Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ισότιμη μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων




Ερώτηση της Θ. Τζάκρη



    Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία τους ζητά να παρέμβουν νομοθετικά για να αποκαταστήσουν την κατάφωρη αδικία εις βάρος των ακινήτων των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε σχέση με τα ξενοδοχεία κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ώστε να μην κατατάσσονται αυτά ως προς τον υπολογισμό του φόρου αυτού βάσει της οικοδομικής άδειας ανέγερσής τους (Υπουργική Απόφαση αριθ. 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ131, ΦΕΚ Β΄1152/1996), αλλά σύμφωνα με την χρήση τους ως ξενοδοχειακή επιχείρηση (άρθρο 2 του Νόμου 2160/1993) με διάρκεια ισχύος ίση με την διάρκεια άσκησης αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα αποδεικνύεται από το ειδικό σήμα λειτουργίας του επιχειρηματία.
Όπως επισημαίνει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου των Τουριστικών Καταλυμάτων πληρώνουν αυξημένο φόρο έως και 2000% σε σχέση με τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

    Το ζήτημα της αναγραφής των Ενοικιαζόμενων Δωματίων στο Ε9 ως επαγγελματική στέγη δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ισχύει ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Δωματίων να εξαιρούνται από την έκπτωση των ειδικών κτιρίων, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι είναι κι αυτοί εντεταγμένοι στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης.
    Έτσι, ενώ τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα πληρώνουν για τον πρώην Φ.Α.Π. που ενσωματώθηκε στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) 0,33 τοις χιλίοις, τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια πληρώνουν από 0,5 έως 2% που σημαίνει ότι ο φόρος είναι αυξημένος έως και 2000%. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό: ξενοδοχείο 1100 τ.μ. πληρώνει σήμερα φόρο 475 ευρώ, ενώ Τουριστικό Κατάλυμα πληρώνει 7.650 ευρώ στην ίδια ακριβώς περιοχή. Επιπλέον τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα επιβαρύνονται μέχρι τα 2000 τ.μ. και απαλλάσσονται για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα της επιφανείας τους.

    Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε νομοθετικά για να αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των ακινήτων των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να μην κατατάσσονται αυτά ως προς τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων βάσει της οικοδομικής άδειας ανέγερσής τους (Υπουργική Απόφαση αριθ. 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ131, ΦΕΚ Β΄1152/1996), αλλά σύμφωνα με την χρήση τους ως ξενοδοχειακή επιχείρηση (άρθρο 2 του νόμου 2160/1993) με διάρκεια ισχύος ίση με την διάρκεια άσκησης αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα αποδεικνύεται από το ειδικό σήμα λειτουργίας του επιχειρηματία;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)