Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΠΕΤΡΟΣ ΖΕΡΖΗΣ: Η περιφέρεια μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας




Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, στο οποίο εξασφαλίστηκε η συγκρότηση 13 αυτόνομων πολυτομεακών και πολυταμειακών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), δηλαδή ένα για κάθε Περιφέρεια, που καθιστά τις 13 Περιφέρειες της χώρας βασικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της ΕΝ.ΠΕ. με βάση το τελικό αποτέλεσμα οι 13 Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που αφορά σε έργα και δράσεις για την τόνωση και την ανάπτυξη της Περιφερειακής Οικονομίας, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού και του Ταμείου Συνοχής για έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, στις 13 Περιφέρεις εκχωρείται το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταμείου για έργα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Είναι σαφές πως οι Περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Μακεδονίας, θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας κατά την παρούσα νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Από την άλλη πλευρά όμως είναι επίσης σαφές, πως τα νέα ΠΕΠ δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την μόνη επενδυτική δραστηριότητα αλλά την προϋπόθεση για μόχλευση πόρων που συμβάλουν καταλυτικά στην αναθέρμανση της οικονομίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται ρεαλισμός στο σχεδιασμό, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, αύξηση της ικανότητας μας να παράγουμε καινοτομία, επιλογές πολιτικών που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων.
Αυτή τη νέα αντίληψη, που θέλει την Περιφέρεια να έχει τη δυνατότητα να επιδρά θετικά στο Περιφερειακό ΑΕΠ και την πραγματική οικονομία, πρέπει να οικοδομήσουμε.
Απαιτείται συγκροτημένο όραμα, ρεαλιστικός σχεδιασμός, καινοτομικές προσεγγίσεις, ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες.
Η Αλληλεγγύη με επικεφαλής τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αποτελεί την αυτοδιοικητική κίνηση η οποία μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα και πληρότητα στο νέο περιβάλλον.



 ΠΕΤΡΟΣ ΖΕΡΖΗΣ  

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, 
ΠΡΩΗΝ  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)