Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Μικραίνει η διάρκεια της μέρας – Επιβραδύνεται η περιστροφή της γης

Μικραίνει η διάρκεια της μέρας – Επιβραδύνεται η περιστροφή της γης
 
 
Η 29η Ιουνίου 2022 καταγράφηκε στο βιβλίο της ιστορίας ως η πιο σύντομη ημέρα. Ήταν 159 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη σε διάρκεια του 24ώρου.

Μικραίνει διαρκώς η διάρκεια της ημέρας, με τους επιστήμονες να σημειώνουν την πιο σύντομη ημέρα στις 29 Ιουνίου 2022, με τις μετρήσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Συστημάτων Περιστροφής και Αναφοράς Γης να την καταγράφουν κατά 159 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη σε διάρκεια του 24ώρου.

Αυτή είναι η συντομότερη μέρα από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν ατομικά ρολόγια για να μετρούν την ταχύτητα περιστροφής της Γης.

Γενικά, η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της μία φορά κάθε 24 ώρες. Ωστόσο, η διάρκεια της ημέρας ποικίλλει λόγω πολλών παραγόντων, που μπορεί να την κάνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Οι σεληνιακές παλίρροιες τείνουν να κάνουν την ημέρα μεγαλύτερη. Κάθε 100 χρόνια, η Γη χρειάζεται μερικά επιπλέον χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ολοκληρώσει μια περιστροφή στον άξονά της. Η εσωτερική κίνηση του πλανήτη και της ατμόσφαιρας αλλάζει επίσης τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η κίνηση των δορυφόρων μας, γράφει το IFL Science.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η διάρκεια της ημέρας φαίνεται να μικραίνει. Η Γη έχει σπάσει πολλά ρεκόρ ταχύτητας από το 2020. Στην πραγματικότητα, το 2020 έχει γνωρίσει 28 από τις μικρότερες ημέρες από τη δεκαετία του 1960 μέχρι στιγμής.

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, όπως αναφέρει το ertnews.gr, αλλά μια πρόταση σχετίζεται με τη μεταβλητότητα του άξονα περιστροφής, ο οποίος δεν έχει ταλαντευτεί τόσο πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κατανόηση των πολύπλοκων κινήσεων του πλανήτη, ειδικά αν σχετίζονται με μακροπρόθεσμους κύκλους, θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά ευτυχώς οι περισσότερες από τις επιπτώσεις αυτών των παραλλαγών είναι αμελητέες. Εάν μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια προκύψει κάποια σημαντική διαφορά, ένα «δίσεκτο» δευτερόλεπτο μπορεί να προστεθεί (ή να αφαιρεθεί) από την επίσημη ώρα και ημερομηνία.

Οι γίγαντες του Διαδικτύου (Facebook, Google, Amazon και Microsoft) θα ήθελαν να εγκαταλείψουν αυτό το δευτερόλεπτο επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει σφάλματα στο λογισμικό.

Το τελευταίο επιπλέον δευτερόλεπτο προστέθηκε στην ημέρα της 31ης Δεκεμβρίου 2016. Δεν προβλέπεται να προστεθεί επιπλέον δευτερόλεπτο το 2022.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)