Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ



Να παραμείνει το τελωνείο




Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατάργηση ή μεταφορά του Τελωνείου της Σκύδρας ,εξέφρασαν φορείς της Πέλλας σε  ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Σκύδρα τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου.
 Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, σχετικά με τον σχεδιασμό μέχρι τώρα του αρμόδιου Υπουργείου για την κατάργηση της έδρας στην Σκύδρα και την μεταφορά του στην Ημαθία. Στην συνέχεια, απαρίθμησε τους λόγους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,  για τα οποία  θα πρέπει να παραμείνει στην Σκύδρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, έκανε γνωστό  μεταξύ άλλων τις υπηρεσιακές ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν για το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ''η Ημαθία  πήρε πολλές υπηρεσίες λόγω πολιτικών πιέσεων'' αναφερόμενος  στην δημιουργία της Σχολής Αστυνομίας στην Νάουσα και για την Εγνατία οδό, ενώ ανέφερε ότι την ίδια ώρα στην Ημαθία πραγματοποιείται ανάλογη σύσκεψη με τους Βουλευτές και φορείς του Νομού για το ίδιο θέμα, προκειμένου καταθέσουν ανάλογες προτάσεις για την ίδρυση Τελωνείου με έδρα στην περιοχή της Κουλούρας-Ημαθίας. 
Ο Βουλευτής Σηφάκης Γιάννης,  τόσο στη σύσκεψη όσο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά στο  ΡΑΔΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑ 97,1 FM, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή συμμετοχή, δείχνει ότι η Πέλλα είναι ενωμένη, και ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην μεταφερθεί η έδρα του Τελωνείου από την Σκύδρα. Επεσήμανε  επίσης την προαστική σύνδεση που προτάθηκε και η οποία θα διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών και προϊόντων, από, και προς την Σκύδρα. Συμφώνησε με τους λόγους που προβάλλονται και είναι:
1.Βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, οπότε δεν επιβαρύνει το Δημόσιο με επιπλέον έξοδα, ενώ υπάρχει αύλειος χώρος εκτάσεως 15-20 στρεμμάτων, για την στάθμευση οχημάτων και εμπορευμάτων.
2.Στον ίδιο χώρο, στεγάζεται και η Χημική Υπηρεσία της Πέλλας.
 3.Η Βιομηχανική περιοχή (Πετριά) βρίσκεται πολύ κοντά στο Τελωνείο. 4.Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, όπου διευκολύνει την μεταφορά των εμπορευμάτων.
 5.Βρίσκεται πλησίον του νέου οδικού άξονα
6.Η Πέλλα είναι η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα, σε εξαγωγές κομπόστας, αφού λειτουργούν σ΄αυτήν πέντε βιομηχανικές μονάδες μεταποίησης φρούτων κλπ.
7.Κατέχει την 17η θέση πανελλαδικά σε όγκο εξαγωγών .
Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου και ο Βουλευτής Χρήστος Σμίας, ο οποίος επιπρόσθετα έκανε γνωστό στη σύσκεψη ότι ότι σε σημερινή πρωινή επικοινωνία που είχε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, του είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα και τον παρέπεμψε στον  Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Κο Βερναδάκη ο οποίος του έκανε γνωστό ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να μην καταργηθεί κανένα Τελωνείο.Παράλληλα πρότεινε την κάθοδο στην Αθήνα των πολιτικών κλπ φορέων προκειμένου συζητήσουν το θέμα με τους αρμόδιους. Επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αντιπαράθεση για το θέμα με την Ημαθία που διεκδικεί την έδρα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Γιώργου  Καρασμάνη , ο οποίος απουσίαζε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, λέγοντας ότι θα είναι σύμμαχος σε κάθε ενέργεια, προκειμένου παραμείνει το Τελωνείο στη Σκύδρα.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, εξήρε την Δήμαρχο Σκύδρας για αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και για την συμμετοχή των παρευρισκομένων. Διατύπωσε όμως και το παράπονό του ότι τέτοια ανταπόκριση δεν βρήκε ο Δήμος Έδεσσας στο θέμα της… φυγής του Πανεμιστημίου Μακεδονίας από την πόλη της Έδεσσας!, Επισήμανε ότι με την φυγή του Τελωνείου, εύχεται να μην δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα και στο θέμα της υγείας (αναφερόμενος προφανώς στην έδρα του Νοσοκομείου της Έδεσσας).
Η  Προϊσταμένη του Τελωνείου, Πωλίνα Μυστακίδου ,υποστήριξε  ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ,το θέμα της μεταφοράς είναι… παγωμένο, ενώ έκανε γνωστό ότι τα σχέδια είναι για δημιουργία ενός υπέρτελωνείου που θα εξυπηρετεί τις Π.Ε Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας με έδρα στο κλειδί-Ημαθίας. Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία, ότι η Πέλλα έναντι της Ημαθίας, υπερτερεί κατά 2.000 στα παραστατικά εξαγωγών!. Ο Προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι ήδη από τον Νοέμβριο η αντίστοιχη χημική υπηρεσία της Ημαθίας, συστεγάζεται στην Σκύδρα, λειτουργώντας από κοινού με την Χ.Υ Σκύδρας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος, αν μεταφερθεί το Τελωνείο Σκύδρας στην Ημαθία, να μεταφερθεί και η Χημική Υπηρεσία της Σκύδρας στον ίδιο χώρο!
ο Αντιπεριφερειάρχης Θεοδωρίδης Θεόδωρος, χαρακτήρισε ως ''κουτσομπολιό'' την πληροφορία που ανέφερε η Προϊσταμένη του Τελωνείου,  ότι ήδη οι φορείς της Ημαθίας έ χουν συγκεντρώσει το ποσό των 200.000,00 ευρώ , διαθέτοντάς το για την κατασκευή του κτηρίου όπου θα στεγαστεί το υπερτελωνείο.
Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μάνος Κανάκης, σε ενδεχόμενη κατάργηση και μετακίνηση του Τελωνείου.Πιθανώς, όπως ανέφερε, να ακολουθήσουν και άλλες καταργήσεις υπηρεσιών. Επισήμανε και αυτός ότι ''δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε έναν  Πελλαιό-Ημαθιώτικο… πόλεμο''.
Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιμτσιρίδη .
Τελικά αποφασίσθηκε, οι Βουλευτές να προγραμματίσουν επίσκεψη των πολιτικών κλπ φορέων της Πέλλας με τους αρμόδιους του Υπουργείου, προκειμένου συζητήσουν για το θέμα

Με πληροφορίες και από το karatzova .com




1 σχόλιο:

  1. ο Δήμος της έδεσσας είναι ο μεγάλος ωφελειμένος όλων αυτων των καταργήσεων υπηρεσιών.Είτε μεταφέρονται εκει είτε όχι.Απ ότι φαίνεται η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει την περιφέρεια με την οπτική: ένας Νομός - μία πόλη.Όλοι όλοι πόσοι είστε 100χιλιάδες ? σ ένα σακούλι όλοι μαζί.Ποιά Σκύδρα και ποιά Αριδαία? οι μισοί Υπουργοί σίγουρα δεν ξέρουν που είναι στο χάρτη αυτές οι κωμοπόλεις.Για τη σκύδρα πάντως μεγαλη απώλεια ήταν το στρατόπεδο το τεράστιο που είχε κι έκλεισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)