Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΑΣ : Αναγκαιότητα η ίδρυση ευρείας δημοτικής κίνησης




          Aναγκαιότητα η ίδρυση νέας ευρείας δημοτικής κίνησης για την προστασία της κοινωνίας, των κοινωνικών θεσμών, την αντίσταση στην συνεχή υποβάθμιση της περιοχής και για την ανάπτυξη



·        Αυτοδιαχείριση από τον Δήμο του ΧΥΤΑ Αλμωπίας τώρα –
·        Κοινωνικός φορέας ελέγχου της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Καϊμακτσαλάν από την ΕΤΑΔ
·        Τι εννοούν με την «κεντροδεξιά» συσπείρωση στον Δήμο Αλμωπίας ;
Κατ’ αρχήν χρόνια πολλά με υγεία, αντοχή και δύναμη σε όλους
ΧΥΤΑ Αλμωπίας : Θετική εξέλιξη η καταγγελία της σύμβασης, να ολοκληρωθεί το σωστό βήμα με την αυτοδιαχείριση του ΧΥΤΑ τώρα!!
Μετά την πολύμηνη ( τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013) ολιγωρία, μετά από το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος (και το νέο πρόστιμο που αναμένεται) και μετά από παρέμβαση μας με άρθρα, συναντήσεις κλπ η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης με τον εργολάβο που διαχειριζόταν την λειτουργία του ΧΥΤΑ.  Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως θετική και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε οριστική λύση του προβλήματος. 
Απαραίτητη η αυτοδιαχείριση του ΧΥΤΑ
Με βάση το γεγονός ότι τέτοιου μεγέθους ΧΥΤΑ (χωρίς εργοστάσιο επεξεργασίας κλπ) μπορούν κάλλιστα να διαχειριστούν με αυτοδιαχείριση από τον Σύνδεσμο καθαριότητας του Δήμου ( πράγμα που έχει αποδειχθεί σε πολλές παρόμοιες εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα με κοντινότερη μας τα Γιαννιτσά), είναι απαραίτητο ο Δήμος να προχωρήσει σε αυτό τον τρόπο διαχείρισης του ΧΥΤΑ ολοκληρώνοντας το θετικό βήμα που έκανε με τη καταγγελία της σύμβασης με τον εργολάβο. Η απαιτούμενη υποδομή για να μπορέσει να το κάνει υπάρχει εν μέρει και ότι δεν υπάρχει μπορεί να εξασφαλιστεί με μικρές εργολαβίες ( μίσθωση μηχανήματος ή προμήθεια χώματος κλπ). Με την αξιοποίηση περιβαντολλόγου ( που ήδη εξασφαλίστηκε) ,  δύο χειριστών και ενός ή δύο βοηθών μπορεί να εξασφαλιστεί η ορθολογιστική λειτουργία του ΧΥΤΑ προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος ( με σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού , καύση του βιοαερίου και περιβαλλοντική παρακολούθηση ) αλλά και η οικονομικότερη λειτουργία του.
Θέλω να πιστεύω ότι η δημοτική αρχή θα πάρει αυτή την απόφαση και δεν θα επανέλθει σε νέο διαγωνισμό ανάθεσης της συνολικής διαχείρισης σε εργολάβο, κάτι που περιέχει μεγάλο κίνδυνο επανάληψης των αδιεξόδων.  

Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν
Πριν κάποιους μήνες με παρέμβαση μας στον τύπο αναδείχτηκε η πρόταση της σύστασης φορέα ( με συμμετοχή των Δήμων Αλμωπίας και Έδεσσας, χιονοδρομικών συλλόγων Αλμωπίας και Έδεσσας, ξενοδόχων Αλμωπίας και Αγ. Αθανασίου, εστιατόρων, εμπορικών συλλόγων κλπ) για την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ ( Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου) . Ο φορέας αυτός ( αν αποδειχθεί φερέγγυος) πιθανά θα μπορούσε μετά τα δύο χρόνια διαχείρισης του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ να ζητήσει να αναλάβει την διαχείριση του.  Ως τότε με πρωτοβουλία του φορέα πρέπει να μελετηθεί η βιωσιμότητα του Χιονοδρομικού και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία και την ανάπτυξη του με τρόπο που να προκύπτει η μέγιστη ωφέλεια για την περιοχή και όλο τον Νομό. 
Ο φορέας πρέπει να αντιδράσει στο ενδεχόμενο ( με βάση τις δημοπρασίες που έχει προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ που ως τώρα αποδείχθηκαν άκαρπες) να ξεπουληθεί το χιονοδρομικό ( και που να βρουν και επενδυτή αφού οι επενδυτές φεύγουν από την χώρα αντί να έρχονται ) που προφανώς θα οδηγήσει σε “all exclusive” λύση με αποτέλεσμα τον ξαφνικό χαμό του ήπιου αγροτουρισμού της περιοχής. Είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό ( που κανείς ενδιαφερόμενος δεν εμφανίστηκε) για την πώληση του χιονοδρομικού μαζί με 3000 στρέμματα στον Αγ. Αθανάσιο και 400 στρέμματα στην Βεγορίτιδα πάνω στη λίμνη.
Σε όποια περίπτωση η λειτουργία του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ χωρίς τον έλεγχο από κοινωνικό φορέα στον οποίο να συμμετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τα οποία θα κληθούν αύριο να αποκαταστήσουν ή την επίπτωση τους να υποστούν οι τοπικές κοινωνίες.
Τι εννοούν με την «κεντροδεξιά» συμμαχία στον Δήμο Αλμωπίας; 
Την ίδια στιγμή που τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση  προκρίνουν την ακομμάτιστη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές με στόχο να μην φανεί η σφοδρή αντίθεση της κοινωνίας στις πολιτικές τους οι τοπικοί «κομματάρχες» κάνουν έκκληση περί ενιαίας έκφρασης της «κεντροδεξιάς» στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Αλμωπίας. Τα ερωτήματα που γεννούνται  είναι εύκολα:
Πρώτον, τι θα υπερασπιστεί η «κεντροδεξιά» συμμαχία στον Δήμο; Την «επιτυχημένη» πολιτική των ομοϊδεατών τους που οδηγεί στην διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οικονομική της ασφυξία, στον ξαφνικό θάνατο των κοινωνικών θεσμών και στην υπερσυγκέντρωση αντί της αποκέντρωσης;
Και ακόμη γιατί κομματικοποιούν τις δημοτικές εκλογές; Πιστεύουν ότι θα κερδίσουν με αυτή την τακτική; Τόσο πολύ υποτιμούν την αγανάκτηση της κοινωνίας και νομίζουν ότι θα ψαρέψουν σε θολά νερά μη μιλώντας για την ουσία των προβλημάτων αλλά «περί ανέμων, υδάτων και κουμπαριών» ;
Αναγκαιότητα η ίδρυση νέας ευρείας δημοτικής κίνησης
Η κοινωνία της Αλμωπίας θα ξεπεράσει τέτοιες λογικές που χρόνια δεν οδήγησαν παρά σε ανακύκλωση των προβλημάτων και την υποβάθμιση της περιοχής. Αποτελεί αναγκαιότητα η ίδρυση ευρύτερης υπερκομματικής κίνησης με στόχο την προστασία της κοινωνίας και των δημοτικών κοινωνικών θεσμών, την αντίδραση στην συνεχή υποβάθμιση της Αλμωπίας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση ( πρωτογενής τομέας, αγροτουρισμός, γεωθερμία και γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολιτιστικό προϊόν κλπ), την αξιοποίηση της θέσης της στον χάρτη, την κατοχύρωση θεσμών αποκέντρωσης και λαϊκής συμμετοχής, την αντίσταση στα σχέδια διάλυσης της αυτοδιοίκησης. Σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αναπτυξιακού προσανατολισμού μέσα από την διεκδίκηση πόρων και όχι την παθητική διαχείριση των υπαρχόντων.

12 σχόλια:

  1. ΣΗΦΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΦΑΚΗ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ !!!!!!,ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ(1.000.000Ε), ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΖΟ ΚΑΙ ΤΗΝ OFFSHORE ETAIΡEIA TOY ΜΕ 760.000Ε, ή ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ MORGAN STANLEY ή ΤΗΝ GOLDMAN SAKS ΠΟΙΩΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΕΙ? ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ? αρε ΣΙΦΑΚΗ, ΘΥΜΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ. ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ? ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑΝΝΑΚΙ, ΔΕΝ ΤΟΧΕΙΣ. ΒΑΛΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΜΙΑ ΧΟΡΟΔΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΥΜΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις έπειρο δίκιο φίλος είσαι πολύ σωστός.
      Ας βάλουμε τα ίδια ακριβώς λαμόγια που ξέρουμε κ εμπιστευόμαστε τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.... γιατί που ξέρεις οι άλλοι υπάρχει περίπτωση να 'ναι και σωστοί και να κάνουν και δουλειά και τότε ...... ουαί κ αλίμονο!!!

      Δεν ξέρω κατά πόσο έχεις δίκιο για τις off -shore σε Μπαρμπάντος κ στη Νέα Ζηλανδία, αλλά όπως δείχνουν τα οικονομικά μερικών μπαρμπάδων και τα χρέη του παλιού Δήμου, φαίνεται ότι
      πάρα πάρα πολλοί στο παρελθόν είχανε κάνει την πολιτική επάγγελμα, τη μίζα χόμπυ και τη λαμογιά επιστήμη

      Άντε, περαστικά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
    2. Για τον ανώνυμο 8:49μμ.
      Τι σχέση έχουν όλοι οι παραπάνω με τον Σηφάκη;
      Ότι αναφέρεις τι σχέση μπορεί να έχει στο κάλεσμα που απευθύνει ο κ. Σηφάκης. Ένα κάλεσμα που θα είναι η λύση για την Αλμωπία μας.
      Δηλαδή εσύ, επειδή κάποιος προέρχεται απο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, του χρεώνεις τις μα...κίες των άλλων.
      Αν πάει έτσι τότε μην ασχολείσε ούτε με τον κεντροδεξιό χώρο και την κουμπαριά με το κεντροΠΑΣΟΚ, γιατί τα δικά τους σκάνδαλα δεν τα ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Τι να πρωτοαναφέρουμε.
      Ας το καλύτερα.
      Κ. Σηφάκη είστε στον σωστό δρόμο αλλά κάποιοι σας φοβούνται μάλλον και βγάλανε τα φτυάρια.
      Επίσης μία συμβουλή. Μην ασχολήστε με τους άλλους.
      Είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας. Μας αρέσουν οι ιδέες σας μέχρι στιγμής.
      Αν ασχοληθείτε τελικά, μας ενδιαφέρουν οι απόψεις σας και οι συνεργάτες που θα ασχοληθούν μαζί σας με τα κοινά και σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει η όποια κόντρα με αντιπάλους. Δεν θα κερδίσετε πόντους από την αντιπαράθεση αλλά από την εμπιστοσύνη που θα κερδίσετε από τον κόσμο που μπούχτησε από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες κουμπαριές.

      Διαγραφή
  3. τους δεξιουληδες και κεντροδεξιουληδες της αλμωπιας τους εχουμε δει τοσα χρονια....τι δουλειες εκαναν με το δημο ή την περιφερεια....και γενικως το πως κερδιζουν τα χρηματα τους, με τον ιδρωτα των δημοτων, επαγγελμα: αντιδημαρχος, προεδρος επιτροπης κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΙΦΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ,ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ.Ο ΤΟΠΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΑ ΠΡΩΣΟΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ASTO .... TO POIOS STHRIZEI TOUS ERGOLABOUS -KAI TOUS PLHRWNE MEXRI K TA EXODA - EXEI GINEI GNWSTO & FAINETAI
      PARTO ALLIWS......

      Διαγραφή
    2. Αστο καλύτερα φιλαράκι. Βρες τίποτα άλλο. Μην μπερδεύεις την βούρτσα με την ......
      Επιτυχημένος επιχειρηματίας ναι, μεγαλοεργολάβος όχι. Άστο καλύτερα.
      Μην δείχνεται τόσο πολύ τον εκνευρισμό σας.
      Τόσο πολύ σας πειράζει η αλλαγή των πραγμάτων. Θέλετε μία από τα ίδια πάλι;

      Διαγραφή
    3. Ο Σηφάκης παράτησε τα δημόσια έργα πριν 15 χρόνια, όχι τυχαία. Σήμερα προτείνει την αυτοδιαχείριση του ΧΥΤΑ από τον Δήμο και να μην δοθεί σε εργολάβο. Μήπως μπερδεύεσαι φίλε με όλους αυτούς που πέρασαν και εξυπηρετούσαν εργολάβους και επαιζαν τα παιγχνίδια τους;

      Διαγραφή
    4. ΕΠΙΜΕΝΩ. Ο ΣΗΦΑΚΗΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ.

      Διαγραφή
  6. ΤΗΝ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΑΛΟΝΑΤΩΝ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΩΝ, ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ ΤΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΕ Μ....Α ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟ ΣΩΤΗΡΑ, ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑ ΚΑΘΕ ΕΚΣΤΡΕΜ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗΣ, ΤΟΝ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΠΟ 'η ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΘΕΕ ΣΙΦΑΚΗ ΕΣΥ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΝ ΚΟΓΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΝΤΑΒΑΡΙΤΣ ΓΙΟΒΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)