Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Όλοι ευχαριστημένοι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας



 




ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ  ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου 2014 στην τελευταία συνεδρίαση ( ΕΙΔΙΚΉ) του Δημοτικού Συμβουλίου για φέτος ,ο απολογισμός εσόδων –εξόδων του Δήμου Αλμωπίας για το ‘έτος 2013.

Ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης , επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι οι αριθμοί τους δικαιώνουν  και ότι νοικοκύρεψαν τον Δήμο. Συνεπώς άδικα τους κατηγορούσαν προεκλογικά .
Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος , δήλωσε αρχικά ότι λόγω των ημερών δεν ήθελε να κάνει συνολικές αναφορές και παρουσίαση των στοιχείων . Αυτό θα γίνει σύντομα. Η διαρκής όμως επωδός του τέως δημάρχου περί «νοικοκυροσύνης» , τον ώθησε να  ασκήσει κριτική.
Οι πολίτες γνωρίζουν την πραγματικότητα που βίωσαν  και αυτό δεν αλλάζει. Κάθε μέρα έρχονται νέα δείγματα νοικοκυροσύνης από την θητεία του Δ. Πασόη.  Δεν εισέπραξε βεβαιωθέντα έσοδα , κάτι που αποτελεί και παράβαση καθήκοντος.
Επανέλαβε ότι τα μηχανήματα του Δήμου ,ήταν παρατημένα σε διάφορες περιοχές του Δήμου ,αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Άφησε δε αιχμές και για την αγορά μεταχειρισμένων κάδων απορριμμάτων , στην τιμή των 170 ευρώ , την στιγμή που οι καινούργιοι κοστίζουν 250 ευρώ. Ο δε επίτροπος επέσττρεψε πίσω τα εντάλματα και αρνείται την πληρωμή τους.
Ο Δ. Πασόης, κατηγόρησε τον νυν Δήμαρχο , ότι απευθύνεται σε μαθητές  και θέλει να κάνει  διαρκώς μαθήματα.
Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ‘ότι όλα έγιναν τέλεια. Ούτε όμως και όλα έγιναν λάθος. Ο Δ. Μπίνος, του ανταπάντησε ότι απλά διαβάζει τους αριθμούς και τίποτα παραπάνω
Ο Χρήστος Χουρσόγλου, άσκησε κριτική εκατέρωθεν . Επέκρινε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του και δη τους έχοντες αξιώματα , επειδή δεν άσκησαν καμία κριτική. Άφησε στο απυρόβλητο τον Δήμαρχο , την στάση του οποίου επικρότησε , καθώς όπως είπε, δεν διακατέχεται από εκδικητικότητα, όπως έκανε ως πλειοψηφία η παράταξη του Δ. Πασόη.
Παρατήρησε ότι πολλές φορές οι αριθμοί ξεγελούν αριθμοί μπορούν να λένε άλλα και άλλα τα έργα. Όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν και οι πολίτες. Το αντίθετο, υποφέρουν.
Υπερασπιζόμενος εμμέσως το έργο των προηγούμενων θητειών (και της δικής του στον Δήμο Εξαπλατάνου)  , επισήμανε ότι ευτυχώς που υπήρχαν έργα υποδομής από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και άντεξαν .Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να βελτιώσει πολλά από την θητεία Πασόη. Ζήτησε δε, για μια ακόμα φορά, επιτέλους να δοθούν όλα τα στοιχεία ανά δημοτική περίοδο με την εκροή εσόδων και έργων που έγιναν.
Ασφαλώς και μειώθηκαν τα ελλείμματα , σε βάρος όμως της τοπικής κοινωνίας. Αργότερα ο Νίκος Παρούτογλου , του υπενθύμισε ότι τα έργα υποδομής στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου, ήταν 5 εκατ. Ευρώ χαλίκια που εξανεμίστηκαν και έργα που όπως αποδείχτηκε δεν έγινα. Αναφερόμενος στην θητεία τους ως δημοτική αρχή , παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποια λάθη. Το έργο όμως που έγινε και η μείωση των χρεών είναι μια πραγματικότητα.
Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών ,Γιώργος Τσιμτσιρίδης, απαντώντας εμμέσως στον Χρήστο Χουρσόγλου, υπογράμμισε ότι στην οικονομική επιτροπή , η συνεδρίαση της οποίας ήταν δημόσια, αναλύθηκαν τα πάντα. Όποιος ήθελε μπορούσε να παραβρεθεί και να την παρακολουθήσει.
Επισήμανε ότι η νέα δημοτική αρχή , έχει άλλη φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας. Έκανε λόγο για κωδικούς που δεν είχαν χρήματα.
Του χρόνου θα φανεί η διαφορά λειτουργίας.
Ο Δ. Ασβεστόπουλος , απαντώντας στις αιχμές Πασόη , για την προεκλογική κριτική  που ασκούσαν ,περί ανικανότητας της θητείας τους, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι υπήρχε έλλειμμα προσφοράς από τον Δήμο και ο κόσμος ήταν δυσαρεστημένος . Παραδέχτηκε και επέκρινε το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία περιέκοψε κονδύλια που δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα  να μην μπορεί ο Δήμος να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Ούτε και η σημερινή διοίκηση έχει καταφέρει να βελτιώσει πολλά πράγματα , αλλά είναι ακόμα νωρίς να κριθεί.  
Ο Ανδέας Κόγιος καταψήφισε το θέμα ,κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για επιλεκτική λειτουργία και ταλαιπωρία πολλών επαγγελματιών χωρίς λόγο. Προ ημερήσιας διάταξης , ζήτησε από τον πρόεδρο , να διορθώσει την θέση του για το Δήμα του οικο δομικού τετραγώνου στο οποίο κτίστηκε το νέο κτήριο του 2ου δημοτικού σχολείου Αριδαίας. Ζήτησε δε σε προσεχή συνεδρίαση να δοθούν όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο από το 1999 και εντεύθεν. Ζήτησε να τεθούν υπ όψη του δημοτικού συμβουλίου , αυτά που είχε ζητήσει και ο τέως Συμπαραστάτης του Δημότη Σταύρος Κελισούρης.
Η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Μπαγκή , αρνήθηκε τα περί ανικανότητας που επιχειρούν να προσδώσουν στην παράταξή της , υποστηρίζοντας ότι άλλα δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η διαφορά ήταν 500 ψήφοι. Αριθμός που έκανε τον Δήμαρχο Δημήτρη Μπίνο να την….επικροτήσει λέγοντας «ωραία μαθηματικά γνωρίζετε»
(η διαφορά ήταν 1200 ψήφοι περίπου) . Δεν παρέλειψε να της υπενθυμίσει ότι ουσιαστικά ο ίδιος τους έστειλε τουλάχιστον 15 υποψήφιους  επειδή τους είχε απορρίψει. Δήλωση που έκανε τον Ανδρέα Κόγιο να ...θυμώσει  επειδή δεν τους έστειλε στον δικό του συνδυασμό. Για αυτό προσεχώς δεν θα... τον στηρίζει με την ψήφο του.
Ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Νικολαίδης, ζήτησε από τον δήμαρχο  «να μην τους κουνάει το δάχτυλο».
Από τον Χρήστο Χουρσόγλου , να μην τους μαλώνει .Αναρωτήθηκε δε τι θα πράξει για τον απολογισμό του 2014 ,που μετά τον Αυγουστο είναι της δικής του θητείας.
Παρατήρησε ακόμα τον Ανδρέα Κόγιο , ζητώντας να αιτιολόγήσει την άρνησή του  να ψηφίσει .
Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους υπόλοιπους.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013 ήταν 25,67 εκ . ευρώ και τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν σε 13, 5 εκ ευρώ.
Από αυτά  μεταξύ άλλων τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν σε 3, 11 εκατ. Ευρώ, αμοιβές και παροχές τρίτων 1, 78 εκ ευρώ. Για έργα διατέθηκαν 583 χιλ. ευρώ. Για μελέτες 54 χιλ. ευρώ

2 σχόλια:

  1. 1200 ΗΤΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ. ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΠΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ???????ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)