Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Τέλος ο Παπανώτας από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Τέλος ο Παπανώτας από τον ΣΥΡΙΖΑ

 
 
 
 
Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε αποφάσεις για Παπανώτα, μετά και την αντίδραση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Τέλος ο Δημήτρης Παπανώτας από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Νωρίτερα το Dnews.gr μετέδιδε

Πρωτοστάτησε στο κίνημα MeToo στην Ελλάδα και ήταν θέμα χρόνου η αντίδρασή της στις δηλώσεις του συνυποψηφίου της στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες. Ο λόγος για τη Σοφία Μπεκατώρου, που έρχεται να προστεθεί στην εσωκομματική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του που καταδικάζουν τις απόψεις τού τηλεπαρουσιαστή.

«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα», δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Σοφία Μπεκατώρου - στα Παραπολιτικά 90,1 - και όπως είπε, «Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα».

Το θέμα Παπανώτα και η διαχείρησή του αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, με την Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής να στηρίζει τον υποψήφιο, αρκούμενη στην επεξηγηματική δήλωση που έβγαλε το απόγευμα της Τρίτης.

Της Μπεκατώρου προηγήθηκε το «χτύπημα» από την έτερη υποψήφια, Δώρα Τσαμπάζη, η οποία μιλώντας χθες το βράδυ στο Κόντρα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, απέρριψε τα περί «κοπτοραπτικής» και ζήτησε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αφορμή τη δήλωσή του πως «αν μία γυναίκα πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

«Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει και μία πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα», είπε αρχικά η Δώρα Τσαμπάζη.

Κάνοντας αναφορά στην υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Μπεκατώρου, η οποία εκκίνησε το ελληνικό #meΤoo, τόνισε: «Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο, το οποίο το κοσμεί, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να πάρει το θάρρος να καταγγείλει τον θύτη της, οπότε οι κεραίες μας θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτές».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του Δ. Παπανώτα περί «κοπτοραπτικής» της δήλωσής του, η κ. Τσαμπάζη είπε: «Επειδή κάθισα και είδα και ως δημοσιογράφος πολύ προσεκτικά τη δήλωση του κ. Παπάνωτα, εκεί που αναφέρεται στον σατράπη και τη γυναίκα που ανέχεται, δεν έχει υποστεί παρέμβαση (η δήλωση)». Σχολιάζοντας τέλος τα περί «παλαιότερης» δήλωσης, η κ. Τσαμπάζη τόνισε: «Ενας μήνας πριν δεν είναι παλιά... Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε έναν μήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άννα Ελεφάντη, που χαρακτήρισε «απαράδεκτες και σεξιστικές» τις δηλώσεις του Δ. Παπανώτα, γράφοντας στα social media:

«Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει. Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους. Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Άνω- κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με το «θαύμα» Κασσελάκη και τις δηλώσεις Παπανώτα

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ιδίως με το «θαύμα» στη βάπτισή του, αλλά και με τις δηλώσεις του υποψηφίου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Στελέχη του κόμματος που συνομίλησαν με το Dnews έκαναν λόγο για ευτελισμό του κόμματος και για μετάλλαξη σε σχέση πάντα με την εποχή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν το πρώτο στέλεχος που δημοσίως έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον Στ. Κασσελάκη (ΕΔΩ), χαρακτηρίζοντας «σοκαριστική» τη δήλωση του προέδρου για το «θαύμα» στα γενέθλιά του, όπως αποστάσεις έλαβε από το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ενώ μίλησε για «μετάλλαξη» που δεν τη θέλει κανείς! Ο Γ. Τσίπρας, εκ των πέντε στενότερων στελεχών του Στ. Κασσελάκη στην αρχή της θητείας του αποστασιοποιήθηκε από την Κουμουνδούρου,. παραμένοντας πιστός στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι προειδοποιητικό μήνυμα ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε και ο Παύλος Πολάκης, που συνεχίζει να λαμβάνει αποστάσεις από την ηγεσία.

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με νέα μικρή αύξηση, που σε συνδυασμό με την πτώση του ΠΑΣΟΚ να τον καθιστούν απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη θέση στις ευρωκάλπες και συνεπώς να τον σταθεροποιούν στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν πως η άνοδος των ποσοστών δεν οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης της Κουμουνδούρου, αλλά κυρίως από εισροές ψηφοφόρων που είτε δεν είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο, είτε ένα μέρος τους ανήκε σε «απολιτίκ» χώρους!

Οι νέες δηλώσεις Κασσελάκη σπρώχνουν μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος είτε να απέχουν από τις κάλπες, είτε να ψηφίσουν άλλα κόμματα, με κερδισμένους κυρίως τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη.
Ερώτημα είναι και αν θα παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά την ανακίνηση πρόσφατων δηλώσεών του για την κακοποίηση των γυναικών που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)