της) ότι τάχα «οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας είναι κατασχεμένοι και δεν μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εργαζόμενης» ή ότι «η εργαζόμενη αρνείτο να παραλάβει τα χρήματα σε μετρητά (μαύρα δηλαδή)». Αστείες δικαιολογίες που προβλήθηκαν και στο Πρωτοδικείο και απορρίφθηκαν. Και είναι αστείες και ψευδείς οι δικαιολογίες της εργοδότριας εταιρείας, καθώς επίσης και της νομίμου εκπροσώπου της, διότι τα IDEA STORES μια χαρά κινούν καθημερινά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εισπράττοντας μέσω μηχανημάτων «POS» χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις και μια χαρά πληρώνουν μισθοδοσίες άλλων υπαλλήλων μέσω τραπέζης, οι οποίοι εξακολουθούν να απασχολούνται στα εν λόγω καταστήματα. Εκτός κι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ή παραβιάζεται η παρ. 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) σύμφωνα με τον οποίο καθιερώνεται υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού», τονίζει.

«Δε θα κρίνουμε εμείς τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σεβόμαστε τους πυλώνες της Δημοκρατίας και έχουμε εμπιστοσύνη στους λειτουργούς της. Όμως οι νόμοι και η δικαστηριακή νομολογία είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Εφόσον νόμιμες αποδοχές δεν έχουν εξοφληθεί και κάτι τέτοιο συνομολογείται και από τον εργοδότης ενώπιον του δικαστηρίου, τότε επισύρονται συγκεκριμένες ποινικές κυρώσεις», προσθέτει.

«Αυτό που πλέον μας ανησυχεί ως συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι η συγκεκριμένη (και εσφαλμένη κατά την άποψή μας) Εφετειακή Απόφαση δημιουργεί κακό νομολογιακό δεδομένο για το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Το εσφαλμένο αυτής της απόφασης θα επιχειρήσει η εργαζόμενη-μέλος μας με τη βοήθεια μας να αναδείξει με αναίρεσή της στον Άρειο Πάγο, με αίτηση που θα υποβάλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα», καταλήγει.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)