Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η συμβολαιακή γεωργία στο προσκήνιο



Η ''Συμβολαιακή Γεωργία στο  συμπύρηνο ροδάκινο'', ήταν το θέμα της σημαντικής πρωτοβουλίας ενημέρωσης από τον Α.Σ. Αλμωπίας σε συνεργασία με  τον Α.Σ Βέροιας  VENUS GROWERS ,στο Ξενιτήδειο  το απόγευμα της Παρασκευής. Η ενημέρωση ήταν χρήσιμη και σημαντική. Ανταποκρίθηκαν όμως μόνο 50 αγρότες, χαρακτηριστικό αδιαφορίας της περιοχής  σε έναν ακόμα τομέα.


Ο Αντώνης Μαρκοβίτης Γενικός  Διευθυντής της επιχείρησης VENUS  που εδρεύει και λειτουργεί στην Βέροια,ευχαρίστησε τη διοίκηση του Α.Σ Αλμωπίας για την πρόσκληση, προκειμένου να γίνει η σφαιρική ενημέρωση  για την ''Συμβολαιακή Γεωργία, που πλέον είναι μονόδρομος.  ΄Εκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία  και τις δραστηριότητες της επιχείρησης, τον τρόπο λειτουργίας, διακίνησης και παραλαβής των προϊόντων, τονίζοντας ότι  φέτος κλείνει μισόν αιώνα λειτουργίας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις διακρίσεις που πήρε από την πολιτεία και διάφορους φορείς.  
Αναφέρθηκε ακόμα στην διαχρονική πορεία του ροδακίνου και την άναρχη κατάσταση που επικρατεί , χωρίς κανέναν προγραμματισμό και , αναζήτηση και έρευνα αγορών . Στο επιτραπέζιο ροδάκινο η Ελλάδα καλύπτει το 5% της αγοράς των ροδάκινων, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία το 85%.
Αρκετές φορές στάθηκε στην  μεγάλη σημασία που έχει ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η ομαδική προσπάθεια, σε αντίθεση  με τις μεμονωμένες κινήσεις και ενέργειες των παραγωγών, που έρχεται να καλύψει η συμβολαιακή γεωργία, την οποία θεωρεί σημαντική, ευχόμενος, εκτός της τράπεζας Πειραιώς, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι άλλες τράπεζες. Σε  περίπτωση συμφωνίας, η συνεργασία  της επιχείρησης  με τους παραγωγούς θα είναι αποκλειστική, θα έχει διάρκεια 15 ετών, θα γίνεται μόνο με  ευσυνείδητους παραγωγούς οι οποίοι μεταξύ άλλων δε θα έχουν μεγάλα ανοίγματα στις τράπεζες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα δοθούν δωρεάν 250.000 χιλιάδες δενδρύλλια για καλλιέργεια. Ο  παραγωγός δεν θα μπορεί να καλλιεργεί όποια ποικιλία  ροδάκινων, κλπ προϊόντων επιθυμεί, αλλά αυτές που θα του προτείνει η επιχείρηση, η οποία ταυτόχρονα θα έχει υποχρέωση να παραλάβει τα προϊόντα από τον παραγωγό και να τον αποζημιώσει σε περίπτωση ευθύνης της, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή να αποζημιώσει ο παραγωγός την εταιρεία σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων.
Φυσικά η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει και τα ροδάκινα που ήδη βρίσκονται σε παραγωγή. Επισήμανε πολλές φορές ότι η ποιότητα είναι το παν.


Επισήμανε ότι η ηλικία του παραγωγού δεν αποτελεί κώλυμα, αφού οι κληρονόμοι ή οι αγοραστές θα δεσμεύονται από το συμβόλαιο. Τέλος, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της συμβολαιακής αγοράς.
Η συμφωνία θα είναι τριμερής και θα συμμετέχουν σ΄αυτήν ο παραγωγός ή συνεταιρισμός, η βιομηχανία και η τράπεζα. Αφού ο παραγωγός ή ο συνεταιρισμός υπογράψει με την επιχείρηση το συμβόλαιο, αυτό κατατίθεται στη τράπεζα, η οποία αφού ελέγξει την οικονομική κατάσταση του παραγωγού, την εγκρίνει και εκδίδει κάρτα στο όνομά του συγκεκριμένου  ποσού.   Με την κάρτα αυτήν ο κάτοχος, θα μπορεί να εφοδιάζεται με φάρμακα, λιπάσματα κλπ εφόδια για την καλλιέργεια των αγρών του, από τους γεωπόνους κλπ καταστήματα, χωρίς να δίνει ευρώ, αφού θα τα καλύπτει η τράπεζα, και θα αφαιρείται κάθε φορά από την κάρτα το αντίστοιχο ποσό των αγορών που προέβη.
Αν χρειασθεί χρήματα για πληρωμές εργατών, στο κλάδεμα, στο αραίωμα και στην συγκομιδή θα μπορεί να προβαίνει στην ανάληψη ανάλογου χρηματικού ποσού. Στο τέλος όταν παραδώσει την παραγωγή του στην βιομηχανία, θα γίνεται και η τελική εκκαθάριση, για να δει πόσα χρήματα μένουν, αφού πρώτα αφαιρεθεί το ποσό της κάρτας που κατανάλωσε. 
Ο Α. Μαρκοβίτης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίεργη  στάση των αγροτών και οργανώσεων της Πέλλας , που διαρκώς ρίχνουν τις τιμές δημιουργώντας προβλήματα σε άλλες περιοχές.
Η σωστή  αυτοδιαχείριση , η οργάνωση και η ποιότητα πρέπει να αποτελούν  από τους πρώτους στόχους των αγροτών . Η Συμβολαιακή  γεωργία είναι ένα καλό εργαλείο για τον αγρότη, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.  



Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις. Παραβρέθηκαν και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Τσιμτσιρίδης και Χρήστος Μπάτσης. Ο πρόεδρος του Α.Σ Αλμωπίας Παντελής Μπερμπέρης, ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Σαμάνδης και στελέχη του Α.Σ. Αλμωπίας









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)