Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Σκληρό ροκ στο δρόμο προς τις κάλπες

 

 
 
Πού στοχεύει η Νέα Δημοκρατία. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Η ανάρτηση με νόημα του Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένες απορίες μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών άναψε τη σπίθα που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Νίκο Παππά για το αδίκημα (πλημμέλημα) της παράβασης καθήκοντος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, που αποτελεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο, κόντρα στην εισαγγελική κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση και έφτιαξε το αφήγημα των επόμενων ημερών που θα μας οδηγήσει, πιθανόν, μέχρι τις κάλπες.

Το χορό άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αρχικά ρωτούσε τον Αλέξη Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον Νίκο Παππά. Αφού δεν έλαβε την απάντηση που επιθυμούσε πήγε σε άλλο επίπεδο τη συζήτηση υπονοώντας πως ο πρώην υπουργός -από τη στιγμή που θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία- «κρατά τον Αλέξη Τσίπρα». Φυσικά, εκτός του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ίδιο επιχείρημα ειπώθηκε και από τον πρωθυπουργό που περιοδεύει στη Λάρισα.

«Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης...»

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν άφησαν τίποτα να πέσει κάτω με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να προχωρά σε μια αυστηρή δήλωση που δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας.

«Ο κ. Οικονόμου μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», ανέφερε σε δήλωσή της η Πόπη Τσαπανίδου και για την ταμπακιέρα, είπε: «Επειδή στην κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον ''κρατάνε''».


Λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που φρόντισε να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δειλό» καθώς «δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτική σκοπιμότητα» επιλέγοντας «να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία».

Στήριξε πολιτικά τον Νίκο Παππά σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» δείχνοντας προς την «γαλάζια» παράταξη που όπως είπε άνοιξε «τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης».

 

Ο Γ. Οικονόμου στη δήλωση του είχε ισχυριστεί πως «ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία».

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και ο Νίκος Παππάς

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Δημήτρης Μάντζος έσπευσε να ισχυριστεί πως η τέως κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που είχε ακολουθήσει επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες, και πως σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε καταδικάζοντας το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τον φίλα προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση επιχειρηματία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να παίξει το παιχνίδι με τους κατεστημενικούς, ολιγαρχικούς όρους, προσπαθώντας να χτίσει μια δική του Αυριανή. Σημειώνουμε ότι, όταν ανακατεύεσαι με τα κατεστημενικά πίτουρα, σε τρώνε οι συστημικές κότες —ως πιο επαγγελματίες στο ολιγαρχικό παιχνίδι— συνεπικουρούμενες από μια Κυβέρνηση που δε διστάζει κι αυτή να βαθύνει το θεσμικό χαντάκι της ποινικοποίησης της πολιτικής», το σχόλιο του ΜέΡΑ25.

Ο Νίκος Παππάς, λίγο νωρίτερα σχολιάζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε πως η δίκη έγινε «για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους "γαλάζιους κοριούς" και τις "γαλάζιες ακρίδες". Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα (…) Για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι». Αλλά, πρόσθεσε «για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Μαντζουράνης, ένας εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, σχολίασε πως όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται, και πως ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. «Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια» τόνισε και προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που «δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία». 

«Από το ελληνικό κοινοβούλιο καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς»

Την πλήρη διαφωνία του με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εξέφρασε με δήλωσή του στο NEWS 24/7 ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο γνωστός Έλληνας νομικός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, κάνει λόγο για απόφαση που πάρθηκε «από το ελληνικό κοινοβούλιο» με αιχμές προς τους Δικαστές που «άλλοι μπορούν και άλλοι δεν μπορούν».

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Από το ελληνικό κοινοβούλιο καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς. Είχαν τους λόγους τους -τόσο γνωστούς- οι βουλευτές των δύο κομμάτων που οργάνωσαν τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ό,τι βιώνουμε: Δικαιοσύνη απονέμεται ή δεν απονέμεται σε συγκεκριμένες συνθήκες από δικαστές που άλλοι μπορούν και άλλοι δεν μπορούν.

Εμείς δεν θα παύουμε να στηρίζουμε και στο μέλλον, οπως κάνουμε και μέχρι τώρα, εκείνους που αντέχουν και μπορούν.

Ετσι και τα περί ανεξαρτησίας της δικαιοοσύνης αφορούν μόνο σ' αυτούς» δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

► Ο υπεύθυνος του φύλλου του Σαββατοκύριακου της «Εφ.Συν.», Τάσος Παππάς, λίγο μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσε ορισμένες απορίες. Μερικές από αυτές τον βασανίζουν από τη μέρα που άρχισε η δίκη, κάποιες γεννήθηκαν στην πορεία και ορισμένες με αφορμή την ετυμηγορία των δικαστών.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)