Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Στοματική Υγεία και Διαβήτης»,



 


ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ



Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ αποφάσισε να εστιάσει στο Κεντρικό Θέμα «Στοματική Υγεία και Διαβήτης», επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο μη φυσιολογικού μεταβολισμού υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης που οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές εξ αιτίας της απόλυτης ή σχετικής έλλειψης ινσουλίνης και σε αθεράπευτες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία (δηλαδή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) που προκαλείται από ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης (τύπου Ι), ή από μη αποτελεσματική δράση της ινσουλίνης λόγω αντίστασης των ιστών (τύπου ΙΙ).
Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2035 ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη να αυξηθεί από 382 εκ. σε 592 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαβήτης εμφανίζει σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις. Βασική αιτία εμφάνισης αυτών είναι η μειωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού λόγω αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενίσχυση της ανάπτυξης νοσογόνων βακτηρίων στα ούλα λόγω αυξημένων επιπέδων σακχάρων στο στόμα.

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του διαβήτη στο στόμα είναι:
1) ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).
Μια από της κύριες επιπλοκές του διαβήτη είναι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και πιο γρήγορη εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. H σχέση διαβήτη και νόσων του περιοδοντίου είναι αμφίδρομη. Υπάρχει, δηλαδή, τεκμηρίωση που υποδηλώνει ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης, ενώ ασθενείς με πλημμελή έλεγχο του διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν περιοδοντική νόσο.
Ένας διαβητικός ασθενής που διατηρεί αυστηρά το γλυκαιμικό έλεγχο και καλή στοματική υγεία, εμφανίζει τον ίδιο κίνδυνο για σοβαρή περιοδοντίτιδα με ένα μη διαβητικό ασθενή, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της διαχείρισης του διαβήτη και της στοματικής υγείας.

2) ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (όπως μυκητιάσεις των βλεννογόνων, της γλώσσας, ομαλός λειχήνας, επαναλαμβανόμενη αφθώδη στοματίτιδα, συγχειλίτιδες).
3) ΕΞΕΛΚΩΣΕΙΣ των βλεννογόνων του στόματος.
4) Στοματοπροσωπικές αισθητηριακές διαταραχές - ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ και δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων. 
Μειωμένη παρουσία του σάλιου στο στόμα που οδηγεί σε απώλεια της ευεργετικής δράσης του στα δόντια και τους βλεννογόνους, καταστροφή των σκληρών ιστών των δοντιών και τελικά αύξηση της τερηδόνας των δοντιών, αλλά και δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση των τροφών. Η ασθένεια μπορεί, επίσης, να προκαλέσει γευστικές, νευροαισθητηριακές και  οπτικές διαταραχές.
5) ΚΑΥΣΑΛΓΙΑ.
Το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος ή γλώσσας (έντονη αίσθηση καψίματος στη γλώσσα  και στο στόμα γενικότερα) έχει συσχετισθεί με το διαβήτη.
6) ΚΑΚΟΣΜΙΑ ή/και απόπνοια ακετόνης.
7) ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ των τραυμάτων του στόματος μετά από εξαγωγές και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα.

Η Ε.Ο.Ο. προειδοποιεί, αν διαπιστώσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα στο στόμα σας απευθυνθείτε άμεσα στον Οδοντίατρο σας:
-   Αιμορραγία των ούλων (είτε κατά το βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων ή και αυτόματα)
-   Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο) των ούλων
-   Υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων, με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται μεγαλύτερα ή πιο κίτρινα στη ρίζα τους
-   Αίσθηση καψίματος
-   Κακοσμία
-   Αίσθηση στεγνού στόματος
-   Κινητικότητα των δοντιών
-   Αλλαγές στη σύγκλειση των δοντιών (στον τρόπο που έρχονται σε επαφή τα πάνω με τα κάτω δόντια)

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
   Ενημερώστε τον Οδοντίατρο σας σε περίπτωση που έχετε διαβήτη. Είναι σημαντικό να το γνωρίζει για να εξειδικεύει ανάλογα το σχέδιο της θεραπείας σας!

   Επισκέπτεστε κάθε 6 μήνες τον Οδοντίατρο σας για έλεγχο της στοματικής υγείας σας.

   Η εξέταση της στοματικής κοιλότητας από τον Οδοντίατρο προλαμβάνει σημαντικές παθήσεις των βλεννογόνων του στόματος, των δοντιών και των γνάθων!

   Βουρτσίζετε δύο φορές τη μέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόπαστα. Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα!

   Τρώτε υγιεινά και ασκείστε καθημερινά!

Πηγές:
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία,
Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας της Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας,
Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη,
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία,
Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο




  Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                      
                  
ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΜΠΟΣΝΑ                                               ΜΙΛΤ.  ΣΤΑΛΙΚΑΣ                                  




     















  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)