Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Γενικότητες περί διαφάνειας από Νίκο Ανδρουλάκη σε ερώτηση του Documento για τη Novartis


Γενικότητες περί διαφάνειας από Νίκο Ανδρουλάκη σε ερώτηση του Documento για τη Novartis

«Ντρίπλα» Ανδρουλάκη στην ερώτηση του Documento για το βούλευμα Novartis

Με μια γενικόλογη τοποθέτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και ενίσχυσης του αισθήματος δικαιοσύνης, για πρώτη φορά μετά την έκδοση του βουλεύματος για τη Novartis, σχολίασε τη δικαστική απόφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το αφήγημα του ηγέτη μιας παράταξης, που αναγεννάται, επιχειρώντας να αποποιηθεί ευθύνες του παρελθόντος, εκπέμπει το στίγμα της προσωπικής του δέσμευσης να πέσει φως στην υπόθεση Novartis (αξιοσημείωτο ότι απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στην υπόθεση) και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην δικαιοσύνη και στην πολιτική.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (13.7.2022) Πέμπτης κατά τη συνέντευξη Τύπου με θέμα το αυξημένο κόστος ζωής, σε ερώτηση του Documento, για το πώς σχολιάζει το βούλευμα σχετικά με τη Novartis, την αθώωση των δημοσιογράφων και την κατάρρευση των περί σκευωρίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ως εξής:
«Στην Ελλάδα, στη χώρα μας είναι ένα ισχυρό ζητούμενο η ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών. Και θέλω να πω και από δω σήμερα ότι η παράταξή μας και προσωπικά εγώ έχω όλους τους βαθμούς ελευθερίας χωρίς δεσμεύσεις να συγκρουστούμε με όλα τα κατεστημένα, που δεν δίνουν τη δυνατότητα να εμπεδωθεί στον ελληνικό λαό το αίσθημα δικαιοσύνης και οι κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Κι αυτό είναι μια προσωπική μου δέσμευση, διότι αξίζει ο ελληνικός λαός καλύτερα από αυτή την τοξική αντιπαράθεση που καθημερινά του προσφέρουν, ακόμα και με το θέμα που θίξατε, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε την αλήθεια και γι αυτό το ζήτημα που είναι κρίσιμο στο να εμπεδωθεί σχέση εμπιστοσύνης του λαού με την πολιτική».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όπως σε όλα τα θέματα που έθιξε κατά τη συνέντευξη τύπου, από τα ενεργειακά και την κοινωνική πολιτική ως τα ζητήματα παιδείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε την τακτική της κριτικής με τις… δυο όχθες. Σε κάθε παρέμβασή του έβαλε στην ίδια όχθη τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τοποθέτησε απέναντι απέναντι στη νέα όπως χαρακτηριστικά λέει αντίληψη, ιδεολογική και πρακτική, που επαγγέλλεται η Χαριλάου Τρικούπη, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην αντίπερα όχθη.

Μάλιστα, εστίασε σε μακρά ανάλυσή του, αναφερόμενος σε όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ μοιάζει μοιάζει σε όσα λέει με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να αναστρέψει αυτή την εικόνα έθεσε αρχικά στο μικροσκόπιο το φορολογικό σαν καθρέπτη όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. «Ερχεται ο Κυριακός Μητσοτάκης και συνεχίζει τη μείωση των μερισμάτων που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει την πολιτική για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με μείωση ως προς τη γονική παροχή για τα εισοδήματα που φτάνει από τα 800.000 ευρώ στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει έλληνας ευάλωτος και μεσαίας τάξης που βοηθείται; Τι εξυπηρετεί; Μιλάμε για άλλες προτεραιότητες για την ανάπτυξη και άλλες κοινωνικές προτεραιότητες», τόνισε ο νίκος Ανρουλάκης. Για το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας ώστε να δείξει τη διαφοροποίησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Από το 2015 και μετά στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα σκάει η βόμβα για τα νοίκια και τη ραγδαία αύξησή τους, κυρίως λογω της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και της γκόλντεν βίζας. Μηδέν βρήκε το απόθεμα της κοινωνικής κατοικίας, μηδέν το παρέδωσε», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αυτό το σκεπτικό κατέληξε να πει ότι οι διαφορές δεν είναι μόνο σε επίπεδο θέσεων αλλά προέρχονται από τις διαφορές σε επίπεδο ιδεολογίας. Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια ιδεολογία, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε όσους χώρες εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «μειώνονται οι ανισότητες και υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και ιδιαίτερα των νέων, γιατί επενδύει σωστά στο κοινωνικό κράτος , δεν δίνει τροφή στους πελατειακούς μηχανισμούς». Για να καταλήξει: «Απευθείας αναθέσεις, μετακλητούς υπαλλήλους, μέγεθος κυβέρνησης . Θέλω να θυμηθείτε τι για όλα αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Μητσοτάκης και τι ζήσαμε με τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό αλλά και με τον κ. Μητσοτάκη. Τεράστιο κόστος, πολύ μεγαλύτερο κόστος διακυβέρνησης συγκριτικά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν οι δυο αυτές τελευταίες εποχές . Αυτό τι δείχνει; Οτι αντί να πάρουν τα μαθήματα των τραγικών συνεπειών που είχε η οικονομική κρίση για τον ελληνικό λαό στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας συνεχίζουν την ίδια κουλτούρα: πολλά λόγια χωρίς περιεχόμενο και στρατηγικές πελατειακές επιλογές που αυξάνουν το κόστος για τον ελληνικό λαό χωρίς να σέβονται τους φόρους του κι επίσης ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα». Ακόμα και όταν ανέφερε ότι προσυπογράφει αυτό που είπε ο καθηγητής Χάρης Δούκας για τη ΝΔ και τους λόγους, που δείχνουν συμφέροντα, πρόσδεσής της με το εισαγόμενο ορυκτό , το φυσικό αέριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε εμφατικά και την παράμετρο… ΣΥΡΙΖΑ. Οπως σημείωσε η πρόσθεση στο εισαγόμενο ορυκτό «αντί να πάμε σε ήπια απολιγνιτοποίηση , όπου στη θέση του ορυκτού καυσίμου -άρα σε απανθρακοποίηση-θα έμπαιναν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκινά από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνεται με την εποχή της ΝΔ». Σε ένα τσουβάλι, όλα…

Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι προτάσεις και το ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι σε άλλο μήκος κύματος. Όλα αυτά αποτελούν ψήγματα πολιτικής που δείχνουν , κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μια άλλη αντίληψη και στην εκφορά του δημοσίου λόγου αλλά και στην ουσία των λύσεων που προτείνουμε για τη σταθερότητα και την ευημερία του ελληνικού λαού.

 

 


1 σχόλιο:

  1. Και μετά εμείς είπαμε και αυτοί μας είπανε...
    Ο πρόεδρας του Εδεσσαϊκού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)