Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ασύλληπτη τραγωδία με 32 νεκρούς - 4 γερανοί σηκώνουν τα καταπλακωμένα βαγόνια

LIVE - Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ασύλληπτη τραγωδία με 32 νεκρούς - 4 γερανοί σηκώνουν τα καταπλακωμένα βαγόνια
 
 
 
Αυξάνονται οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Σε εξέλιξη οι έρευνες για εγκλωβισμένους.
Μία τραγωδία Βιβλικών διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στα Τέμπη, όπου δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Από τη σφοδρή σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με την επιβατική οι νεκροί ανέρχονται μέχρι αυτή τη στιγμή σε 32. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής από τους 85 τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία οι 53.

Φόβος όλων είναι πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς τα δύο πρώτα βαγόνια έχουν καταπλακωθεί και οι άνδρες των διασωστικών συνεργείων πραγματοποιούν με δυσκολία έρευνες για εγκλωβισμένους.

Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς.

Την ίδια ώρα στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Νωρίτερα η ΕΡΤ είχε μεταδώσει πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εννέα υπάλληλοι του ΟΣΕ, δηλαδή οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί των δύο τρένων.

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Επιβάτης ειδοποίησε το 112 για τη σύγκρουση

Το σοκαριστικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από την κοιλάδα στα Τέμπη κοντά στην περιοχή «Ευαγγελισμός». Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

Η ενημέρωση των Αρχών για το δυστύχημα έγινε από εγκλωβισμένο επιβάτη, ο οποίος ειδοποίησε στις 23:24 μέσω του κινητού τηλεφώνου του το 112 και έτσι κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Εάν, το δυστύχημα γινόταν μέσα στη σήραγγα των Τεμπών, οι αριθμοί της τραγωδίας θα ήταν ακόμα πιο εφιαλτικοί, με τις θερμοκρασίες από την πυρκαγιά να ξεπερνούν τους 1.500 βαθμούς Κελσίου.


Η αμαξοστοιχία Intercity συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο με αποτελέσματα τρία βαγόνια του intercicty να εκτροχιαστούν. Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Πρόεδρος μηχανοδηγών: Μετωπική σύγκρουση των τρένων

Για τραγωδία μίλησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας, σε δήλωσή του στο iEidiseis. Όπως εκτιμά ο ίδιος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. «Τα τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στην ίδια γραμμή», εξήγησε ο ίδιος. Ο κ. Γενιδούνιας μετέβη τη νύχτα στο σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη.


Ώρες αγωνίας στα νοσοκομεία για νεκρούς και τραυματίες

Πολλοί συγγενείς των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας βρίσκονται έξω από τα επείγοντα το Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Πανεπιστημιακού για να μάθουν νέα για τα δικά τους πρόσωπα που ταξίδευαν.

Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται από τα Τέμπη στα δύο νοσοκομεία , το Γενικό και το Πανεπιστημιακό, μεταφέροντας τραυματίες και νεκρούς.

ffff

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν»

Σοκαριστική είναι η περιγραφή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος αναφέρει πως τα βαγόνια, τα οποία παραμένουν καταπλακωμένα και μέσα στα οποία υπάρχουν φόβοι πως είναι κι άλλοι εγκλωβισμένοι, έχουν διαλυθεί τελείως. «Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» είπε στην ΕΡΤ, « έχουν διαλυθεί τελείως». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)