Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

«Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα»




από την Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου

Πρεμιέρα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου με το έργο 
«Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα» 
Δευτέρα 20 Απριλίου και για 7 παραστάσεις εως Κυριακή 26 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Πέλλας ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

    Πενήντα χρόνια μετά την Α΄ κινηματογραφική προβολή (18/1/1965), μεταφέρουμε το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου.
    Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ηθογραφική, αισθηματική κωμωδία, με πλήθος αναφορών στη ζωή και τα προβλήματα της μικροαστικής τάξης και κυρίως στις σχέσεις των δύο φύλων. Ο συγγραφέας  επιθυμεί να θίξει τα κακώς κείμενα της καταπιεστικής– καμιά φορά σε βαθμό ανήλεη-κοινωνίας της γοητευτικής δεκαετίας του ‘60 αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνά να υμνήσει, κατά κάποιον τρόπο, την γλύκα που χαρακτήριζε τις ανθρώπινες σχέσεις εκείνη την εποχή της αθωότητας. Το θέμα παραμένει διαχρονικό, παρ ότι σήμερα ξεπεράστηκαν(;) κάποια «ταμπού» της εποχής που γράφτηκε.
    Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα από την ζωή ενός ανύπαντρου ζευγαριού,  που συζεί  για πολλά χρόνια  και που  ο άνδρας παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη σχέση. Με την προτροπή των φίλων του αλλά και εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί ο κοινωνικός περίγυρος, παίρνει την μεγάλη απόφαση και παντρεύεται την πλήρως υποταγμένη στις ιδιοτροπίες και τη γκρίνια του, συμβία του. Μόλις όμως παντρεύονται, οι σχέσεις εξουσίας ανατρέπονται και η γυναίκα διεκδικεί ισότιμο ή μάλλον κυρίαρχο ρόλο, γεγονός που δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τον σύζυγο, με αποτέλεσμα λίγες ώρες μετά το γάμο να καταλήξουν στο διαζύγιο.                                                                 
    Ο «στραβός» κι «ανάποδος» Αντωνάκης, η υπομονετική και καρτερική Ελένη, η κουμπαρο-Μπεμπέκα που «βάζει φιτίλια», ένας εφοριακός με «μοτεράκι» στο πιρούνι ,ένας στρατιωτικός που τα λέει «τσεκουράτα», ένας φλύαρος «παρλαπίπας» δικηγόρος, ένας φαρμακοποιός  με «καβούρια» στη τσέπη, οι απελευθερωμένες σύζυγοι τους, είναι μερικοί από τους χαρακτήρες  του έργου.
    Το φιλμ που αποτελεί το «κύκνειο άσμα» του δημιουργού του, αποδείχτηκε η αρτιότερη καλλιτεχνικά ταινία του και  η πιο δημοφιλής, καθώς ταξίδεψε στο εξωτερικό, συμμετείχε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά και του Σαν Φρανσίσκο όπου απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας και συμπεριλαμβάνεται στις 1000 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών παγκοσμίως!
Πρωταγωνιστούν : Αναγνωστοπούλου Κούλα, Αράπογλου Αναστασία, Γιόντη Κατερίνα, Γκιάλη Αθανασία, Γκόγλης Βασίλης, Γούλιος Δημήτρης, Δαδιώτη Βάλια, Δραγούμης Σωτήρης, Κριαρίδης Πέτρος, Μαδενλίδης Γιάννης, Νανόπουλος Παναγιώτης, Ξενίδου Λίζα, Πέγιου Χρυσάνθη, Πούπτση Ελένη, Σιτοπούλου Βούλα, Σουβατζόγλου Μιχάλης, Τζώγα Άννα, Τσαβέας Κώστας, Τσαβέας Χρήστος, Τσακίρη Ελένη, Φωτιάδου Δάφνη και Χουϊαρίδου Ντίνα.
Παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Πέλλας από Δευτέρα 20 ως Κυριακή 26 Απριλίου με ώρα έναρξης 9 το βράδυ.
Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει η Δέσποινα Οτουντζίδου .
Πώς η κοινωνική κατακραυγή οδηγεί το «ασθενές» φύλο σε επανάσταση; Πώς η «επανάσταση» έρχεται σε σύγκρουση με τον εγωισμό; Πώς «εν μία νυκτί » ανατρέπονται ρόλοι και καταστάσεις;
Τελικά ποιός είναι ο αρχηγός;
Απαντήσεις επί σκηνής!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)