Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ



 


  Βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η προστασία του ήπιου αγροτουρισμού, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό  καθώς και η ανάπτυξη του και η διασύνδεση  του με την ενδοχώρα και τα Βαλκάνια.  

 Με δεδομένο το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Αλμωπίας, που είναι σπάνιο ακόμη και σε διεθνή κλίμακα, του συνδυασμού θερμαλισμού και χιονοδρομίας αναπτύχθηκε κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο Λουτράκι και την Όρμα ο ήπιος αγροτουρισμός με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, στέκια με είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης κλπ. Μόνο στη  περιοχή του Λουτρακίου και της Όρμας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2500 κλίνες που κατασκευάστηκαν ενταγμένα σε προγράμματα ( π.χ. LEADER κλπ) αλλά και αρκετά χωρίς χρήση επιδοτήσεων. Οι ιδιοκτήτες,στην πλειονότητα τους, έχουν κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού, τον οποίο σε αυτή την πολύ συγκυρία δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν.
 Η ανάπτυξη του ήπιου αγροτουρισμού στην περιοχή, δυστυχώς,  δεν συνοδεύτηκε από κρίσιμους παράγοντες όσον αφορά την βιωσιμότητα του:
·        Δεν υπήρξε μέριμνα για ειδικούς όρους  όσον αφορά την αρχιτεκτονική των κτιρίων με τρόπο που να υπάρξει χρώμα και διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της περιοχής, κάτι που θα συνέβαλε στην περισσότερη προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος. Είναι κάτι που, κατά την γνώμη μας,  έπρεπε να το είχε προβλέψει ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς
·        Δεν συνοδεύτηκε με ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής  στα Λουτρά, στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και στην δυνατότητα σύνδεσης τους. Η προσπάθεια που έγινε υστερεί σε απελπιστικό βαθμό σε σχέση με αυτό που απαιτείται
·        Δεν συνδέθηκε με την τουριστική ανάπτυξη όλης της Αλμωπίας με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής του τουρίστα στην περιοχή
·        Δεν συνοδεύτηκε από σοβαρό marketing που να δημιουργήσει φτηνά τουριστικά πακέτα τόσο από την Βόρεια Ελλάδα, από όλη την χώρα αλλά και από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες
·        Δεν συνοδεύτηκε με τον απαραίτητο συνδυασμό τουρισμού και πολιτισμού, κάτι απολύτως απαραίτητο για να υπάρξει ποιοτικό τουριστικό προϊόν.
  Κατά την άποψη μας στις σημαντικές αυτές υστερήσεις μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανυπαρξία σχεδιασμού από τον Δήμο Αριδαίας και τώρα Αλμωπίας, ο χαμηλός πήχης της δημοτικής διαχείρισης που συνεχώς λέμε και δεν θα κουραστούμε να το λέμε γιατί τα κυριότερα προβλήματα της Αλμωπίας έχουν σχέση με αυτού του είδους την διαχείριση. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, βέβαια, και οι τοπικοί παράγοντες που, κατά την γνώμη μας, έπρεπε να βλέπουν το θέμα αυτό που άπτεται την ανάπτυξης όλης της Αλμωπίας περισσότερο υπεύθυνα.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα θέματα και οι προτάσεις για την λύση τους; 
1.   Η διεκδίκηση αλλαγής της πολιτικής δραστικής συρρίκνωσης των επιδομάτων  λουτροθεραπείας που προήλθε από την αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων και της πολιτικής της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν. Η πολιτική αυτή στερεί από τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας και ευεξίας τους με τις ευεργετικές δυνατότητες που προσφέρει ο ιαματικός τουρισμός. Η δραστική μείωση των χορηγούμενων ποσών των επιδομάτων λουτροθεραπείας έχει μειώσει κατά 70% και πάνω τον αριθμό των ατόμων που μπορούν στην δύσκολη αυτή συγκυρία να επισκεφτούν τα Λουτρά και να μείνουν για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα λούσεων. Ο Δήμος Αλμωπίας αντί να πρωτοστατήσει και να οργανώσει την κινητοποίηση των πολιτών του Λουτρακίου, της Όρμας και όλης της Αλμωπίας απέναντι σε αυτή την πολιτική ενάντια στην κοινωνία που φυσικά θίγει καθοριστικά τα συμφέροντα των ξενοδοχείων, των ενοικιαζομένων δωματίων, των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων, των ίδιων των Λουτρών κλπ, κατά την πεπατημένη ακολούθησε  τον δρόμο της παθητικής αποδοχής της κατάστασης, όπως έκανε και με την απομάκρυνση υπηρεσιών από την Αλμωπία και σε πολλά άλλα θέματα. Συμπεριφέρθηκε ως εάν το θέμα αυτό αφορούσε άλλη περιοχή και όχι τους πολίτες αυτού του τόπου.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικούμε συνεχώς, μαζί με τους άμεσους ενδιαφερόμενους και όλους τους πολίτες της Αλμωπίας την αλλαγή της πολιτικής αυτής που έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ασφαλισμένων όσο και στην οικονομία της περιοχής.
Αναγκαστικά, πλέον, ο προσανατολισμός είναι στον τουρισμό του Σαββατοκύριακου, κυρίως, και των αργιών. Πράγμα που προσκρούει στην ποιότητα των υποδομών και των παραπλήσεων δράσεων που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα έτσι που ο τουρίστας να μείνει ικανοποιημένος και να ξανάρχεται στην περιοχή, όπως και να την διαφημίζει.

2.   Υποδομές
Α. ΛΟΥΤΡΑ
Η βάση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ο «κράχτης», είναι τα Λουτρά και το Χιονοδρομικό. Όσον αφορά στα Λουτρά:
Δεν υπήρξε και απαιτείται να γίνει ειδική χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη για τις πιθανές δράσεις, ένα σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει και που στην περιοχή γύρω από τα Λουτρά.  Σχέδιο μακροπρόθεσμο με στάδια υλοποίησης. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας που έρχεται να τα διαχειριστεί να κάνει ( επειδή έτσι θεωρεί καλύτερο) πράγματα άτακτα τοποθετημένα, πολλές φορές πρόχειρα  και χωρίς να εντάσσονται σε ένα συνολικότερο εγκεκριμένο σχέδιο ( που να έχει μελετηθεί και να έχει προηγηθεί η διαβούλευση του με την κοινωνία της Αλμωπίας και τους φορείς της), έτσι που να μην είναι τόσο εύκολη η τροποποίηση του.
Τα Λουτρά χρειάζονται ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με αξιοποίηση  (αν δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλα προγράμματα) του αναπτυξιακού νόμου. Να υπάρξει σχεδιασμός για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η ίδια συμμετοχή από την δημοτική επιχείρηση Λουτρών. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν γίνεται παρά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης των Λουτρών. Το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο μπορεί να αντιμετωπίσει εξαιρετικά και μεγάλο αριθμό λουόμενων, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση τους σε κανονικές ώρες και να παρέχει καλύτερες παροχές. Έτσι που να μην αναγκάζεται ο τουρίστας να αγωνιά αν θα κάνει μπάνιο και τι ώρα φθάνοντας ακόμη και σε ακραία σημεία να μπορεί να κάνει μπάνιο μόνο τις πρώτες πρωϊνές ώρες.  Αυτός, κατά την γνώμη μας,  πρέπει να είναι για τα Λουτρά ο κύριος στόχος.
Η εύκολη λογική ακόμη να επενδύουμε στο κεντρικό κτίριο που απέκτησε άδεια ξενοδοχείου το 1928 πρέπει κάποια στιγμή να μπεί σε ένα πρόγραμμα να τελειώσει.
Για το ξενοδοχείο «ΑΥΡΑ» που γκρεμίστηκε πριν 15 περίπου χρόνια, επί δημαρχίας κ.Χατζηδημητρίου και προέδρου της δημοτικής επιχείρησης Λουτρών του σημερινού Δημάρχου του κ. Πασόη και παραμένει ακόμη γκρεμισμένο πρέπει να μελετηθεί η χρήση του και η τύχη του μέσα στην συνολική μελέτη για τα Λουτρά που προαναφέρθηκε. Για να μην ξεχνάμε από την υπόθεση αυτή χάθηκαν 75.000.000 δραχμές – τότε- από το INTEREC και ακόμη ο φάκελος είναι ανοιχτός παρά το γεγονός ότι πέρασαν τόσες δημοτικές διοικήσεις. Δυστυχώς το επίπεδο της διαχείρισης του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις ήταν τέτοιο που δεν μπόρεσε να τελειώσει προς το συμφέρον το Δήμου αυτή την εκκρεμότητα και θα κληθούμε εμείς να την αντιμετωπίσουμε.
Για το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο των Λουτρών. Αποτελεί τρανή απόδειξη της ανυπαρξίας των Δημοτικών διοικήσεων τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών. Άργησαν υπερβολικά να αναθέσουν την έκδοση των σχετικών αδειών. Αλλά ενώ οι άδειες εξασφαλίστηκαν πολύ δύσκολα, δεν ασχολήθηκε κανείς να ολοκληρώσει το έργο αυτό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι άδειες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης τους, με βάση την κείμενη νομοθεσία. Το έργο, λόγω της σημαντικής υποδομής που υπάρχει, θα μπορούσε να αποσβεστεί ( με ένταξη του έργου στον αναπτυξιακό) σε δυό περίπου χρόνια και θα απέφερε 50.000 έως 60.000,00 € το έτος στην επιχείρηση των Λουτρών. Δεν ευθύνεται κανείς για αυτή την εξέλιξη; Δεν πρέπει να απολογηθεί κανείς; Έτσι αφήνουμε τόσα χρήματα για 20 τουλάχιστον χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα είκοσι; Ειλικρινά και μόνο το έργο αυτό είναι θα ήταν λόγος, αν υπήρχε ευθιξία, παραίτησης των δημοτικών αρχών ( και της σημερινής) που δυστυχώς απέδειξαν ότι δεν μπορούν ακόμη και τα απλά και περίπου έτοιμα να διεκπεραιώσουν. Πρέπει να σπεύσουμε μήπως σώσουμε, έστω και στα όρια, αυτό το σημαντικό για τα Λουτρά έργο.
Όμως, είναι να αναρωτιέται κανείς,  πως είναι δυνατόν τα Λουτρά να μην είναι απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση;
Το αντικείμενο της επιχείρησης των Λουτρών «απαγορεύει» κανονικά την πιθανότητα να έχουν οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα που δεν έκαναν και κάποια μεγάλη επένδυση. Η δουλειά των Λουτρών ποια είναι; Η χρήση του νερού για λούσεις ( άρα δεν πληρώνονται πρώτες ύλες), η ενοικίαση του εστιατορίου, η λειτουργία καφετέριας και η ενοικίαση χώρων μασάζ κλπ. Ουδείς που γνωρίζει στοιχειωδώς να διοικεί δεν μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό το δώρο Θεού μπορεί να είναι ζημιογόνο. Πώς προέκυψαν τα προβλήματα;  Η απάντηση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη γνώση ή εμβάθυνση, αν και υπάρχουν και έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές. Προφανώς τα λειτουργικά τους έξοδα ήταν υπερβολικά και η διαχείριση τους όπως και οι πολιτικές αποφάσεις των διοικήσεων δεν είναι άξιες να διδάσκονται ως παραδείγματα ορθής διαχείρισης. Η απαξίωση της δημοτικής διαχείρισης είναι συνήθης τρόπος για να μπορέσει κάποια στιγμή να περάσει σε ιδιωτικά χέρια, είναι μια συνηθισμένη πρακτική που ελπίζουμε, σε όποια περίπτωση, να μην οδηγήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Απαιτείται ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων και η λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης με κριτήρια βιωσιμότητας. Τα Λουτρά και όλη η περιοχή δεν μπορούν να είναι θύματα πολιτικών για την εξασφάλιση ψήφων σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ούτε να κοροϊδεύουμε τους νέους με δίμηνες συμβάσεις παίζοντας με την αγωνία τους για δουλειά.   
Όπως απαιτούνται και άμεσες μικρές επεμβάσεις στην σημερινή κατάσταση για την άμεση βελτίωση κάποιων υποδομών που προτείνονται από πολίτες και από επαγγελματίες που ζουν τα Λουτρά από πολύ κοντά. Για παράδειγμα η διευθέτηση του χώρου παρκαρίσματος των αυτοκινήτων με τρόπο που να μην επιβαρύνεται με τα ατάκτως παρκαρισμένα αυτοκίνητα  η αισθητική του κυρίως χώρου των Λουτρών κλπ.
Η πολιτική της τωρινής Διοίκησης με μοναδικό προσανατολισμό στην μείωση των χρεών δεν βοήθησε την καλύτερη εικόνα τους.
Ακόμη απαιτείται να λειτουργούν κανονικά τόσο το μουσείο των Λουτρών και να είναι επισκέψιμα τα βάραθρα.

Β. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ
Για το χιονοδρομικό δύο θέματα είναι απολύτως απαραίτητα:
    Να επιδιωχθεί η μεταφορά του χιονοδρομικού από την θέση που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού ( κάτι που μειώνει πολύ τον λειτουργικό του χρόνο καθόσον είναι εκτεθειμένο σε αέρα με μεγάλες ταχύτητες, σε συχνές ομίχλες και γρήγορες μεταβολές των καιρικών συνθηκών) κάτω από τα καλύβια του Γιαννακούλα. Σε πρώτη φάση να ξεκινήσουν να λειτουργούν κάποια lift στην θέση αυτή. Αυτό θα διπλασιάσει τον λειτουργικό του χρόνο ( καθόσον αυτή η θέση έχει πολύ καλό χιόνι και παράλληλα είναι πολύ περισσότερο προστατευμένη). Ένα χιονοδρομικό ορατό από την πλευρά της Αλμωπίας σε συνδυασμό με τα Λουτρά που θα έχουν ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τουρισμό της Αλμωπίας. Ακόμη να μελετηθεί η σύνδεση Λουτρών-Όρμας –Χιονοδρομικού με τελεφερίκ. Να λυθούν τα ιδιοκτησιακά θέματα, τα θέματα χωροθέτησης, τα τεχνικά θέματα άρα και ο προϋπολογισμός και να επιδιωχθεί να βρεθεί επενδυτής που σε μεικτή επιχείρηση με τον Δήμο να επενδύσει σε αυτό το έργο. Μπορεί ακόμη να εξεταστεί πολυμετοχική εταιρία με συμμετοχή των κατοίκων , των φορέων  κλπ. Καταλαβαίνετε μια τέτοια εξέλιξη πόσο θα βοηθήσει το Λουτράκι, την Όρμα, τους Σαρακηνούς, την Κορυφή, η οποία και σήμερα δικαιούται την εύκολη σύνδεση της με τον δρόμο προς το Χιονοδρομικό.
       Το χιονοδρομικό τώρα λειτουργεί με ιδιοκτησία και διαχείριση της ΕΤΑΔ ( Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου) με έδρα την Αθήνα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός έλεγχος του χιονοδρομικού με φορέα που θα αποτελείται από τους Δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας, τους χιονοδρομικούς συλλόγους Αλμωπίας και  Έδεσσας, τους συλλόγους ξενοδόχων και εστίασης, εμπορικούς συλλόγους κλπ, ο οποίος φορέας θα ελέγχει την λειτουργία του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ  και αν αποδειχθεί φερέγγυος να ζητήσει την διαχείριση του χιονοδρομικού μετά τα δύο χρόνια που θα το διαχειριστεί η ΕΤΑΔ. Έτσι θα αποτραπεί και το ξεπούλημα των 18.000 στρεμμάτων του χιονοδρομικού  ( μαζί με 3000 στρέμματα στον Αγ. Αθανάσιο και 400 στρέμματα στην Βεγορίτιδα) από το ΤΑΙΠΕΔ σε «στρατηγικό επενδυτή» ( πράγμα απίθανο στις σημερινές συνθήκες) που πιθανά να οδηγούσε σε all exclusive τουρισμό ( που οι τουρίστες θα εξυπηρετούντο στο σύνολο από τις εγκαταστάσεις του επενδυτή) με αποτέλεσμα σημαντικό πλήγμα για τον ήπιο αγροτουρισμό. Κάτι αντίστοιχο έγινε στην Δυτική Πελοπόννησο με καταστροφικές συνέπειες για τις γύρω περιοχές που είχαν επενδύσει με αντίστοιχο τρόπο στον ήπιο αγροτουρισμό.
    Γ. ΦΘΗΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ και ισόρροπη ανάπτυξη της Αλμωπίας
    Πρέπει να γίνει  ( μέσα από ένα πολύ καλό επαγγελματικό marketing) η προώθηση από τα τουριστικά γραφεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, των γειτονικών βαλκανικών χωρών κλπ  φτηνών πακέτων για την Αλμωπία που να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα  Λουτρά, το Χιονοδρομικό,την περιοχή Λουτρακίου- Όρμας,  το Άνω Λουτράκι, την Αριδαία, την γέφυρα Μεγ. Αλεξάνδρου, τα αρχαιολογικά ευρύματα στην Κωνσταντία και τον Πρόδρομο, την Φούστανη μετά την αποκατάσταση στο ποταμάκι της πλατείας, τις πλατείες Αετοχωρίου, Νότιας, τον καταρράκτη της Νότιας, το εκκλησάκι Αγ. Γιάννη στην Θηριόπετρα, το Μοναστήρι Αρχαγγέλου, την διαδρομή Αρχαγγέλου προς Λιβάδια, βυζαντινές εκκλησίες κλπ. Αυτό βέβαια απαιτεί  να συντηρηθούν και να αναδειχτούν όλα τα προαναφερόμενα για να παρέχονται καλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες.
Ακόμη απαιτεί συστηματική ανάπτυξη στενών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες που είναι αγορές και για τα αγροτικά προϊόντα μας και για το πολιτιστικό προϊόν και τεχνογνωσία σε κάποιους τομείς αλλά και πελάτες μας όσον αφορά τον τουρισμό στην Αλμωπία.
  Δ. ΣΧΟΛΙΚΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
          Να επιδιωχθεί, με ενημέρωση των σχολείων της χώρας, να αναπτυχθούν                    προγράμματα σχολικού τουρισμού , μονοήμερες των δημοτικών σχολείων ( σε συνδυασμό με την ίδρυση στην Αλμωπία Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επίσκεψη σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του μουσείου των Λουτρών και του μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία καθώς και λαογραφικών εκθέσεων που διατηρούν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής), 3ήμερες των Γυμνασίων αλλά και τις 5ήμερες των Λυκείων ( κυρίως για σχολεία από νησιά, Πελοπόννησο κλπ περιοχές) και τουρισμού για ΚΑΠΗ.
   Προγράμματα αθλητικού τουρισμού για προετοιμασία αθλητικών ομάδων και αθλητών. Να αξιοποιηθεί η αθλητική υποδομή της Αλμωπίας με αμοιβαία οφέλη ( γήπεδα ποδοσφαίρου, κέντρο αντισφαίρισης, κλειστό γυμναστήριο και αίθουσες). Να αναβαθμιστεί ο χώρος που είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν κατ’ ευφημισμόν «σπίτι της  άρσης βαρών» προς αυτή την κατεύθυνση.
  Να ενισχυθεί ο ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός σε συνεργασία με τον ορειβατικό σύλλογο. Ο θρησκευτικός τουρισμός που να συμπεριλαμβάνει πλην του μοναστηριού του Αρχαγγέλου και των Προμάχων και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.
Ε. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν υπάρχει επιτυχημένος τουριστικός προορισμός που να μην έχει αναπτύξει την σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού. Στην Αλμωπία με βάση της πλούσια πολυπολιτισμικότητα της μπορούν στον τομέα αυτόν να γίνουν μικρά θαύματα. Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι από όλους τους επιμέρους πολιτισμούς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και να βοηθηθούν και αυτοί. Ακόμη εκθέσεις τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης Αλμωπίας, φαγητών, ενδυμασιών, ηθών και εθίμων. Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους συλλόγους μπορούν κάλλιστα να καταφέρουν να επιτύχουν την σύνδεση αυτή άριστα. Αρκεί βέβαια να μην αντιμετωπίζονται οι σύλλογοι με τέτοια απαξίωση, όπως αντιμετωπίζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα από την Δημοτική Αρχή.  
ΣΤ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΙΕΚ ( τουλάχιστον) ή ακόμη και ΑΤΕΙ που να έχει σχέση με τον ιαματικό τουρισμό η και γενικότερα με τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ο ποιοτικός τουρισμός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο και την επιμόρφωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τό τουριστικό αντικείμενο. Ο παραδοσιακός τρόπος εξυπηρέτησης, ανεξάρτητα από τις καλύτερες προθέσεις, δεν συνάδει με τις σημερινές ανάγκες και τον σκληρό ανταγωνισμό.
Ζ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για τον συνεδριακό τουρισμό, υπήρξαν κάποια παραδείγματα στην περιοχή που αποδεικνύουν τις δυνατότητες και σε αυτό τον τομέα.
Η συνεκτική αυτή πρόταση μας για τον τουρισμό, ενταγμένη μέσα στην συνολική πρόταση μας για την Αλμωπία αποτελεί μια απολύτως ρεαλιστική πρόταση που εξασφαλίζει και τα έργα πνοής αλλά και την άμεση ανακούφιση της κατάστασης. Μπορεί να αποτελέσει λύση στα σοβαρά προβλήματα του ήπιου αγροτουρισμού της περιοχής που απαιτείται πρώτα να προστατευτεί αλλά και να αναπτυχθεί παραπάνω προς όφελος της οικονομίας της Αλμωπίας.

3 σχόλια:

  1. Μονο με τον συνδυασμο αλλαΖουμε την Αλμωπια θα δουμε χαιρι. Χρηστακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν πιστεύετε οτι είστε ικανοποιημενοι με την σημερινή κατασταση μην ψηφίσετε Σηφάκη γιατί ο Σηφάκης θέλει και μπορεί να αλλάξει τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σηφάκης έχει πάρει φόρα ολοταχώς για την νίκη. Θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος. Ο κόσμος ξύπνησε και ψηφίζει τον καταλληλοτερο Δήμαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)