Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το μεγάλο Α



Γράφει ο  Μύρωνας Κομνηνός


Ξεκινάμε απ’ αυτό, το απλό και το μεγάλο. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα! Αυτή η παραδοχή βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Κανένας δεν μπορεί  να ζήσει χωρίς ρεύμα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς νερό, χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό είναι το Α που δεν το συζητάμε. Αυτή είναι η αδιάβατη κόκκινη γραμμή, αυτό είναι το βάθρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μόνο που δεσμεύεται απολύτως να επιτύχει, μια κυβέρνησή του!
Ούτε το Α είναι εύκολο και το ξέρουμε. Αλλά η υλοποίηση των μέτρων, απαιτεί αλλαγές στις πολιτικές σχέσεις, στους θεσμούς και σε βαθιά εμπεδωμένες νοοτροπίες. Είναι αναγκαία εν προκειμένω, το υψηλό φρόνημα και η αυταπάρνηση. Γιατί ενάντια στην πραγματοποίηση αυτού του Α, συνασπίζονται και θα συνασπισθούν, ισχυρές δυνάμεις, ντόπιες και ξένες. Γιατί η πραγματοποίηση αυτού του Α είναι γι’ αυτές το κατ’ εξοχήν ανάθεμα!
Αυτό το Α, είναι αφετηρία, της όλης πολιτικής μεθοδολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας από κει, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τις ανάγκες της, γίνεται αλληλέγγυα, μετασχηματίζει τους θεσμούς, αλλάζει τις σχέσεις που την δομούν, εμπεδώνει την Δημοκρατία! Ξεκινώντας από αυτό το Α, η κοινωνία μας αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, αποβάλλει τα περιττά, εστιάζει στο κύριο, συνδέει το ψωμί με την παιδεία, την παιδεία με την ελευθερία, την ελευθερία με την δικαιοσύνη.
Μια ιστορική μακρόπνοη φράση και κορυφαία: Στις τρέχουσες συνθήκες, μόνο ξεκινώντας από αυτό το Α, μπορούμε ν’ αρχίσουμε να περπατάμε τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί στην κατάργηση, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!
Αυτό που μ’ απασχολεί αυτόν τον καιρό, είναι το πώς μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει αυτό το τεράστιο Α. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των συσχετισμών. Αναλύοντας τις δυσκολίες και προσπαθώντας ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Διαιρώντας τον αντίπαλο και ενώνοντας τις πατριωτικές δυνάμεις μας, από την λαϊκή Δεξιά, μέχρι το ΚΚΕ, την Ανταρσία και τους οικολόγους, στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί τα μεγάλα λόγια εξαντλήθηκαν και τα εύκολα στερεότυπα δεν πείθουν κανέναν! Ούτε καν εκείνον που τα εκφωνεί αυτάρεσκα και συνοφρυωμένα στον καθρέφτη του!
Ρεφορμισμός; Ίσως. Αλλά επιτρέψτε μου να θυμίσω, μεταφρασμένο στο καθ’ ημάς, ένα διάσημο απόφθεγμα, που αφορούσε ένα όχι και τόσο διαφορετικό Α: «Σοσιαλισμός ίσον εξηλεκτρισμός και δημοκρατία παντού»!
                                                               Κώστα Δανάς
                                                                          Ιατρός
Βιβλιογραφία: Αριστείδης Μπαλτάς «Η αδιάβατη κόκκινη γραμμή».

ΜΥΡΩΝΑΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΣΗΦΑΚΗ? ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ! ΕΧΕΙ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΩΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΗΦΑΚΗΣ. ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΗΦΑΚΗΣ. ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΗΦΑΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΕΣΕΙς , ΕΧΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΗΦΑΚΗ. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΦΘΟΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κύριος Γιάννης Σηφάκης κατ' αρχάς είναι πετυχημένος από κάθε άποψη και καθόλου τυχαία. Όταν κάποιος αναφέρεται στο πρόσωπό του θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των λέξεων που αρθρώνει διότι είναι όλα σε ένα. Δεν του αρέσουν οι πολυλογίες αλλά σ' αυτό που δίνει την πρέπουσα βαρύτητα είναι το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή

(3)