Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Όχι στα δημόσια νοσοκομεία Ανώνυμες εταιρείες



ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


Όχι στο Νομοσχέδιο για την  «Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Α.Ε.».


Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Α Ε"».
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού η κυβέρνηση παίρνει επιπρόσθετα μέτρα που οδηγούν στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από την στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση, που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
Τα δημόσια νοσοκομεία  θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις. Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, των ιατρικών τους τμημάτων, και άλλων ιατρικών υπηρεσιών, θα εξαρτάται από τα  έσοδα και τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα τα άλλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά.
Τα «μη ανταγωνιστικά νοσοκομεία» θα κλείνουν. Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του.
Σαν εργαλείο θα αξιοποιηθεί η λεγόμενη αξιόλογη των νοσοκομειακών μονάδων και του προσωπικού, που προωθείται ήδη από την κυβέρνηση.    
Για  την επίτευξη των παραπάνω, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση «Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ)» με μετόχους τον Υπουργό υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της Υγείας. Βασικό σημείο είναι να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Στη βάση να είναι «βιώσιμος» και ο ΕΟΠΥΥ  και τα νοσοκομεία, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής πίεση και τάση για μείωση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όπως και να αυξάνονται οι εξετάσεις που θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία τους ασθενείς. Η κρατική ευθύνη θα περιορίζεται όλο και περισσότερο στο «ελάχιστο πακέτο παροχών».
Οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών. Οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού δημόσιων – ιδιωτικών νοσοκομείων και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, θα έχουμε και νέες περικοπές μισθών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Ανάλογα μέτρα  με αυτά που προωθούνται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ), στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Συνεπώς δεν είναι απλά «μνημονιακή» υποχρέωση της χώρας, αλλά εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξασφάλισης νέων πεδίων για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα.
Ο αγώνας μας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην υγεία, συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ  12–3 μ.μ.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)