Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Δικαίωση συνταξιούχου: Δεν μπλοκάρεται η σύνταξη, παρά τις οφειλές ύψους 86.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ – Τι αποφάσισε το Εφετείο

Δικαίωση συνταξιούχου: Δεν μπλοκάρεται η σύνταξη, παρά τις οφειλές ύψους 86.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ – Τι αποφάσισε το Εφετείο Απέρριψε την προσφυγή που άσκησε ο ασφαλιστικός φορέας κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για την καταβολή της σύνταξης.



  Σε πλήρη δικαίωση ασφαλισμένης επί 46 έτη στο ΤΣΑΥ – υπάγεται πλέον στον ΕΦΚΑ – προχώρησε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αποφασίζοντας πως παρά τις οφειλές προς το Ταμείο της τάξης των 86.000 ευρώ δικαιούται την καταβολή σύνταξης και απορρίπτοντας σχετική προσφυγή του ασφαλιστικού φορέα.

Η ασφαλισμένη είχε στις αρχές του προηγούμενου έτους όπως έγραψε το dikastiko.gr λάβει θετική απόφαση για την καταβολή σύνταξης παρά την οφειλή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής ζητώντας την ακύρωσή της.

Τώρα, ήρθε η απόφαση του Εφετείου να επικυρώσει πως δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών και να κρίνει πως πρέπει να γίνει κανονικά η καταβολή της σύνταξης.

«Με την κρινόμενη έφεσή του, το εκκαλούν Ταμείο επιδιώκει την ακύρωση της εκκαλουμένης απόφασης προβάλλοντας αφενός ότι μη νομίμως το πρωτόδικο δικαστήριο ενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα και αφετέρου ότι η κρίση του αυτή οδήγησε εν προκειμένω σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και της ισότητας, εφόσον η εφεσίβλητη ευνοήθηκε παίρνοντας σύνταξη χωρίς να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει νομίμως τις ασφαλιστικές της εισφορές και χωρίς να εξυπηρετήσει τις σχετικές αιτηθείσες ρυθμίσεις. Ο πρώτος ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος, διότι σύμφωνα με το νόμο το δικαστήριο έχει εξουσία να ελέγξει αυτεπαγγέλτως το νόμιμο έρεισμα της προσβαλλόμενης ενώπιόν του διοικητικής πράξης, ενώ ο δεύτερος ως αλυσιτελής, διότι εν προκειμένω εχώρησε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αυτεπάγγελτη έρευνα λόγω μη νομίμου ερείσματος της εν λόγω πράξης βάσει των διατάξεων του π.δ. 258/1983 και συγκεκριμένα της παρ. 1 εδ. γ’ του άρθρου 6 αυτού, σύμφωνα με την οποία, εφαρμοζόμενη στην προκειμένη περίπτωση, δεν έπρεπε να θεωρηθεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή της εφεσίβλητης από ασφαλιστικές εισφορές, ούτε να της διακοπεί η προσωρινή σύνταξη» επισημαίνεται στην απόφαση του Εφετείου.

Δικαίωση ασφαλισμένης: Το ιστορικό της υπόθεσης και η πρωτόδικη απόφαση

Η προσφεύγουσα ασφαλισμένη του ΤΣΑΥ, με τη συμπλήρωση 46 συντάξιμων ετών, υπέβαλε στο Ταμείο αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με όσα έγραψε το dikastiko.gr.

Ακολούθησε η έκδοση απόφασης για τη χορήγησή της, αλλά στη συνέχεια μετά από εκκαθάριση του ασφαλιστικού της λογαριασμού προέκυψε οφειλή άνω των 86.000 ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές και πρόσθετα τέλη.

Η ίδια ενημερώθηκε πως ποσό 25.000 ευρώ θα συμψηφιζόταν με τις συντάξεις που θα λάμβανε, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής θα έπρεπε να το εξοφλήσει εντός δύο μηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η οποία ωστόσο ήρθε τρία χρόνια μετά το αρχικό της αίτημα αντί του διμήνου που ορίζουν οι νομοθετικές διατάξεις, η σύνταξή της θα άρχιζε να καταβάλλεται μετά την εξόφληση της οφειλής της, χωρίς αναδρομικό δικαίωμα λήψης συντάξεων.

Σε ένστασή της προς το Ταμείο η προσφεύγουσα επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας, ζητώντας να της χορηγηθεί σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης ή σε διαφορετική περίπτωση είτε να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις είτε να λάβει σύνταξη μόνον για τα έτη που είχε καταβάλει εισφορές. Όμως, η ένστασή της απορρίφθηκε.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε διαφορετικά. «Η χορηγηθείσα στην προσφεύγουσα σύνταξη λόγω γήρατος ήταν καταβλητέα από 1.3.2013, δεδομένου ότι η αίτησή της για λήψη της σύνταξης αυτής κατατέθηκε στις 20.2.2013. Η δε Διοικούσα Επιτροπή του καθ’ ου ΝΠΔΔ που έκρινε διαφορετικά και αποφάνθηκε ότι η χορήγηση οριστικής σύνταξης της προσφεύγουσας προϋπέθετε την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών της, εσφαλμένα εκτίμησε τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεση και πλημμελώς εφάρμοσε το νόμο και είναι ακυρωτέα» σημείωνε στην απόφασή του.

«Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ΕΦΚΑ-ΕΤΑΑ όφειλαν να ενημερώσουν έγκαιρα την ασφαλισμένη για το πραγματικό ύψος της οφειλής της στα Ταμεία» είχε τονίσει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με τον πρόεδρό της Αλέξη Μητρόπουλο να καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα 100.000 και πλέον ασφαλισμένων που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

 Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)