Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Διακοπές ρεύματος και στα νοικοκυριά - Η κυβέρνηση το εξετάζει ως «ύστατη λύση»

Διακοπές ρεύματος και στα νοικοκυριά - Η κυβέρνηση το εξετάζει ως «ύστατη λύση»
 
 
 
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμιση ενέργειας - Πού θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι διακοπές ρεύματος.

Σε «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί για ολόκληρη την Ευρώπη το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, πιθανότητα που έχει αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, μεταξύ αυτών και οι διακοπές ρεύματος.

Αυτό που έχει αποφασιστεί, σε πρώτο επίπεδο, είναι η συσκότιση σε δημόσιους χώρους, με τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν να είναι αυτά των μνημείων.

Ο διακόπτης θα κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ στο σχέδιο μείωσης του δημόσιου φωτισμού, θα ακολουθήσουν οι δήμοι, οι οποίοι θα κληθούν να κλείνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.

Θα ακολουθήσουν τους δημόσιους χώρους τα νοικοκυριά;

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι το ύστατο μέτρο που θα εξεταστεί.

«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει στην «Καθημερινής της Κυριακής» ο Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή στη διακοπή της παροχής ρωσιού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. « Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Η στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε 4 άξονες: Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, την καύση πετρελαίου στις 5 υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου και την ενοικίαση 2 υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)