Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τις τραγικές ελλείψεις ιατρών στις Υγειονομικές Μονάδες του ΠΕΔΥ στην περιφέρεια



    Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Θ. Τζάκρη με την οποία τον ερωτά πως προτίθεται να καλύψει τις ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες (παθολόγους,
καρδιολόγους, παιδιάτρους, πνευμονολόγους, οφθαλμιάτρους κ.λπ.) που παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις υγειονομικές μονάδες του ΠΕΔΥ που λειτουργούν στην περιφέρεια, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών που αναγκάζονται να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και να περιμένουν ατελείωτες ώρες στην αναμονή ή να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή να αλλάζουν και πόλη ακόμη προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους.
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται και οι κάτοικοι της Έδεσσας, της Αριδαίας και της Σκύδρας που δεν βρίσκουν γιατρούς στο ΠΕΔΥ. Από τους 39 γιατρούς που είχε ο ΕΟΠΠΥ, τώρα στο ΠΕΔΥ υπάρχουν μόλις 6 και πιο συγκεκριμένα 1 ορθοπεδικός, 1 καρδιολόγος, 1 δερματολόγος, 1 γυναικολόγος, 1 μικροβιολόγος και 1 οδοντίατρος. Δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα ούτε παθολόγος, ούτε παιδίατρος, ούτε γενικός γιατρός. Στα Γιαννιτσά από τους 30 γιατρούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΠΥ  έχουν παραμείνει στο ΠΕΔΥ μόλις 9 και  πιο συγκεκριμένα 1 οδοντίατρος, 2 ορθοπεδικοί, 1 παιδοχειρουργός,  3 παθολόγοι, 1 μικροβιολόγος και 1 γυναικολόγος. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε καρδιολόγος, ούτε παιδίατρος και βέβαια δεν γίνεται καν λόγος για πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο και άλλες βασικές ειδικότητες.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

    Όπως γνωρίζετε, χωρίς γιατρούς λειτουργούν δεκάδες μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Μεγάλες περιοχές της χώρας στερούνται σημαντικών ιατρικών ειδικοτήτων και οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται και πάλι στα νοσοκομεία ή σε ιδιώτες γιατρούς για να εξετασθούν και αναγκάζονται να αλλάξουν και πόλη ακόμη για να γράψουν φάρμακα.
    Την χαριστική βολή έδωσε η διάλυση των Πολυιατρείων που θα  ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Ωστόσο η συγκρότηση του ΠΕΔΥ παραμένει σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να  εξυπηρετηθούν πουθενά. Σε πρώτη φάση οι 100 υγειονομικές μονάδες του ΠΕΔΥ λειτουργούν με περίπου 800 διοικητικούς υπαλλήλους και με περίπου τους μισούς υγειονομικούς υπαλλήλους που είχε ο πρώην ΕΟΠΠΥ, δηλαδή περίπου 2.500 άτομα, από τα οποία όμως οι 470 είναι οδοντίατροι.
    Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πλήττει βάναυσα τους κατοίκους της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στο έλεος του θεού. Στους περισσότερους νομούς της χώρας υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Έτσι 22 νομοί δεν διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο με το ΠΕΔΥ παιδίατρο, ενώ όλοι σχεδόν οι νομοί της χώρας δεν έχουν βασικές ειδικότητες όπως γυναικολόγο, νευρολόγο, πνευμονολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο κλπ. Συνολικά από τις 20 βασικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων στους περισσότερους νομούς υπάρχουν λιγότερες από 5 και αυτές διαθέτουν 1 ή 2 γιατρούς.
Για παράδειγμα στην Ορεστιάδα δεν υπάρχει ούτε παθολόγος ούτε παιδίατρος, ενώ στην Βέροια και στο Κιλκίς οι κάτοικοι δεν βρίσκουν στο ΠΕΔΥ καρδιολόγο και παιδίατρο. Στην Καβάλα δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος και οι ασθενείς στην Δράμα δεν μπορούν να απευθυνθούν σε παθολόγο, καρδιολόγο ή παιδίατρο του ΠΕΔΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ξάνθη από τους 20 γιατρούς που μπορούσαν να επισκεφτούν οι κάτοικοι, τώρα στο ΠΕΔΥ βρίσκουν μόνο 3. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Βέροιας, αφού στον ΕΟΠΠΥ υπήρχαν 45 γιατροί και στο ΠΕΔΥ υπάρχουν σήμερα 8. Επίσης στις περιοχές του Βορείου Έβρου οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ ήταν 22 και σήμερα στο ΠΕΔΥ υπάρχουν μόλις 8 γιατροί, ενώ στις περιοχές του νοτίου Έβρου από τους 39 γιατρούς έμειναν 8. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο ΠΕΔΥ του Κιλκίς υπάρχουν 12 γιατροί, ενώ στον ΕΟΠΠΥ υπήρχαν 34.
Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται και οι κάτοικοι της Έδεσσας, της Αριδαίας και της Σκύδρας που δεν βρίσκουν γιατρούς στο ΠΕΔΥ. Από τους 39 γιατρούς που είχε ο ΕΟΠΠΥ, τώρα στο ΠΕΔΥ υπάρχουν μόλις 6 και πιο συγκεκριμένα 1 ορθοπεδικός, 1 καρδιολόγος, 1 δερματολόγος, 1 γυναικολόγος, 1 μικροβιολόγος και 1 οδοντίατρος. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε παθολόγος, ούτε παιδίατρος ούτε γενικός γιατρός. Στα Γιαννιτσά από τους 30 γιατρούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΠΥ  έχουν παραμείνει στο ΠΕΔΥ μόλις 9 και  πιο συγκεκριμένα 1 οδοντίατρος, 2 ορθοπεδικοί, 1 παιδοχειρουργός, 3 παθολόγοι, 1 μικροβιολόγος και 1 γυναικολόγος. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε καρδιολόγος, ούτε παιδίατρος και βέβαια δεν γίνεται καν λόγος για πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο κλπ.
Λίγο πολύ αυτή η ίδια κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα και στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ούτε στην Καστοριά οι ασθενείς μπορούν να βρουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, αφού υπάρχουν μόνο 4 γιατροί στο ΠΕΔΥ (παλαιότερα στον ΕΟΠΠΥ υπήρχαν 14 γιατροί). Παρόμοια η κατάσταση στην Φλώρινα όπου οι 15 γιατροί μειώθηκαν σε 5. «Δράμα» η κατάσταση και στην Δράμα όπου οι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν σε 7 γιατρούς του ΠΕΔΥ, ενώ πριν κλείσει ο ΕΟΠΠΥ είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν 40 γιατρούς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Λευκάδα δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός σε καμία ειδικότητα! Στην Σάμο, την Φλώρινα, την Ροδόπη και τα Γρεβενά υπάρχουν είτε 1 είτε 2 παθολόγοι και καμία άλλη ειδικότητα. Στα Δωδεκάνησα, την Μυτιλήνη και την Χίο δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο μικροβιολογικό εργαστήριο και λείπουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες, όπως και στα περισσότερα νησιά.
    Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω, λειτουργία ενός πρωτοβάθμιου οργάνου υγείας που δεν διαθέτει ούτε παθολόγο, ούτε παιδίατρο, ούτε καν γενικό γιατρό, δεν μπορεί να εννοηθεί.

    Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Πως προτίθεσθε να καλύψετε τις ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες (παθολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους, πνευμονολόγους, οφθαλμιάτρους κλπ ) που παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις υγειονομικές μονάδες του ΠΕΔΥ που λειτουργούν στην περιφέρεια, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών που αναγκάζονται να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και να περιμένουν ατελείωτες ώρες στην αναμονή  ή να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή να αλλάζουν και πόλη ακόμη προκειμένου να γράψουν τα φάρμα

5 σχόλια:

  1. τα μνημονια που ψηφιζες εχουν αυτα τα αποτελεσματα,τωρα ζητας και τα ρεστα.πλακα μας κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι λεει ρε η ανεγκεφαλη.... νομιζει οτι ολοι ειμαστε ζωα. προβατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στου κωφου την πορτα οσο θελεις βρωντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να ξεγελάς τον κοσμάκη αλλά όσο και να παριστάνεις την αντιμνημονιακή, τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ δεν τους ξεγελάς. Φαντάσου να σου απαντησει ο Γεωργιάδης οτι φταις και εσυ για αυτή την κατάντια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)