Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ

Ρίσι Σουνάκ: Ήθελε να γίνει millionaire στα 20 και πρωθυπουργός στα 50 - Ποιος είναι

✅Ρίσι Σουνάκ: Ήθελε να γίνει millionaire στα 20 και πρωθυπουργός στα 50 - Ποιος είναι 

✅Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σουνάκ, Αξάτα Μούρτι

 
 
 
 
Νέος πρωθυπουργός ο Σούνακ - Αποσύρθηκε η Μόρντοντ.

O Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι πλέον ο νέος αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών, αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η συνυποψήφιά του Πένι Μόρντοντ τελικά αποσύρθηκε. 

 

Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σουνάκ, Αξάτα Μούρτι
Ρίσι Σουνάκ: Ήθελε να γίνει millionaire στα 20 και πρωθυπουργός στα 50 - Ποιος είναι


Ποιος είναι ο «μαχαραγιάς του Γιόρκσαϊρ», Ρίσι Σουνάκ, που αν και εκατομμυριούχος μπήκε στην πολιτική οδηγώντας ένα VW Golf.
 
Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Ρίσι Σουνάκ;
 Το προφίλ της γυναίκας που στέκεται στο πλευρό του Ρίσι Σουνάκ

 

Το Spiegel δημοσίευσε πέντε δεδομένα για τον βρετανό πολιτικό με ινδική καταγωγή που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στη Βρετανία:

1. Ο Σουνάκ ήταν εκπρόσωπος των φοιτητών στο κολλέγιο κι αρχισυντάκτης της εφημερίδας

Ο Ρίσι Σουνάκ γεννήθηκε το 1980 στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, στη νότια ακτή της Αγγλίας. Η οικογένειά του είναι από την Ινδία και οι παππούδες του ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την περιοχή του Παντζάμπ, τη δεκαετία του 1960 . Ο πατέρας του Σουνάκ εργαζόταν ως οικογενειακός γιατρός και η μητέρα του ως φαρμακοποιός. Έστειλαν τον γιο τους σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, το Winchester College, τα δίδακτρα του οποίου είναι περίπου 53.000 ευρώ ετησίως.

Στο κολέγιο, ο Σουνάκ έδειξε από νωρίς ότι ήταν ευτυχής να αναλάβει ευθύνες. Έγινε εκπρόσωπος των φοιτητών και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του οικοτροφείου. Ο Σουνάκ είναι ακόμα χαρούμενος για το διάστημα που πέρασε στο κολέγιο. «Ήμουν πραγματικά τυχερός που είχα αυτή την ευκαιρία. Ήταν κάτι πραγματικά εξαιρετικό που σίγουρα πήρε τη ζωή μου σε διαφορετική κατεύθυνση», είπε πρόσφατα σχετικά στο Sky News.

2. Πιο γρήγορος κι από τα δικά του σχέδια

Η πορεία του Σουνάκ τον οδήγησε στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία. Οι συμφοιτητές θυμούνται ότι ο Σουνάκ λέγεται ότι έκανε σταθερά σχέδια με βάση τον Σεβασμιότατο των Τόρις, Μάικλ Χεζελταιν. Ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος στα 20 του, βουλευτής στα 30 του, υπουργός στα 40 του και επικεφαλής της κυβέρνησης στα 50 του. Παρεμπιπτόντως, ο Σουνάκ είναι 42 ετών σήμερα.

3. Η περιουσία του φτάνει τις 730 εκατ. λίρες

Ο Σουνάκ έκανε τις πρώτες του επαφές στον οικονομικό κόσμο του Λονδίνου μέσω μιας φοιτητικής λέσχης επενδύσεων, ενώ ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο. Το 2001 εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και το 2004 μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο hedge fund TCI. Λέγεται ότι ο Σουνάκ έγινε εκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως διαχειριστής κεφαλαίων κινδύνου, αλλά η σύζυγός του τον έκανε ακόμη πιο πλούσιο. Το 2009 παντρεύτηκε την Αξάτα Μούρτι, κόρη ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ινδίας. Οι Times υπολογίζουν τη συνολική περιουσία των δύο στα 730 εκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμεί με περίπου 841 εκατομμύρια ευρώ.

4. Ο «μαχαραγιάς» με το Golf

Ήταν ήδη εκατομμυριούχος όταν μπήκε στην πολιτική. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2014, όταν οι Τόρις αναζητούσαν έναν νέο υποψήφιο για τη συντηρητική εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ, στο Γιορκσάιρ. Φαινόταν απίθανο οι κάτοικοι της αγροτικής εκλογικής περιφέρειας στο βορρά να επέλεγαν έναν πιθανόν απόμακρο πολυεκατομμυριούχο από το νότο ως εκπρόσωπό τους. Όμως ο Σουνάκ ήξερε πώς να κερδίζει τον κόσμο: Οδηγούσε ένα VW Golf, το οποίο τον μετέφερε από εκστρατεία σε εκστρατεία κι από καμπάνια σε καμπάνια, άρμεγε αγελάδες και μάλιστα έμαθε μερικές φράσεις στην τοπική διάλεκτο. Κέρδισε την εκλογική περιφέρεια το 2015 και έκτοτε δεν το έχει εγκαταλείψει. Στη Μεγάλη Βρετανία λοιπόν αποκαλούν τον Σουνάκ ως «μαχαραγιά του Γιόρκσαϊρ».

5. Ο Σουνάκ ξέρει πότε να συμπαραταχθεί με ποιον

Ο Σουνάκ είχε πάντα καλή φήμη στο κέντρο της εξουσίας , το Λονδίνο, όπου τον έβλεπαν ως πρότυπο. O Σουνάκ τάχθηκε υπέρ του Brexit, ήταν πιστός στην τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και το 2018 τον διόρισε υφυπουργό στο Υπουργείο Στέγασης. Αλλά καθώς η πρωθυπουργία της Μέι πλησίαζε προς το τέλος της, ο Σουνάκ ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια το 2020, σε ηλικία 39 ετών, τον έκανε έναν από τους νεότερους και πιο άπειρους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας.

Αλλά εκείνη τη χρονιά, ο Σουνάκ στράφηκε και στον Τζόνσον. Την 1η Ιουλίου, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζόνσον. Ένας υπουργός αργότερα περιέγραψε μάλιστα τον Σουνάκ ως τον «δολοφόνο» του Τζόνσον.

Ο Σουνάκ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε από καιρό την υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργός και ότι η παραίτησή του σήμαινε τελικά το τέλος του Τζόνσον. Στη συνέχεια, ο Σουνάκ έχασε την κούρσα για την πρωθυπουργία σε μια μονομαχία με τη Λιζ Τρας. Αλλά τώρα έχει μια νέα ευκαιρία - επίσης επειδή οι συμπαθούντες τον Τζόνσον μπορούν πλέον να τον επιλέξουν. 

Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σουνάκ, Αξάτα Μούρτι

Εικόνα 

Η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy) είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy).

Ενώ η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σουνάκ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)