Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σκοπιμότητες βλέπουν οι μηχανικοί της Αλμωπίας



ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων ε όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ,καταργήθηκε η επιτροπή διαβούλευσης και η άποψη των φορέων της Αριδαίας για την κατασκευή  αίθουσας πολλαπλών χρήσεων  στην Νότια πλευρά του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου . Αυτό διατυπώθηκε μεταξύ άλλων στην ανοικτή για το κοινό έκτακτη γενικά συνέλευση του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο. Χαρακτήρισαν ύποπτο τον χρόνο που τέθηκε ως θέμα  η συναίνεση του Δήμου για την τροποποίηση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου. Η άποψή τους ήταν ο χώρος να παραμείνει ελεύθερος και ανοικτός και να μην κτιστεί η τεράστια αίθουσα. Επισήμαναν ότι πρέπει να αρχίσει διαβούλευση  με όλους και εάν πράγματι η εκκλησία χρειάζεται έναν τέτοιο χώρο , τότε να αναζητηθεί δημοτικό οικόπεδο και να κατασκευαστεί εκεί. Σε αυτή την κατεύθυνση δ ένα συνδράμουν όλοι. Ζήτησαν από τον Δήμαρχο ,που εμφανίστηκε στο τέλος της συνάντησης, να  ξαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ανακληθεί η απόφαση.
Η πρόεδρος των μηχανικών, Μελίτα Χιτσκάκη  , τόνισε ότι στόχος δεν είναι η αντιπαράθεση με την εκκλησία , αλλά η εξεύρεση λύσης  η οποία θα ταιριάζει με τον χώρο και οπωσδήποτε η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος .  Αν η εκκλησία έχει ανάγκη από  συμπληρωματικούς χώρους να συζητηθεί και να βρεθεί λύση σε άλλο πρόσφορο χώρο και όχι σε μια βεβαρημένη δομικά περιοχή.
Ο Δήμαρχος πάντως επιχείρησε να απλοποιήσει τα πράγματα , αναφέροντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι , που ψήφισαν ομόφωνα,  εκφράζουν όλες τις κοινωνικές τάξεις  και συνεπώς δεν χρειαζότανε καμιά διαβούλευση . Θέση που συγκέντρωσε τα πυρά όλων, διότι έτσι καταργούσε στη πράξη την επιτροπή διαβούλευσης , την οποία μετ, επιτάσεως επικαλείτο σε άλλα θέματα και την οποία στην πράξη απαξίωσε και αδρανοποίησε . Δεσμεύτηκε πάντως να συζητήσει το θέμα με την δημοτική του ομάδα και εάν συμφωνήσει θα ξαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Τάσος Τσαβδάρης βλέποντας το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε , τόνισε ότι άλλα τους είπε η μηχανικός της εκκλησίας για το μέγεθος και άλλα υπάρχουν στο σχέδιο . Πρόκειται για ένα μεγάλο κτίριο. Είπε ακόμα ότι ο Δήμαρχος  απαξιεί τους μηχανικούς , για αυτό και η πολεοδομία κατάντησε να έχει ένα υπάλληλο που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τίποτα.
Όταν  μηχανικός ρώτησε τον Τάσο Τσαβδάρη  για ποιο λόγο ψήφισε το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έφερε αντίρρηση την ώρα μάλιστα που ανήκει στο σύλλογο των μηχανικών, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε την απόφαση, ενώ θα γινόταν στόχος από την εκκλησία.
Ακούστηκαν ακόμα απόψεις η κατασκευή μικρής αίθουσας ή η κατασκευή αίθουσας στην βόρεια πλευρά
Ορισμένοι αναφέρθηκαν και στην προ δεκαετίας απόφαση της εκκλησίας να πουλήσει το επισκοπείο, κοντά στο Ξενιτήδειο το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες.




Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
Ανάκληση της απόφασης πρότεινε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας Γιάννης Σηφάκης, ζητώντας να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση με φορείς και συλλόγους. Να  γίνει περιβαλλοντική μελέτη για το παρών οικόπεδο αλλά και τους άλλους χώρους στο κέντρο της Αριδαίας και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας να ανοιχτεί το ποταμάκι και να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Τάσιου , αναφέρθηκε στο ιστορικό επί δικής του θητείας ως αντιπολίτευση  επί θητείας Χ. Μπίνου και Πέτρου Ζέρζη . Τότε η εκκλησία το είχε ζητήσει να της παραχωρηθεί ως κοινωφελής χώρος και όχι για δόμηση.

Ο  υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας Ανδρέας Κόγιος , όπως είπε περιμένει πρώτα την σαφή και ολοκληρωμένη πρόταση του Συλλόγου Μηχανικών προκειμένου να τοποθετηθεί .

 Το οικόπεδο ήρθε στα χέρια της της εκκλησίας μετά από σχετική νομοθεσία που ίσχυσε στους περισσότερους περιβάλλοντες χώρους των ιερών ναών και αφορούσε ολόκληρη τη χώρα. Η εκκλησία τον διεκδίκησε, όπως δικαιούταν και τον κέρδισε χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση. Η πρώτη δικαστική απόφαση εκδόθηκε το 2008.






6 σχόλια:

  1. Σταμάτα
    ...να μένεις στάσιμος,
    ενώ μπορείς να τρέξεις.
    ..να σέρνεσαι,
    ενώ μπορείς να πετάξεις.
    ...να μαυρίζεις την ψυχή σου,
    ενώ σου πάει το χρώμα
    του ουρανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΚΟΓΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ. ΤΕΤΟΙΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΞΙΖΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΡΩΝΡΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Ο Κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕ ΠΑΝΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο πολύ τους σέβεται τους επιστήμονες ο Κόγιος που δήλωσε αρλούμπες σε σημερινή δήλωση του, αφού δεν τόχεις ρε Αντρέα γιατί το ζορίζεις;

      Διαγραφή
    2. Σιγά τους επιστήμονες. Κάτι σαν εσάς ο Αντρέας τους έχει για πρωϊνό. Τι πρωινό? Ορεκτικό. Ο Αντρέας είναι Χριστιανός ρε αντίχριστοι. ¨Οχι σαν εσάς και τον αρχηγό σας τον Τσίπρα. Τι θέλατε να τα πεί εκεί μέσα, να μαλώσετε και να σας τσουβαλιάσει όλους? Αυτό θέλατε. Μπουνταλάδες.

      Διαγραφή
    3. ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ... ΚΟΠΑΝΟΙ

      Διαγραφή
  3. εδω θέλουμε γνώμη με γνώσεις ,δεν μας νοιάζει τι πιστευει καποιος,αν πιστευει και σε τι πιστεύει.Μιλάμε για κατασκευή.Μιλάμε για κεντρικό σημείο της πόλης.Η εκκλησία πρέπει να βοηθήσει μαζι με το Δήμο και σύμφωνα με τη γνώμη των μηχανικών που πρέπει να λάβουν υπ όψην τους την καλύτερη αισθητική.Προσέξτε επιτέλους το κέντρο της αριδαιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)