Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Τα πήραν στον τάφο τους: Απρόβλεπτα αντικείμενα που συνόδεψαν διάσημους στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο

Είναι μια έκφραση που την λέμε συχνά: στον τάφο σου θα τα πάρεις; Ε, κάποιοι τα πήραν... Ποια; Απρόβλεπτα αντικείμενα που συνόδεψαν διάσημους στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο…

 Τα κτερίσματα ή αλλιώς ταφικά δώρα ήταν αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό στο «μεγάλο ταξίδι». Κτερίσματα, ήταν συνήθως προσωπικά αγαπημένα αντικείμενα του τεθνεώτος, και θεωρούνταν και ως θυσία στους Θεούς, με σκοπό να ωφεληθεί ο νεκρός στη μετά θάνατον ζωή...
Αντικείμενο του σημερινού κομματιού μας είναι κάποια ας τα πούμε περίεργα αντικείμενα που θάφτηκαν μαζί με διάσημους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και άλλων διάσημων Αμερικανών του Χόλιγουντ.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αρχή και τέλος και οι πρόεδροι και οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της φύσης: έρχονται και φεύγουν, με τις ορκωμοσίες, τις επιτυχίες, τις μεγάλες και μικρές στιγμές τους που τους αποδίδουν Αθάνατους στην Ιστορία· και οι κηδείες τους πια να έχουν μεγάλη δημοσιότητα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Κι ας αρχίσουμε με τους προέδρους. Κάποιοι από αυτούς τους πρώην πανίσχυρους ηγέτες θάφτηκαν με μερικά μοναδικά και απροσδόκητα, ίσως, αντικείμενα. Για να διαβάσουμε:

 Τζον Κένεντι: κι ένα ελεφαντόδοντο...

Η δολοφονία του JFK του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δηλαδή, ήταν ένα σοκ όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι θρήνησαν τον χαμό του και παρακολούθησαν την κηδεία του στις 25 Νοεμβρίου του 1963. Καθώς η εξόδιος ακολουθία του μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, τα αντικείμενα που συνόδευσαν τον Πρόεδρο στο φέρετρό του ήταν από πολλούς ευδιάκριτα.

Ο Κένεντι πήρε πολλά μαζί του... /copyright Ap Photos
Ο Κένεντι πήρε πολλά μαζί του... /copyright Ap Photos
Ο Τζο Χάγκαν, ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τα της τελετής και ταρίχευσε το σώμα του Κένεντι, είπε μετά την κηδεία ότι ο Πρόεδρος θάφτηκε με ένα κομπολόι και με τρεις επιστολές από μέλη της οικογένειας του. Ο Κένεντι φορούσε ένα κλιπ γραβάτας PT-109 που συμβόλιζε το μικρό σκάφος στο οποίο επέβαινε, όταν βυθίστηκε από τους Ιάπωνες το 1943, καθώς και χρυσά μανικετόκουμπα. Το τελευταίο… κρεβάτι του Κένεντι ήταν ένα φέρετρο από μαόνι. Η χήρα του Τζον, Τζάκι Κένεντι, μπόρεσε να βάλει με τρόπο ένα τελευταίο αντικείμενο στο φέρετρο πριν θάψουν τον Πρόεδρο: τοποθέτησε το αγαπημένο του σκαλιστό μικρό ελεφαντόδοντο, αλλά και την προεδρική σφραγίδα, στο φέρετρο. Το ελεφαντόδοντο το είχε κάνει δώρο τα Χριστούγεννα του 1962, ένα χρόνο πριν, η Τζάκι στον «Τζακ».

Αβραάμ Λίνκολν: τα απομεινάρια ενός ναυαγίου

 Ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα με τα οποία θάφτηκε ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ουσιαστικά τα ρούχα - το σάβανο - με τα οποία θάφτηκε. Το κοστούμι που φορούσε έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτόν, καθώς ήταν το ίδιο κοστούμι που φορούσε όταν ορκίστηκε πρόεδρος για δεύτερη φορά τον Μάρτιο του 1865. Ο δολοφόνος τον χτύπησε ένα μήνα αργότερα, στις 15 Απριλίου 1865.

Με το εμβληματικό κοστούμι του ο Λίνκολν. /copyright Ap Photos
Με το εμβληματικό κοστούμι του ο Λίνκολν. /copyright Ap Photos
Εκτός από την εμβληματική ενδυμασία του, στην κηδεία του, ο Λίνκολν θάφτηκε επίσης με αντικείμενα που έχουν διχάσει κάποιους ιστορικούς. Ο καπετάνιος - συγγραφέας Πάρκερ Σνόου, ο οποίος αναζητούσε τη χαμένη αποστολή του σερ Τζον Φράνκλιν στην Ανταρκτική, έδωσε στην οικογένεια του Λίνκολν κάποια αντικείμενα, που πίστευε ότι ανήκαν σε άνδρες που είχαν χαθεί στην αποστολή όπως: μια σελίδα από μια Βίβλο και κομμάτια από στολές. Για άγνωστους λόγους, η οικογένεια συμφώνησε να θάψουν τον Λίνκολν με αυτά τα αντικείμενα.

Άντριου Τζόνσον: με προσκέφαλο το Σύνταγμα

Ο Άντριου Τζόνσον, ήταν ο πρόεδρος που αντικατέστησε τον Λίνκολν μετά τη δολοφονία του (Τζόνσον κι εκείνος που αντικατέστησε τον Κένεντι…)· είχε μια καταστροφική θητεία στον Λευκό Οίκο, αλλά σίγουρα αγαπούσε τη χώρα του. Ήταν εντελώς αμόρφωτος και το μόνο που γνώριζε επαρκώς ήταν η ραπτική! Προσπάθησε να αλλάξει τις ΗΠΑ προς το καλύτερο, αλλά… Προφανώς ήθελε να επιδείξει την αγάπη και την αφοσίωση στον λαό του και μετά θάνατον: Κηδεύτηκε με το σώμα του τυλιγμένο στην αμερικανική σημαία και ένα αντίγραφο του Συντάγματος των ΗΠΑ ήταν τοποθετημένο κάτω από το κεφάλι του, σύμφωνα με την επιθυμία του. Πατριώτης!

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: «έφυγε» ως στρατιώτης

Ο πρόεδρος της νίκης Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν πρώτα στρατιωτικός και μετά πολιτικός· αυτό το κατέστησε σαφές σε όλους μέσω των επιθυμιών που εξέφρασε για την ταφή του. Γνωστός ως ο διοικητής των Συμμάχων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήθελε να ταφεί με τον ίδιο τρόπο: όπως ένας κοινός στρατιώτης.

Ήταν πρώτα στρατιώτης! /copyright Ap Photos
Ήταν πρώτα στρατιώτης! /copyright Ap Photos
Ο Αϊζενχάουερ ενταφιάστηκε με την ίδια στολή που φορούσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή ως Τζάκετ Άικ και πάνω του άστραφταν μόνο τρία από τα πολλά μετάλλια που κέρδισε στην καριέρα του: το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας Στρατού, το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας του Ναυτικού και εκείνο της Λεγεώνας της Αξίας. Ο Άικ επέλεξε επίσης να μην μπει σε φέρετρο από μαόνι - τυπικό των προεδρικών κηδειών - και αντ' αυτού ταξίδεψε με το τυπικό λιτό φέρετρο των στρατιωτών!

Ράδερφορντ Χέις: Πλάι στα ζώα του

Παρόλο που δεν τους έβαλαν μαζί στο ίδιο φέρετρο, ο Ράδερφορντ Χέις είχε μια παράξενη επιθυμία για αυτό με το οποία θα ήθελε να ταφεί. Τα κτερίσματά του, ήταν στην πραγματικότητα ζώα – πρώην κατοικίδια του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας. Κοντά στον τάφο του Χέις βρίσκονται οι τάφοι του λαγωνικού του, του «Γκριμ», και του αλόγου του «Ολντ Νεντ». Επίσης πλάι στο ταφικό μνημείο του Ράδερφορντ Χέις βρίσκεται ο τάφος του αγαπημένου του αλόγου Old Whitey. Αυτό ήταν το άλογο που ίππευε ο Χέις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και που επέζησε παρά το λαμπερό λευκό του χρώμα που το έκανε εύκολο στόχο για τους στρατιώτες του εχθρού.

Οδυσσεύς Γκραντ: περίμενε 17 χρόνια…

 Το μόνο που ήθελε να ταφεί μαζί του, ο Ulysses S. Grant ήταν η σύζυγός του Τζούλια. Δεν ήθελε να περάσει την αιωνιότητα που ανοιγόταν μπροστά του, μακριά από τη γυναίκα που αγαπούσε. Δυστυχώς, το West Point, η αρχική τοποθεσία που ετάφη ο Γκραντ, δεν επέτρεψε στην Τζούλια να ταφεί δίπλα του, καθώς δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις: δεν είχε τελειώσει τη στρατιωτική ακαδημία.

Η Τζούλια άργησε 17 χρόνια...
Η Τζούλια άργησε 17 χρόνια...
Το West Point δεν ήταν διατεθειμένο να παρακάμψει τους κανόνες ακόμη και για τον πρόεδρο που ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής του Εμφυλίου Πολέμου. Αντίθετα, ο Γκραντ έχτισε ένα μαυσωλείο στη Νέα Υόρκη, ώστε αυτός και η Τζούλια να μπορούν να ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλο. Ωστόσο, ο Γκραντ έπρεπε να περιμένει αρκετά μέχρι να τον συναντήσει η αγάπη του, καθώς η Τζούλια έζησε ακόμα 17 χρόνια, μετά τον θάνατό του.

Ο Μπόγκαρντ, ο Σινάτρα, ο Δράκουλας…

Και αφήνουμε τους αμερικανούς προέδρους και πάμε σε διάσημους. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, ο σκληρός του Χόλιγουντ, ο Ρίκ της «Καζαμπλάνκα», ενταφιάστηκε - πιο σωστά η τέφρα του ενταφιάστηκε - με μια μικρή σφυρίχτρα στην τεφροδόχο του· ένα γούρι που φορούσε η αγαπημένη του Λορίν Μπακόλ και ήταν δώρο του Μπόγκι.

Με μια σφυρίχτρα της Λορίν Μπακόλ, ο Μπόγκαρντ. /copyright Ap Photos
Με μια σφυρίχτρα της Λορίν Μπακόλ, ο Μπόγκαρντ. /copyright Ap Photos
Ο διάσημος μάγος Χουντίνι ενταφιάστηκε με ένα πακέτο γράμματα της αγαπημένης του μητέρας πλάι στο κεφάλι του.

Και ο ηθοποιός Τόνι Κέρτις, που είχε ενσαρκώσει τον Χουντίνι στην ομώνυμη ταινία του 1953, όταν εγκατέλειψε τον κόσμο των θνητών, δεν έφυγε μόνος… Είχε ζητήσει να ταφούν μαζί του ένα καπέλο Stetson, ένα iPhone και επτά πακέτα γλυκαντικού Splenda, καθώς και μια λίστα με ανθρώπους και τόπους που αγαπούσε, επίσης τα παιδικά παπούτσια του εγγονού του, τα μετάλλια που του είχαν απονεμηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και ένα kippah (εβραϊκό σκουφάκι) από μια συναγωγή της Βουδαπέστης που ήταν αγαπημένο αντικείμενο του! Ίσα ίσα χώρεσε ο ίδιος στο φέρετρο…

Δεν είχε χώρο στο φέρετρο για τον Κέρτις./copyright Ap Photos
Δεν είχε χώρο στο φέρετρο για τον Κέρτις./copyright Ap Photos
Α, και κάτι τελευταίο. Στον Τόνι Κέρτις που το πραγματικό του όνομα ήταν Bernard Schwartz, άρεσε το διάβασμα, δεν μπορούσε λοιπόν να λείπει από το φέρετρό του ένα βιβλίο και αυτό ήταν το ιστορικό μυθιστορήματος του Hervey Allen, «Anthony Adverse».

Και συνεχίζουμε: Ο Φρανκ Σινάτρα - The Voice, πήρε μαζί του μια φιάλη ουίσκι «Jack Daniels», ένα πακέτο τσιγάρα, έναν αναπτήρα και ένα ρολό από κέρματα, για να κάνει επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις (όπως συνήθιζε και ζωντανός)…

Ο διάσημος συνθέτης Λέοναρντ Μπέρνσταιν ζήτησε και έβαλαν πλάι του, στο φέρετρο ένα αντίγραφο του μυθιστορήματος «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», μια μπαγκέτα, μια παρτιτούρα της 5ης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ, ένα νόμισμα και μένα κομμάτι κεχριμπάρι…

Ο Μπέλα Λουγκόζι Δράκουλας έζησε και Δράκουλας πέθανε...
Ο Μπέλα Λουγκόζι Δράκουλας έζησε και Δράκουλας πέθανε...
Και ο Μπέλα Λουγκόζι, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος ενσαρκώνοντας τον Κόμη Δράκουλα στη Μεγάλη Οθόνη θάφτηκε φορώντας τη φορεσιά που τον είχε μάθει ο κόσμος: του Κόμη Δράκουλα!

Καλό τους ταξίδι λοιπόν συντροφιά με τα αντικείμενα που αγαπούσαν... 

Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)