Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Πρώτο επιχειρηματικό παρτεναριάτ στην Π.Ε. Πέλλας






Ολοκληρώθηκαν τη Παρασκευή (15/11) οι εργασίες του 1ου επιχειρηματικού παρτεναριάτ που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δύο μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών-επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπων των τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, γεωργικών ενώσεων, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών, βιομηχάνων, βιοτεχνών και πολλών άλλων ενδιαφερομένων.

Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης που ανέλαβε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τρύφων Τσαντάκης, ενώ τους επιχειρηματικούς ομίλους εκπροσώπησαν οι Ι. Μαυρέας, Α. Παππάς, Τ. Τσάτσος, Α. Ιγνατιάδης και Α. Μεταξάς.

Η συνάντηση ξεκίνησε με εμπεριστατωμένη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και Προέδρου της Αναπτυξιακής Πέλλας η οποία διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα υποστήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή. Ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τις σημαντικές προοπτικές για εξαγωγές νωπών, κατεψυγμένων και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας, καθώς επίσης και για επενδύσεις στην περιοχή με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και μοναδικά χαρακτηριστικά όπως το έδαφος, το μικροκλίμα, το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Πέλλας τα οποία δεν αντιγράφονται. Ακόμη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας και στη συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. Όπως τόνισε, σκοπός της συνάντησης είναι η δρομολόγηση συγκεκριμένων συμφωνιών επιχειρηματικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνέργειας που αποτελούν βασική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση της ανθρωπογεωγραφίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και στατιστικών στοιχείων της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας τεκμηριώνοντας το εύρος, τον πλούτο και τη δυναμική που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας. Η παρουσίαση έγινε από τον Γεωπόνο Σίμο Μαρνασίδη, στέλεχος της Π.Ε. Πέλλας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη για τη διοργάνωση και τόνισε ότι η κρίση κρύβει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες τις οποίες είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες της Π.Ε. Πέλλας οι οποίοι είναι εξαιρετικά οργανωτικοί και γνώστες των αγορών. Ο Δήμαρχος Έδεσσας Τάκης Γιάννου αναφέρθηκε στην ανάγκη για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας από την πολιτεία, αλλά και για την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να αναζητήσει νέους τρόπους ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών-επενδυτικών ομίλων παρουσίασαν στοιχεία των εταιριών τους οι οποίες δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς και συμπληρωματικούς κλάδους (υψηλή τεχνολογία, πράσινη ενέργεια, διακίνηση αγροτικών και άλλων προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, κ.ά.), με διευρυμένο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 80 δις ευρώ και τόνισαν το ενδιαφέρον τους για προώθηση ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων της Πέλλας στις διεθνείς αγορές. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της διασφάλισης της απορρόφησης της αγροτικής παραγωγής που μπορεί να γίνει μέσω συμβάσεων με εταιρίες που έχουν εξασφαλισμένες αγορές και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματοποίηση επενδύσεων από τους παραγωγούς για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των παραγωγών τους. 

Εύλογα τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (η Πέλλα διαθέτει πολλές μικρές οικοτεχνίες) από την εξασφάλιση πρόσβασης σε μεγάλες αγορές. Η απάντηση που δόθηκε τόνισε τη δυνατότητα συμμετοχής των μικρών επιχειρηματιών σε επιλεγμένες θεματικές εβδομάδες προώθησης των ελληνικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)