Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ανοικτές τιμές και προβλήματα παράδοσης στα συμπύρηνα


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αναγκάζονται να παραδίνουν το προϊόν χωρίς τιμή. Ωστόσο και οι παραδόσεις δεν γίνονται με κανονική ροή λόγω προβλημάτων που δημιουργούν τα εργοστάσια, υποστηρίζουν οι παραγωγοί 

Το ΥπΑΑΤ δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία, ενώ η ΕΚΕ μιλά για προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία των εμπλεκόμενων (παραγωγοί - βιομηχανία - Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του προϊόντος.

Στο μεταξύ εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή συμπύρηνου ροδάκινου ποικιλίας Κατερίνα και οι παραγωγοί παραδίνουν με ανοικτές τιμές στα εργοστάσια κονσέρβας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «η ποικιλία Romeo συγκοµίστηκε πολύ γρήγορα γιατί δεν έχει µεγάλες εκτάσεις, σχεδόν ολοκληρώνεται η ποικιλία Κατερίνα και τώρα ο κόσµος έχει ξεκινήσει τις ποικιλίες Α37 και Α39. Από 6 έως 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει και η ποικιλία Άνδρος. Για τιμές ακούστηκε ένα 30-35 από την ΕΚΕ αλλά δεν το βλέπουμε.

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς με ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις. Επίσης δεν υπάρχουν εργάτες γης. Έρχεται τώρα και η μεταποίηση και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Δεν παραλαμβάνουν κάθε μέρα. Πολλές ποσότητες λένε ότι είναι μικρόκαρπες και η μεταποίηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν κονσέρβα αλλά θα πάνε για χυμό σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και περιμένουν βοήθεια από το κράτος».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις παραδόσεις στα εργοστάσια κονσέρβας. Ζητάμε συσκευασίες και δεν μας δίνουν, ενώ δεν γίνονται με κανονικούς ρυθμούς οι παραδόσεις. Όσον αφορά την ποιότητα, φέτος είναι πολύ καλή αλλά συνεχώς τα εργοστάσια ψάχνουν αφορμές να τα βαφτίσουν για κλαρίσια (πρόβλημα από χαλάζι) ή να τα πάνε για χυμό. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στους παραγωγούς».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφώντας Τσέμπης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βιομηχανίες λειτουργούν αντεθνικά και κερδοσκοπούν στην πλάτη των παραγωγών. Είναι άδικο αυτή την εποχή να μην θέλουν να παραλάβουν ροδάκινα. Υποβαθμίζουν την ποιότητα και προσπαθούν να τα οδηγήσουν στην χυμοποίηση. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από όλες τις περιοχές. Πάνε να κάνουν ότι έκαναν φέτος με τα κεράσια. Θα απαξιωθεί η καλλιέργεια με αυτή την αισχροκέρδια που κάνουν κατά των αγροτών. Άλλες εποχές οι παραγωγοί είχαν βάλει πλάτη στην μεταποίηση. Δεν περιμέναμε τέτοια αντιμετώπιση και να μην μιλά κανείς».

Τι λέει η μεταποίηση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κωνσταντίνος Αποστόλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου και έχω γίνει δέκτης πολλών ενστάσεων. Την ίδια ώρα υπήρξαν και διάφορες ανακοινώσεις. 

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στην κορύφωση της Κατερίνα, η προσφορά α’ ύλης ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Είναι πρόθεση της βιομηχανίας να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής και για αυτό έχει γίνει μεγάλη αποθεματοποίηση (ψυγεία).

Επειδή όμως πολλοί αναφέρονται στην ΕΚΕ, θέλω να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

1) Εξακολουθώ να υποστηρίζω την από 20/12/2021 δήλωσή μου, ότι τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για όλα τα ποιοτικά ροδάκινα (μέγεθος, χρώμα κλπ.)

2) Ο χαρακτηρισμός της ποιότητας που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες είναι αποκλειστικά θέμα των συναλλασσόμενων. Δηλαδή, της συγκεκριμένης βιομηχανίας που κάθε φορά αγοράζει και του αντίστοιχου πωλητή (συνεταιρισμός, έμπορος κλπ.)

3) Τα πράγματα έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδυναμίας ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων (παραγωγοί - βιομηχανία - Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου

4) Τέλος, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να επιτευχθεί επιτέλους η οργάνωση του συνόλου των παραγωγών μέσω Ομάδων Παραγωγών, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαύλο καθεστώς των στεκιών και των μεσαζόντων, το οποίο ούτε η Πολιτεία δε μπόρεσε να ελέγξει».

Συνάντηση για ροδάκινο
Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα (1/7/2022), μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, του προέδρου της ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου και του αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστου Γιαννακάκη, με θέμα την διαχείριση του συμπύρηνου ροδακίνου. Ο Υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την εμφανιζόμενη προβληματική απορρόφηση καθώς και για το επίπεδο της τιμής της πρώτης ύλης. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι παρά τα υπάρχοντα προβλήματα (από την έλλειψη εργατικού δυναμικού) η βιομηχανία θα απορροφήσει το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο Υφυπουργός ζήτησε να τηρηθεί από τις βιομηχανίες η ανακοινωθείσα τιμή της ΕΚΕ των 0,33 - 0,35 ευρώ ανά κιλό και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα των εργοστασίων για απορρόφηση του συνόλου της ποσότητας των ροδακίνων.


Πυρηνόκαρπα: Όχι ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις για μαλάκωμα καρπών, προσβολές από μύκητες

Στον ΕΛΓΑ παραπέμπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου.

Σε σχέση με τα θέματα που θίγονται στην Αναφορά 2807/1-7-2022 και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., σας διαβιβάζουμε επιπλέον το υπ’ αριθμ. πρωτ. 9157/47-2022 σχετικό έγγραφο του Οργανισμού, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Γ. Γεωργαντάς, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, να κλείνει επί της ουσίας κάθε παράθυρο για αποζημιώσεις ζημιών, δευτερογενών στα φρούτα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Τέτοιες ζημιές είναι το μαλάκωμα των καρπών, οι προσβολές από μύκητες κ.λπ.

Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής νομού Πέλλας της ΝΔ,Λάκης Βασιλειάδης.

 

 ΠΗΓΗ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)