Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αναδεικνύουν την Αλμωπία μέσα από την τέχνη






Έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Δήμο Αλμωπίας, στα πλαίσια της πράξης “Living history, Living nature” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας “Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ.”
Η παρουσίαση έγινε από τον υπεύθυνοτου προγράμματος Νίκο Τσίμα. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος καλωσόρισε τους καλλιτέχνες –ζωγράφους από την Ελλάδα και την ΦΥΡΟΜ για την αποτύπωση ιστορικών και φυσικών τοπίων της Αλμωπίας. Επισήμανε την συμβολή τέτοιων προσπαθειών στην τέχνη, την παράδοση , αλλά και τον τουρισμό.
 Ο Lazar Kotevski, Δήμαρχος του εταίρου Δήμου Νόβατσι, ευχαρίστησε για την φιλοξενία. Αναφέρθηκε στην ευρεία αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τον Δήμο τους. Ευχήθηκε δε οι συνεργασίες με τον Δήμο Αλμωπίας να συνεχιστούν και στο μέλλον. Στη συνέχεια οι καλλιτέχνες έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στους επισκέπτες

Το δεκαήμερο πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 26/08 με στόχο την  αποκάλυψη του «genius loci» της Αλμωπίας, ή αλλιώς του πνεύματος του τόπου. Οι δεκαεννέα καλλιτέχνες εργάστηκαν στην Αλμωπία σε μια εντατική προσπάθεια απόδοσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μέσω ποικίλων εκφραστικών μέσων και δημιουργώντας πρωτότυπα έργα με αφορμή συγκεκριμένους τόπους της περιοχής.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν  ειδικότερα στο Φυσικής Ιστορίας, το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο και την πρώην Λέσχη Αξιωματικών Αριδαίας και θα παραμείνουν μέχρι αύριο Παρασκευή .
Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο Lazar Kotevski, Δήμαρχος του εταίρου Δήμου Νόβατσι, η Liljana Hristova, Διευθύντρια του Bitola Museum και η Άννα, Μυκονιάτη επιμελήτρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος.
Η πράξη χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013» και εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της Αλμωπίας.








4 σχόλια:

  1. Καλά ρε σαμάνδη. Που είναι τα εκθέματα των ζωγράφων! Οι σύμβουλοι είναι τα εκθέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση: Για τα εκθέματα θα γίνει ειδική αναλυτική παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι αν δεν τους εβαζες να τους δουμε ξερεις εσυ ....ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΑΙ Κ. ΜΠΙΝΟ ΠΟΥ ΑΣΧΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΣ , Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΧΑΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΟΥΦΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)