Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Στη δημοσιότητα τα στοχεία της γυναίκας που κατηγορείται για τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Αυτή είναι η γυναίκα που κατηγορείται ότι έβαλε τη βόμβα – Πώς εμπλέκει την Ελλάδα η Άγκυρα

 

 

 Από τη Συρία η ύποπτη για την επίθεση – «Εκπαιδευμένη από το ΡΚΚ»

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την επιχείρηση σύλληψης της γυναίκας, την οποία οι τουρκικές Αρχές αναγνωρίζουν ως υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Στο βίντεο φαίνονται ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να μπαίνουν σε διαμέρισμα, να περνούν χειροπέδες στη γυναίκα και να κάνουν ελέγχους ανακαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, και όπλα.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι Συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται συνολικά σε 46 άτομα.

 Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστρια να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος.

 Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ανάμεσα στους νεκρούς και κοριτσάκι 3 ετών

Έξι είναι οι νεκροί – όλοι Τούρκοι πολίτες- ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι τριών ετών που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του. Από τους 81 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε εχθές το βράδυ ο υπουργός Υγείας, οι 39 πήραν εξιτήριο ενώ δύο είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Το γαλλικό προξενείο συνιστά στους Γάλλους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Θεωρεί ότι είναι επικίνδυνη κατάσταση.

«Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά πολωμένη και ο κόσμος ανησυχεί για μια πολύ περίεργη και πολύ ανησυχητική προεκλογική εκστρατεία, που σημαίνει ότι θα μας δώσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στο επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε η Αριάνα Φερεντίνου.

Το χρονικό της επίθεσης

Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου. Επικράτησε πανικός και ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομία και ασθενοφόρα. Η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και ορίστηκαν πέντε εισαγγελείς.

Οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Αμέσως μετά την έκρηξη αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μπεσίκτας και Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας, το οποίο είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Το PKK θεωρούν υπεύθυνο οι τουρκικές αρχές

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή αποτελεί το «αγκάθι» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK, ωστόσο το αρνήθηκαν.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Πηγή: athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)