Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ

  

Καταπατούν τη Λαγκούνα, απειλούν τους επικριτές τους

Δημήτρης Νανούρης

 

Στη γνωστή, πεπατημένη και... επαίσχυντη μέθοδο του SLAPP -της δίωξης δηλαδή των δημοσιογράφων όταν κάνουν αποκαλύψεις που «ενοχλούν»- καταφεύγει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντί να μεριμνήσει για τον περιορισμό της ζημιάς που έχει προκληθεί στην παραδεισένια Αλυκή για χάρη των σέρφερ.

 

Στον τυποκτόνο νόμο, τουτέστιν σε εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές, καταφεύγει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να διασκεδάσει τις παραλείψεις και να καλύψει τις εξόφθαλμες ευθύνες του στη βάναυση καταπάτηση του μεγαλύτερου υγρότοπου των Κυκλάδων στην περιοχή της Αλυκής σε απόσταση 2,5 χλμ. από τη Χώρα Νάξου.

 

Η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει το θέμα με τα παρακάτω δημοσιεύματα: «Ο υδροβιότοπος στη Λαγκούνα Νάξου εκπέμπει SOS» (20.8.22), «Τσαλαπατούν τον βιότοπο με τη βούλα του δήμου» (24.9.22) και «Η Νάξος που οραματιζόμαστε» (24.9.22). Ιδού πώς έχει το ζήτημα σε αδρές γραμμές: «Λαγκούνα» ιταλιστί σημαίνει λιμνοθάλασσα. Σε έκταση 1.700 στρεμμάτων πέριξ της ομώνυμης παραλίας υπάρχει ενιαίος αμμώδης χώρος που παλαιότερα καλυπτόταν από νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

● Κακοσχεδιασμένα έργα υποδομής σε παλαιότερες δεκαετίες (αεροδρόμιο, επαρχιακός δρόμος) έφραξαν την πρόσβασή του στη θάλασσα. Εξακολουθεί να αποτελεί μολαταύτα πόλο έλξης για δεκάδες σπάνια είδη πουλιών. Ως εκ τούτου, χαρακτηρίστηκε Καταφύγιο Αγριας Ζωής, με ΦΕΚ του 2004, και προστατεύεται αυστηρά από την κείμενη νομοθεσία. Η Λαγκούνα προσελκύει επίσης στρατιές γουιντσέρφερ εξαιτίας της γειτνίασής της με τη Χώρα και των ισχυρών ανέμων του Ιουλίου και του Αυγούστου.

 

● Εκατοντάδες εραστές της ιστιοσανίδας αναγκάζονταν ίσαμε πέρσι να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στον δημόσιο δρόμο και να σέρνουν τον βαρύ εξοπλισμό τους στις προστατευόμενες αμμοθίνες, γεγονός που οι ίδιοι και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής θεωρούσαν επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Ωσπου μια αφέγγαρη νύχτα του φετινού Ιουλίου αγνώστου ταυτότητος βαρέα μηχανήματα προσπάθησαν να ανοίξουν παράνομο δρόμο εντός του βιότοπου, αλλά η όλη επιχείρηση σταμάτησε έπειτα από καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων.

 

● Δεν συνέβη δυστυχώς το ίδιο το «θεοσκότεινο» βράδυ της 16ης Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της επίμαχης οδού. Την επαύριο, όπως και τις επόμενες μέρες, η προστατευόμενη περιοχή κατακλύστηκε από τροχόσπιτα και οχήματα 4x4 με ή χωρίς καρότσα. Στις διαμαρτυρίες της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής ο αστυνομικός διοικητής του νησιού απάντησε πως διενεργήθηκε αυτοψία από τον ίδιο, τον δήμαρχο και την αρμόδια εισαγγελική αρχή κατά την οποία δεν εντοπίστηκε τίποτε επιλήψιμο.

 

● Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να εφαρμοστεί ο νόμος. Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» και του συναδέλφου Τάσου Σαραντή επικαλέστηκε «νομικό κενό». Με το ίδιο επιχείρημα απέφυγε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Βασίλη Βρούτση.

 

● Στις 14 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε αυτοψία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, κατά την οποία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες naxostimes.gr και cycladesopen.gr, πως «η πρόσφατη διάνοιξη δρόμου στο αμμώδες έδαφος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατέστρεψε τις αμμοθίνες που βρίσκονταν στο σημείο, συνιστώντας ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε σε μια οικολογικά ευαίσθητη έκταση προς εξυπηρέτηση της πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων όσων θέλουν να κάνουν απλά το χόμπι τους».

 

● Αυτοψία πραγματοποίησε στην Αλυκή στις 27 Σεπτεμβρίου και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος εντόπισε την παρανομία και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και τον δήμο, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

 

● Στις 10 Οκτωβρίου η ημερήσια εφημερίδα «Κυκλαδική» με έδρα τη Νάξο δημοσιεύει πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Ο Δήμος Νάξου έδωσε άδεια να καταστρέψουν τον βιότοπο». Το συνοδευτικό κείμενο στις εσωτερικές σελίδες του φύλλου, το οποίο υπογράφει ο ρεπόρτερ Λάμπρος Δεμερτζής, καλεί με τη σειρά του τη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο, δηλ. να εφαρμόσει τον νόμο.

 

● Στις 11 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου -ούτε καν το δημοτικό συμβούλιο- αποφασίζει να στείλει εξώδικο στην «Κυκλαδική», κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμιση, κι αν δεν συμμορφωθεί, θα ακολουθήσει μήνυση και αγωγή.

 

● Το εξώδικο επιδίδεται στις 12 Οκτωβρίου και αξιώνει από την εφημερίδα να δημοσιεύσει στην ίδια θέση το κάτωθι υπαγορευμένο κείμενο: «Ανακαλούμε το δημοσίευμά μας διότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν αποτυπώνει την αλήθεια και βλάπτει την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. [...] Τέλος ζητάμε συγγνώμη για τους αναληθείς και προσβλητικούς ισχυρισμούς μας, τους οποίους και ανακαλούμε κατά τ’ ανωτέρω και ανασκευάζουμε ανεπιφύλακτα στο σύνολό τους».

 

● Η δημοσιογράφος Ειρήνη Προμπονά έχει αποκαλύψει στο kykladesoren.gr πως παραθεριστές γουιντσέρφερ πανηγύριζαν σε σελίδα στο facebook, καθώς έπειτα από συνάντηση με τον δήμαρχο και την εισαγγελέα στις αρχές Αυγούστου πήραν την άδεια να κατεβάζουν τα οχήματά τους στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής. Ο δήμαρχος μάλιστα τους συμβούλευσε να μη βάζουν «γουρούνες» στον χώρο.

 

● Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμπαν δύο ανώνυμες παραπλανητικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν στον βιότοπο, χαρακτηρίζοντάς τον «περιορισμένη περιοχή» αντί «απολύτως προστατευόμενη» όπως είναι το ορθό.

 

● Η εκδότρια της «Κυκλαδικής», Κατερίνα Ανδρούτσου, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.»: «Είναι πάντοτε δυσάρεστο και απογοητευτικό όταν ένα εξώδικο εμφανίζεται εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει δημόσιος διάλογος και ανταλλαγή επιχειρημάτων. Το γεγονός επίσης ότι ένα ρεπορτάζ με στοιχεία βαφτίζεται “συκοφαντική δυσφήμιση” προκειμένου, όπως πιστεύουμε, να μην απαντηθούν από τον δήμο εύλογα ερωτήματα είναι επικίνδυνο τόσο για την ελευθερία του Τύπου όσο και για την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά μας δεν σκοπεύουμε να υποκύψουμε σε εκφοβισμούς και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, υπακούοντας πάντοτε στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων».

 

● Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Νάξου και των Κυκλάδων προετοιμάζει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

 

Ο Δήμος Νάξου έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής με την απαράδεκτη απόφαση να μην ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος» το Α’ Λύκειο του νησιού με το κατάπτυστο επιχείρημα ότι τάχα το πρόσωπο του «πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης» διχάζει τη ναξιακή και γενικότερα την ελληνική κοινωνία. Τώρα προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τον τοπικό Τύπο. Ο κατήφορος είναι ολισθηρός δρόμος!

ΠΗΓΗ    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)