Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διακατέχεται από μια έμμονη ιδέα απολύσεων



 
Παρέμβαση της Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης


Παρέμβαση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις - συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα» πραγματοποίησε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη μιλώντας για το νέο σύστημα μοριοδότησης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που εισάγει το συζητούμενο σχέδιο νόμου τόνισε πως πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του «υπουργικού δαιμονίου» που πλήττει τη χώρα και τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης, με τον κάθε Υπουργό να μας φέρνει το δικό του όραμα για τη χώρα συνολικά και για το δικό του χαρτοφυλάκιο. Απευθυνόμενη δε προς τον παριστάμενο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης του επεσήμανε ότι ενώ υπήρχαν διάφορες μελέτες (π.χ. του Ο.Ο.Σ.Α. κλπ) κι ενώ υπάρχει σε ότι αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ένα σχέδιο σε λειτουργία που θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί με την συνδρομή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αντ’ αυτού προτείνεται ένα νέο σχέδιο ποσοστώσεων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αξιολόγηση των υπηρεσιών και των προσώπων που υπηρετούν σ’ αυτές. Αντιθέτως, τόνισε η κ. Τζάκρη, θα δημιουργήσει ένα κομματικό κράτος, ένα κράτος παρεμβάσεων και αδικιών, μια χειρότερη ακόμη εκδοχή αυτού που υπήρχε στο παρελθόν, καθώς τώρα όσοι πέφτουν κάτω από την βάση, που θα είναι το 15% υποχρεωτικά, θα αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή των απολύσεων.
«Καταρχάς αυτό δεν θα σταθεί στα δικαστήρια διότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων» είπε η κ. Τζάκρη και συνέχισε λέγοντας πως θα αποτελέσει την βάση για την ενίσχυση του κομματικού κράτους. «Οι δεξιοί θα ρίχνουν κάτω από την βάση τους αριστερούς και οι αριστεροί τους δεξιούς» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής και πρότεινε προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως αν ήθελε να αλλάξει κάτι η αλλαγή θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος και όχι προς την πλήρη κατεδάφισή του.
Η κ. Τζάκρη παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από μια έμμονη ιδέα απολύσεων. Και δεν καταλαβαίνω γιατί, αφού υποτίθεται ότι η τρόικα φεύγει και το μνημόνιο είναι πλέον παρελθόν, γιατί εσείς εμμένετε στους μνημονιακούς στόχους. Και επίσης ποτέ δεν κατάλαβα κ. Υπουργέ γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται είναι για παράδειγμα 11.000 και όχι 1.000. Ποιό είναι το κριτήριο;».
Η βουλευτής ανέφερε το παράδειγμα της δημόσιας τηλεόρασης, όπου όπως είπε «αφού τους απολύσατε όλους, κατεδαφίσατε την δημόσια τηλεόραση με διαδικασίες που μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα συμβαίνουν, τους αποζημιώσατε και τώρα προσπαθείτε να φτιάξετε την κομματική ΝΕΡΙΤ ΑΕ με τον κ. Καψή να δίνει λίστες για διορισμό δημοσιογράφων. Και είδαμε βεβαίως όλοι πόσο ανεξάρτητη έχει γίνει η δημόσια τηλεόραση», ρωτώντας τον Υπουργό εάν έτσι θέλει να φτιάξει και την δημόσια διοίκηση εν γένει.
    Σε ότι αφορά δε τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις υπηρεσιών του δημοσίου τομέα η κ. Τζάκρη ανέφερε πως εάν υπάρχουν κάποιοι Οργανισμοί που πράγματι έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, όπως π.χ. ο Οργανισμός Κωπαΐδας, προφανώς θα ήταν λογικό αυτοί οι Οργανισμοί να σταματήσουν να λειτουργούν. «Ωστόσο αντ’ αυτού» είπε η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη «εσείς κλείνετε και χρήσιμους οργανισμούς, όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας για να οργιάζετε με τα διόδια, όπως ήδη γίνεται».
Ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό να κατανοήσει τη σημασία του να απολύεις ανθρώπους 50 και 60 ετών με υποχρεώσεις και να τους βγάζεις στον δρόμο χωρίς καμία προοπτική. Και συνέχισε λέγοντας «μη βιαστείτε να μου πείτε ότι κι ο ιδιωτικός τομέας έχει σηκώσει το βάρος, γιατί θα συμφωνήσω μαζί σας, έτσι είναι, ο ιδιωτικός τομέας έχει κι αυτός πληγεί βάναυσα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Αλλά αυτά τα δύο δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικά. Αντιθέτως, αν πιστέψουμε και τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, κάθε ευρώ δημόσιας δαπάνης φαίνεται στην αγορά ως 7 ευρώ, λόγω της κυκλοφορίας του χρήματος. Επομένως λοιπόν θα περίμενα μετά το φοβερό κυνήγι των ορδών των επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων -που ήταν τελικά μερικές δεκάδες- και μετά από όλα αυτά τα δυσφημιστικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που κι εσείς βγάζετε κατά καιρούς προκειμένου να υποστηρίξετε το ενάρετο έργο των απολύσεων και της άλωσης των δημοσίων αγαθών, να βοηθήσετε να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες σεβόμενος και τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτές και να μην αντιμετωπίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ως πρόβατα επί σφαγή».
    Τέλος η κ. Τζάκρη συμφώνησε με το σκέλος του νομοσχεδίου για τις διοικητικές απλουστεύσεις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οτιδήποτε αφαιρεί γραφειοκρατικό βάρος από τον πολίτη και την διοίκηση βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση. Διότι δυστυχώς το κράτος ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει τον πολίτη ως εν δυνάμει κλέφτη και πλαστογράφο. Γι’ αυτό και του ζητάει συνεχώς επικυρωμένα αντίγραφα και βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενώπιον αστυνομικών υπαλλήλων κλπ. Και βεβαίως σ’ αυτόν τον τομέα υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει να γίνουν πολλές ακόμη απλουστεύσεις, π.χ. στις κάθε τύπου διοικητικές άδειες για τα διάφορα επαγγέλματα.-

1 σχόλιο:

  1. Γιατί βρε Θεοδώρα... δεν τα έθεσες όλα αυτά τα ερωτήματα και τις διαπιστώσεις το 2010;
    Είναι αργά όμως... μας έθαψες ζωντανούς με τις επιλογές και την κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια σου!
    Καλό ταξίδι στις Ερινύες σου για την καταστροφή που έσπειρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)