Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Εργα πνοής στην Κεντρική Μακεδονία



Η ορθή διαχείριση της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που παρέλαβε, η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που προήλθαν από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και η επίσπευση των συμβασιοποιημένων έργων, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στους πολίτες, είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 της ΠΚΜ.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής , του περιφερειακού συμβουλίου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε στην εισήγησή του σχετικά με την τελική έκθεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ότι η διοίκηση διαχειρίστηκε πόρους κατά πολύ περιορισμένους για την υλοποίηση των δράσεων και την επίτευξη των στόχων της, ωστόσο έδωσε υψηλή προτεραιότητα αφενός στην αποπληρωμή οφειλών από ολοκληρωμένα έργα και προγράμματα με βάση τις προϋπογεγραμμένες συμβάσεις τους και αφετέρου στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή των συνεχιζόμενων δράσεων και προγραμμάτων, τα οποία είναι συμβασιοποιημένα και υλοποιούνται. Υλοποιήθηκαν, όπως είπε, έργα μεγάλης αναγκαιότητας για τους πολίτες, τα οποία παρουσίαζαν πλήρη ωριμότητα υλοποίησης, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάστηκαν νέα έργα πνοής για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στους περιορισμούς και στις δυσχέρειες της πλήρους υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 της ΠΚΜ, υπογραμμίζοντας την υποχρηματοδότησή του λόγω του περιορισμού των διαθέσιμων πόρων σε ποσοστό 48% από το αναμενόμενο, καθώς και την ασφυκτικά καθοδηγούμενη από τα αρμόδια υπουργεία κατεύθυνση της χρηματοδότησης σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και συνεχιζόμενα έργα. “Από τις εκτιμώμενες εισροές του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 της περιφέρειά μας, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 741 εκατομμύρια ευρώ, οι πραγματικές πιστώσεις έφθασαν μόλις στο 52% και ανήλθαν σε 351.576.751,29 ευρώ”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΓΚΩΝ
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και “στις συνεχείς δυσχέρειες που ανέκυπταν σε κάθε φάση υλοποίησης των νέων έργων λόγω του διαρκώς μεταβαλλόμενου και σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς θεσμικού και ελεγκτικού πλαισίου που αφορά στην υλοποίηση νέων έργων”.
“Στο πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2012-2014 που υλοποιήθηκε στην περιφέρεια, εργαστήκαμε στοχευμένα και μεθοδικά, ώστε να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες της περιοχής μας και να καταγράψουμε τις όποιες αδυναμίες, αστοχίες ή καθυστερήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την άμεση λήψη αποφάσεων στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων”. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, διαμορφώθηκε το υπόβαθρο που θα καταστήσει δυνατή την ανίχνευση ευκαιριών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των παρεμβάσεων, τα οποία θα αξιοποιηθούν την επόμενη πενταετία. “Θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο ευέλικτοι, πιο αποτελεσματικοί. Οφείλει η κυβέρνηση να το καταλάβει και να μας αφήσει να λειτουργήσουμε στο πνεύμα και στο γράμμα του ‘Καλλικράτη’ με θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια. Όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά τώρα, στο ξεκίνημα της νέας μας θητείας”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)