Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μερική έκλειψη ηλίου Live: Καρέ - καρέ το φαινόμενο στην Ελλάδα

Μερική έκλειψη ηλίου Live: Καρέ - καρέ το φαινόμενο στην Ελλάδα
 
Εικόνα από τη μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα. Δείτε ζωντανά το φαινόμενο.
Ο πιο ασφαλής τρόπος να παρακολουθήσετε τη μερική έκλειψη ηλίου - εκτός από τα ειδικά γυαλιά - είναι μέσω Διαδικτύου. Ο κίνδυνος για τα μάτια σας, αν την παρακολουθήσετε με γυμνό οφθαλμό, είναι μεγάλος.

 

 

Εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:


Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου ξεκινά σε κεντρική Ελλάδα και στις 12.36 μ.μ. και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.

Η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Γιατί συμβαίνει μερική έκλειψη ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)