Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τι τρέχει με τον Μαργαρίτη Σχοινά και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά;


Τι τρέχει με τον Μαργαρίτη Σχοινά και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά;

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη συμμετοχή του Μαργαρίτη Σχοινά στο φεστιβάλ Atreiu, μια εκδήλωση για την ακροδεξιά νεολαία της Ιταλίας, συμμετέχοντας μάλιστα σε συζήτηση που διοργανώθηκε. 

 Η συμμετοχή του Μαργαρίτη Σχοινά σε εκδήλωση νεοφασιστών, στην Ιταλία, αλλά και η συνάντησή του με ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού VOX, στην Ισπανία προκαλούν ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν από τον ίδιο χωρίς αστερίσκους, παρενθέσεις και υστερόγραφα.

Ερωτήματα που γίνονται ακόμα πιο έντονα και επιβάλλουν ακόμα πιο καθαρές απαντήσεις από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένης και της συνάντησης που είχε τον περασμένο Απρίλιο με στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Ισπανίας, VOX.

Τι τρέχει ανάμεσα στον Μαργαρίτη Σχοινά και στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά;

Αυτή είναι η ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μαργαρίτης χωρίς αστερίσκους, παρενθέσεις και υστερόγραφα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμμετείχε τον περασμένο Δεκέμβριο (αλλά το θέμα είδε στις 22 Ιουνίου για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, από το «Politico») στο φεστιβάλ Atreiu, στο οποίο συμμετέχουν νέοι ακροδεξιοί και νεοφασίστες, υπό την αιγίδα του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι.

  • Υπήρχε κάποιος λόγος που επέβαλλε τη συμμετοχή του κ. Σχοινά στο φεστιβάλ;
  • Ήθελε ο ίδιος να συμμετέχει;
  • Εκπροσώπησε μόνο τον εαυτό του ή και την Κομισιόν;
  • Προτίθεται να συμμετάσχει και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις ακροδεξιών;

Τα ερωτήματα είναι φλέγοντα, ειδικά σε μια περίοδο που η δυναμική της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όλο και μεγαλώνει, ειδικά μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σχοινάς με ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος VOX.

Το ζήτημα θα πάρει σύντομα θεσμικές διαστάσεις, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναμένεται να θέσει το ζήτημα, με ερώτησή του, ενώπιον της Κομισιόν.

Για όσους δεν θυμούνται, ο κ. Σχοινάς είχε συναντηθεί τον περασμένο Απρίλιο με τον αντιπρόεδρο του VOX και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χόρχε Μπουξαντέ, τον ευρωβουλευτή του VOX, Χέρμαν Τερτσχ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VOX στην Καταλονία, Ιγκνάσιο Γκαρίγκα, προκαλώντας και τότε ερωτηματικά.

Ποιο ήταν το θέμα συζήτησης; Το Προσφυγικό, ζήτημα για το οποίο όλοι γνωρίζουμε τις θέσεις των ακροδεξιών κομμάτων, εκτός μάλλον του κ. Σχοινα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, ενώ από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, είχε καταγγείλει: «Ο κύριος Σχοινάς είναι ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ένας σκληρά εργαζόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Βρήκε ωστόσο χρόνο μέσα στο εξαντλητικό του πρόγραμμα εργασίας να συναντήσει τους ακροδεξιούς νοσταλγούς του Φράνκο για να συζητήσει μαζί τους το προσφυγικό και το προτεινόμενο #Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ.

Η επιλογή του κ. Σχοινά να συναντήσει στελέχη της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς και μάλιστα να φωτογραφηθεί μαζί τους είναι αποκαλυπτική της θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή ηγεσία στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανό το αποτυχημένο Σύμφωνο, ψαρεύοντας συμμάχους στα θολά νερά της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)