Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ποιοι πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης, πόσα θα πληρώσουν

Ποιοι πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης, πόσα θα πληρώσουν

Εκατομμύρια οδηγοί που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 λόγω ηλικίας ή λόγω αντικατάστασης μετά από απώλεια ή φθορά του παλαιού διπλώματος, το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Το 2028 λήγουν τα διπλώματα όσων έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης που μοιάζουν με πιστωτικές.

Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.

Ανανέωση για παλιούς και νέους

Σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και η διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ένας νέος οδηγός 18 ετών θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών.

Μετά την ηλικία των 65 η ισχύς των διπλωμάτων κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια. 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)