Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και των εργαζομένων της

Προς: - Τον Υπουργό  Οικονομικών
- τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης
 - τον Υπουργό Εργασίας








   Οι πελατειακές σχέσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών  και η κακοδιαχείριση από τις εκάστοτε διοικήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς παρά¬γοντες που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, η οποία  παρουσιάστηκε ως μονό-δρομος για την σωτηρία της καπνοβιομηχανίας.
    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕ, στις 19/7/2013 ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Donskoy Tabak JBC για το 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ έναντι 3.318.337 ευρώ. Για τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας όμως ήταν απαραίτητη η κατοχή τουλάχιστον του 60% των μετοχών. Αυτό έγινε δυνατό με την πώληση του 35,18 των μετοχών που κατείχε η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) χωρίς όμως να γίνει γνωστό μέχρι σήμερα το ύψος της συμφωνίας.
    Μέχρι σήμερα το μέλλον της εταιρείας παραμένει αβέβαιο καθώς η εταιρεία συνεχίζει να υπολειτουργεί. Κανένα επενδυτικό πλάνο δεν έχει παρουσιαστεί και η τωρινή διοίκηση δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της.
    Με βάση τα αναφερόμενα από τους εργαζόμενους, από τους 260 οι 20 έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι αρνούνται κατηγορηματικά, ζητώντας να καταρτισθεί μια νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Σημειωτέον ότι η υπογραφή ατομικής σύμβασης προβλέπει μείωση μισθού έως και 45%. Επίσης, η νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ απέλυσε αδικαιολόγητα 4 εργαζόμενους, που δεν περιλαμβάνονται στους 47 που κατέθεσαν ήδη αίτηση εθελούσιας εξόδου, χωρίς μάλιστα να τους καταβληθεί το σύνολο της νόμιμης αποζημίωσης.
    Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί:
α) Τι προβλέπει η συμφωνία πώλησης των μετοχών της ΣΕΚΑΠ που κατείχε η ΑΤΕ, για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων;
β) Σε τι τιμή πουλήθηκαν οι μετοχές της ΣΕΚΕ;
γ) Τι προτίθεστε να κάνετε  για την λειτουργία της επιχείρησης και για να  διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

Κατερίνα Μάρκου

Νίκη Φούντα

Θωμάς Ψύρρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)