Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

«Χαστούκι» και από το Ευρωβαρόμετρο: Δεύτερη στην Ευρώπη στη διαφθορά η Ελλάδα

 https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/06/mitsotakis-23%CE%B2%CE%B2%CE%B2.jpg

Τη σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνει ένα ακόμα Ευρωβαρόμετρο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, το 75% των πολιτών στην Ελλάδα απάντησαν πως η διαφθορά είναι πρόβλημα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο σε αυτή τη λίστα.

Την ίδια ώρα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα», κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε αυτό τον τομέα. Όλα αυτά, μετά το ευρωπαϊκό χαστούκι που δέχτηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά μέσα από μια 28σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου ενώ η έκθεση -την οποία ο πρωθυπουργός ανέμενε πώς και πώς- κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη ρεβανσιστική στοχοποίηση των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου.

Ειδικότερα,όσον αφορά το Ευρωβαρόμετρο, η διαφθορά στην Ελλάδα αγγίζει επίπεδα ρεκόρ καθώς οι πολίτες απαντώντας στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα ή όχι στη χώρα σας στο κομμάτι της δουλειάς;» απάντησαν θετικά σε ποσοστό 75%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο που έλαβε ποσοστό 78%. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό αυξήθηκε κατά 17% εν συγκρίσει με το Ευρωβαρόμετρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με 70%, στην τέταρτη η Κροατία με 66% και η Βουλγαρία στην πέμπτη με 62%.

Αντίθετα, μόλις το 7% των Δανών θεωρούν πρόβλημα τη διαφθορά στη χώρα τους όπως και το 8% των Ιρλανδών.

Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη των «27» είναι 34%.

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλη κάρτα που δημοσιεύει η Κομισιόν, με βάση το ίδιο ερώτημα, καθώς γίνεται ανάλυση του πόσο σημαντική θεωρούν οι πολίτες τη διαφθορά. Σε αυτόν τον πίνακα η Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη λαμβάνει μία ξεχωριστή αρνητική πρωτιά καθώς το 50% (το ποσοστό με μπλε χρώμα στο γράφημα) των ερωτηθέντων απαντά πως τη θεωρεί «πολύ σημαντικό πρόβλημα» και ακολουθούν με 46% η Κύπρος και Ρουμανία-Κροατία με 48%. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20%.

 

 

Στην ερώτηση πόσο διαδεδομένο θεωρούν οι πολίτες το πρόβλημα τη διαφθοράς στη χώρα τους, στην Ελλάδα το 90%, το 92% στην Ιταλία και την Κύπρο και το 93% στην Κροατία. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 63%.

 

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

 Αναρτήθηκε από: documentonews.gr

3 σχόλια:

 1. Η χώρα ήδη έχει φτάσει πολύ ψηλά, αλλά δεν τα παρατάμε.
  Συνεχίζουμε την προσπάθεια και πολύ σύντομα θα την φέρουμε στην πρώτη θέση.
  Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι ψηφίσατε ρε Ζώα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. To.panigirizi.me.ta.xeria.psila.o.avgoulomatis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)