Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

28η Οκτωβρίου: Πότε τρώμε τελικά μπακαλιάρο σκορδαλιά

αρχείου
 
 
 
Την 28η Οκτωβρίου καταναλώνουμε μπακαλιάρο ή όχι;

Λίγα 24ωρα πριν από την 28η Οκτωβρίου και κάποιοι πιστοί θα μαγειρέψουν μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ωστόσο, είναι τελικά... παράδοση να τρώμε ψάρι εκείνη την ημέρα ή είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της 25ης Μαρτίου;

Η αλήθεια είναι πως ψάρι ή μπακαλιάρο τρώμε κατ΄ εξαίρεση την 28η Οκτωβρίου μόνο όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή, αλλιώς μπορούμε να φάμε τα πάντα.

Γιατί ο μπακαλιάρος άλλαξε το διατροφικό χάρτη

28η Οκτωβρίου, Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος, το πιο... διάσημο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο ψάρι άρχισε να γίνεται γνωστό κατά τα μέσα του 15ου αιώνα.

Οι Πορτογάλοι το... βάφτισαν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου», οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μπακαλιάρος έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρείται αναλλοίωτος ακόμα και για μήνες όταν παστωθεί με άφθονο αλάτι που λειτουργεί ως συντηρητικό.

Αν πάντως είτε νυστεύεται είτε όχι θέλετε να φάτε την Παρασκευή μπακαλιάρο σκορδαλιά τότε δείτε πως θα έχετε ένα πεντανόστημο πιάτο δια... χειρός Μπαρμπαρίγου.


 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)