Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Λογαριασμό για τα τέλη κυκλοφορίας στέλνει η ΑΑΔΕ

 Κίνηση οχημάτων

 

Μηνύματα με τον λογαριασμό για Τέλη Κυκλοφορίας ξεκίνησε να αποστέλλει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Μάλιστα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τις αποστολές μηνυμάτων, όπου αναφέρεται ότι οι υπόχρεοι και οι υπόχρεες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για καταβολή των οφειλών.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, περισσότερους από 80.000 ιδιοκτήτες ή ιδιοκτήτριες Ι.Χ. να μην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Μάλιστα πολλά από αυτά τα οχήματα είναι μεγάλου κυβισμού και άρα έχουν πολύ υψηλά τέλη (π.χ. στα 2.358 έως 3.000 κ.ε. αντιστοιχούν τέλη 840 ευρώ), που μαζί με τα “πρόστιμα “χτίζουν” ένα “φουσκωμένο” λογαριασμό.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet.

Να σημειωθεί ότι η βεβαίωση της οφειλής με το ποσό των ετήσιων τελών ανάλογα με το κυβισμό, το είδος και το έτος κυκλοφορίας του οχήματος μαζί με το πρόστιμο θα αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2024.

Δικαίωμα για εξαίρεση

Πάντως, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπάρχει η δυνατότητα για μη καταβολή των σχετικών ποσών. Δηλαδή, εφόσον οι υπόχρεοι και οι υπόχρεες αποδείξουν ότι εξαιρούνταν από την καταβολή τελών, μπορούν να απαλλαγούν από την οφειλή. Μάλιστα, με το σχετικό μήνυμα, που αποστέλλει η ΑΑΔΕ, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.

Μέσω της εφαρμογής δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (πχ κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κλπ) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ, άμεσα, βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη θα διορθώσει την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/ απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση. Με βάση, δε, τα οριζόμενα, οι Φορολογικές Υπηρεσίες προβαίνουν στις σχετικές διορθώσεις μέχρι τις 26/11/2024.

Να σημειωθεί ότι αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019 τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου  και η σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

Πάντως, σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 μετά του προστίμου προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)