Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Απαγόρευση εξαγωγής ξυλείας από την Ελλάδα - Οι ημερομηνίες

Ενεργειακή κρίση: Απαγόρευση εξαγωγής ξυλείας από την Ελλάδα - Οι ημερομηνίες

Την προσωρινή απαγόρευση αποστολής και εξαγωγής επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια προς χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, προβλέπει τροπολογία σε νομοσχέδιο.

Με τις διατάξεις τροπολογίας στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» απαγορεύονται τα εξής:

  1. αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια,
  2. εξαγωγή επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια σε τρίτα κράτη και προβλέπεται η σωρευτική επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω ρύθμισης.

Ποια τα πρόστιμα για παράνομη υλοτομία

Για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση προβλέπονται:

  1. διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ ανά κυβικό μέτρο προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθεί ή αποδεικνύεται ότι έχει εξαχθεί από την Επικράτεια, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και
  2. ποινή φυλάκισης ενός τουλάχιστον έτους.

Η ρύθμιση έρχεται να επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση καθώς η ξυλεία χρησιμοποιείται ήδη ως σημαντική εναλλακτική πηγή καύσιμης ύλης, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ανάγεται έτσι η εμπορία της σε αντικείμενο προστασίας και ρύθμισης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθραίας υλοτόμησης κατά τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη.

Επιδιώκεται με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστεί η υψηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων ξυλείας στην αγορά και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων λαθραίας υλοτόμησης τον ερχόμενο χειμώνα.

Η προσωρινή απαγόρευση αποστολής προϊόντων υλοτομίας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από την 15η Νοεμβρίου 2022 έως και την 1η Μαρτίου 2023.

Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να αποσταλούν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. θα κατάσχεται. Τα κατασχεμένα θα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου αυτά να διατίθενται για τη «θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα».

 

1 σχόλιο:

  1. Τριάντα εννέα φορτηγά με ξύλα κατέβηκαν σήμερα από τον Αρχάγγελο με την συνδρομή όλων των αγίων , βοήθεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)