Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Καταστροφές στη Χαλκιδική απ' τη «Μπετίνα» - Βελτιώνεται ο καιρός

kakokairia daniel 

 

 
 Η δήμαρχος Κασσάνδρας ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά 437 κλήσεις στην Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Μεγάλες καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Μπετίνα» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά να ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Κασσάνδρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι περισσότερες ζημιές έγιναν σε Σίβηρη, Πολύχρονο, Πευκοχώρι και στο Παλιούρι, όπου γκρεμίστηκε ένας δρόμος, ενώ στη Χανιώτη τα κύματα κάλυψαν ακόμη και τον πεζόδρομο. Ήταν τόσο τεράστια τα κύματα που και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι μου έλεγαν πως κάτι παρόμοιο δεν έχουν ξαναδεί» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφτασαν τα 11 μποφόρ προκάλεσαν τρομερή θαλασσοταραχή με τα κύματα, όπως λέει η κ. Χαλκιά, να βγαίνουν μέχρι και δώδεκα μέτρα στη στεριά. «Είναι μια κατάσταση που δυστυχώς έχουμε ξαναζήσει, αφού το ίδιο συνέβη το 2019 και το 2021 σε ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή» επισημαίνει η δήμαρχος.

Από αύριο κλιμάκια της τεχνικής υπηρεσίας θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στα σημεία όπου υπήρξαν ζημιές, αφού εδώ και λίγες ώρες υπάρχει ύφεση των φαινομένων, ενώ η δημοτική αρχή ζητά να ανταποκριθεί άμεσα η πολιτεία ώστε να γίνει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Ενώ το κύμα κακοκαιρίας σταδιακά αποχωρεί μέχρι και αυτήν την ώρα απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

Στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο από Ταξιάρχη έως Αρναία μέσω του όρους Χολομώντα.

Στην Πέλλα, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου.

Στις Σέρρες, από το 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - χιονοδρομικού κέντρου Λαϊλιά, από το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Άνω Βροντούς, από το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου - Καρυδοχωρίου.

437 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 437 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες έως σήμερα στις 17:30, λόγω της κακοκαιρίας Bettina που πλήττει διάφορες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων και παροχή βοήθειας.

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 100 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 61 κοπές δέντρων και 23 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 65 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 43 κοπές δέντρων και 9 αφαιρέσεις αντικειμένων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 43 επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στην Τ/Κ Κερασιάς Φλώρινας.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 11 άτομα όταν ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

• Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 κοπές δέντρων, 2 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε 10 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έλαβε 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 29 κοπές δέντρων και 6 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 17 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έλαβε 28 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 22 κοπές δέντρων και 2 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε 35 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έλαβε 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 31 κοπές δέντρων και 1 άντληση υδάτων.

• Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε 18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων, 1 άντληση υδάτων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Κρήτης έλαβε 20 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Βελτίωση του καιρού τη Δευτέρα

H κακοκαιρία «Μπετίνα» υποχωρεί τις τελευταίες ώρες, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αύριο, Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές νεφώσεις και τοπικές βροχές στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Από τις βραδινές ώρες βροχές αναμένονται στα δυτικά και νότια. Αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως σε ηπειρωτικά τμήματα. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη.
 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)