Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Χωρίς τέλος η τραγωδία στα Τέμπη - Μόνο με εξέταση DNA η αναγνώριση θυμάτων

Χωρίς τέλος η τραγωδία στα Τέμπη - Μόνο με εξέταση DNA η αναγνώριση θυμάτων
 
 
 
Δύσκολη η ταυτοποίηση των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη. Τι λέει το ΕΚΑΒ.
Συνεχίζεται ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έλαβε σήμερα χώρα στα Τέμπη, το οποίο και θεωρείται πλέον ως το χειρότερο που έχει συμβεί στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα, η τελευταία επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για 36 νεκρούς, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, έχουν εντοπιστεί και άλλοι άνθρωποι απανθρακωμένοι στα συντρίμμια, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 50.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, 72 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώνουμε ότι και ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ, η ταυτοποίηση των νεκρών αυτών θα είναι δύσκολη, ενώ θα χρειαστεί να γίνει εξέταση DNA προκειμένου να αναγνωριστούν τα θύματα.

«Η κατάσταση είναι πού δύσκολη. Δύσκολη είναι και η ταυτοποίηση των θυμάτων. Θα χρειαστεί να γίνει εξέταση DNA να αναγνωριστούν τα θύματα. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τα εγκλωβισμένα άτομα. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, σκηνές βγαλμένες από ταινία. Εμείς λάβαμε τη κλήση στις 11.25 και σε επτά λεπτά έφτασαν τα πρώτα ασθενοφόρα και μεταφέραμε αρκετά γρήγορα τους βαριά τραυματισμένους», δήλωσε ο ίδιος στο MEGA.

Η δυσκολία αυτή της ταυτοποίησης των νεκρών και της ανεύρεσης των αγνοουμένων εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι αμέσως μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, ξέσπασε φωτιά και αναπτύχθηκαν αδιανόητες θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε πατέρας που αναζητά τον 26χρονο γιο του, που επέβαινε στο τρένο μαζί με φίλο του, οι αστυνομικοί ρωτούν τις οικογένειες τι ρούχα φορούσαν οι αγνοούμενοι, καθώς και αν είχαν πάνω τους κάποια αναγνωριστικά σημάδια, όπως τατουάζ ή σκουλαρίκια.

Σημειώνουμε ότι, με βάση την ενημέρωση της εταιρίας, στο τρένο επέβαιναν 350 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι άνθρωποι, με διασώστη να αποκαλύπτει πως ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν πολλοί φοιτητές.

«Υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών [...] Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολύ νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο διασώστης.

Συγγενείς των θυμάτων, των τραυματιών και των αγνοουμένων έχουν σπεύσει έξω από τα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να μάθουν κάτι νεότερο για τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή, «έχουμε πολλούς νέους, επτά πτώματα είναι απανθρακωμένα».

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το έργο της ταυτοποίησης είναι πολύ δύσκολο διότι οι σοροί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες. Συνεχίζουν δυστυχώς να έρχονται σοροί από τον τόπο του ατυχήματος. Μόλις τελειώσει αυτό το επίπονο για εμάς και τις οικογένειες έργο, θα ακολουθήσει η νεκροψία των σορών» σημείωσε η ίδια.

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες ανεύρεσης αγνοούμενων στα συντρίμμια του τρένου της Hellenic Train που συγκρούστηκε χθες το βράδυ συνεχίζονται. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)