Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Στήριξη και όχι χρίσματα από τη ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές




Kλειδώνουν δέκα υποψηφιότητες στις Περιφέρειες
Έκλεισε το θέμα για την Κεντρική Μακεδονία
Τί θα γίνει με το Ευρωψηφοδέλτιο

Στον εκλογικό δρόμο που άνοιξε, ρητώς, προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας το διακύβευμα της κάλπης του Μαΐου, βαδίζει ήδη η Νέα Δημοκρατία, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις πρώτες λίστες υποψηφίων για τις -παράλληλες με τις ευρωπαϊκές- εκλογές για τις περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν «κλειδώσει» ήδη τα ονόματα 10 εκ των 13 διεκδικητών των περιφερειών της χώρας οι οποίοι θα υποστηριχθούν από το κόμμα.
Μόνες αλλά σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν η Αττική, για την οποία κορυφαία στελέχη εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν τη μάχη, την Πελοπόννησο, όπου αναζητείται ο αντίπαλος του κ. Π. Τατούλη, και το Νότιο Αιγαίο.

Η Συγγρού θέλει να αποφύγει τη λογική των «χρισμάτων» που κυριάρχησε κατά τα προηγούμενα έτη και ως εκ τούτου κάνει λόγο για υποστήριξη στελεχών που έχουν αναδειχθεί μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, υποψήφιοι θα είναι οι
 Κώστας Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα),
Χριστιάνα Καλογήρου (Β. Αιγαίο),
Σεραφείμ Τσόκας (Κρήτη),
 Γ. Παυλίδης (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη),
 οι νικητές του 2010 Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία),
 Αλ. Καχριμάνης (Ηπειρος), Γ. Δακής (Δυτ. Μακεδονία), Σπ. Σπύρου (Ιόνια),
 αλλά και -παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα- ο κ. Απ. Τζιτζικώστας που διαδέχθηκε τον έκπτωτο Π. Ψωμιάδη ως περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
 και, πιθανά, ο Γ. Παπαναστασίου (Δυτ. Ελλάδα).

Τα ευρωψηφοδέλτια
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεδομένου ότι και τα δημοσκοπικά δεδομένα προοιωνίζονται πιθανή μείωση στον αριθμό όσων εκλεγούν υπό τη σημαία της Ν.Δ. Αρκετοί εκ των νυν ευρωβουλευτών επιθυμούν να συνεχίσουν όπως οι κ.κ. Γ. Κουμουτσάκος, Ρόδη Κράτσα, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί αυτονόητη την εκ νέου υποψηφιότητά της, ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης έχει προεξοφλήσει τη συμμετοχή του ήδη την επομένη της αποχώρησής του από τη θέση του γραμματέα, ενώ στο παρασκήνιο έχουν συζητηθεί πολλά ακόμη ονόματα, έχουν δοθεί υποσχέσεις σε αρκετούς και είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί, εντέλει, ο κ. Σαμαράς να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι η πορεία προς τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου θα είναι μέσα σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω στο διακύβευμα που έθεσε προχθές ο πρωθυπουργός «ναι ή όχι στην Ευρώπη» και, επί της ουσίας, στο δίπολο «Σαμαράς - Τσίπρας».

Υψηλοί τόνοι
Η επιλογή των υψηλών τόνων, που υπηρετείται με συνέπεια από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, υιοθετείται απολύτως και από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως άλλωστε προκύπτει αβίαστα από τις ανακοινώσεις της Συγγρού για τις θέσεις στελεχών της Κουμουνδούρου υπέρ των τρομοκρατών της 17Ν και τη μη αποκήρυξή τους από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Χθες στο ζήτημα επανήλθε η αναπλ. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αννα Ασημακοπούλου, η οποία, αφού ονοματίζει σειρά στελεχών της Κουμουνδούρου που τοποθετήθηκαν ή υπερασπίστηκαν τρομοκράτες, σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας αμήχανα παρακολουθεί τα στελέχη του να αλληλοκαρφώνονται και να αποκαλύπτουν σχέσεις συντρόφων του με την τρομοκρατία».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)