Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Άμεσα η αναπλήρωση εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ KKE
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας




Σε τραγική κατάσταση είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και σε αβεβαιότητα και αγωνία οι φρουτοπαραγωγοί γενικά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Η συμμετοχή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αγορά της Ουκρανίας, μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, και η στοίχιση της Ελλάδας στην ευρωκοινοτική πολιτική έχει θύματα κυρίως τους ροδακινοπαραγωγούς. Οι οποίοι αν και έχουν καταναλώσει ώρες δουλειάς, αλλά και χρήματα για αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ενέργειας, συλλεκτικά κ.ά προκειμένου να φτιαχτούν καλά και ποιοτικά φρούτα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή. Όση παραγωγή πήραν οι εμποροβιομήχανοι είναι σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.
Ταυτόχρονα, ΕΕ και κυβέρνηση, παρά την τεράστια καταστροφή, αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζη­μίω­ση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημιά αφορά 60.000 τόνους, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτή είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η αγροτιά μένει ξεκρέμαστη απέναντι από φυσικές καταστροφές, αφού εισφορές για ΕΛΓΑ πληρώνει, αποζημιώσεις όμως για καταστροφές δεν παίρνει, ούτε για φυτοασθένειες και ζωονόσους, ούτε από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπως τώρα με το εμπάργκο της Ρωσίας.
Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές. Να πάρει μέτρα κρατικής συγκέντρωσης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, και να δοθεί σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, άνεργους, κ.α καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.) και όχι να διαχωρίζει τιμές παραγωγού, ανάλογα αν οι αγρότες είναι μεμονωμένοι ή ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση: 1) τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και γρήγορη συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής και της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με ενιαίο τρόπο (μεμονωμένοι και μη), προκειμένου να μην καταστραφούν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. 2) Τι προγραμματίζει για τη διάθεση της φρουτοπαραγωγής που θα ακολουθήσει (ακτινίδια, μήλα κ.ά) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του εμπάργκο;

Ο βουλευτής
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)