Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΕΔΕΣΣΑΣΛόγω της πρόσφατης έλλειψης νερού σε μερικά ακίνητα της τ.κ. Μεσημερίου, θα θέλαμε με την παρούσα να σας ενημερώσουμε ότι :

1) Η δεξαμενή ύδρευσης και τα λοιπά αντλητικά μηχανήματα παρέχουν επαρκές νερό για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του χωριού.
2) Οι αιτίες της μη επάρκειας νερού είναι οι εξής :
    - Οι παράνομες συνδέσεις παροχών στο δίκτυο ύδρευσης,
    - Η χρήση νερού ύδρευσης για την άρδευση των ακινήτων και
    - Η ταυτόχρονη υπερκατανάλωση του νερού από τους κατοίκους σε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρας.
3) Είναι ανέφικτος ο εντοπισμός των παράνομων συνδέσεων από τα αρμόδια συνεργεία, διότι δεν είναι καταγεγραμμένο το δίκτυο ύδρευσης και δεν είναι νομικά επιτρεπτή η είσοδος των συνεργείων στις ιδιοκτησίες για τον έλεγχο των πιθανώς παράνομων συνδέσεων όταν δεν υπάρχει σχετική καταγγελία.
4) Η Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας, καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα συνεχείς προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.
5) Ως μία λύση γι αυτό κρίθηκε η άμεση βελτίωση της υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να αυξήσει περισσότερο την ποσότητα του νερού ύδρευσης.
Ωστόσο, για να αντιμετωπισθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα απαιτείται η συνδρομή των κατοίκων, η οποία συνίσταται σε:
- Παύση χρήσης παράνομων συνδέσεων παροχών στο δίκτυο ύδρευσης,
- Μη χρήση νερού ύδρευσης για άρδευση και για μη νόμιμες άλλες χρήσεις,
- Συνετή χρήση νερού, κυρίως από τους κατοίκους που ακίνητα τους βρίσκονται σε χαμηλότερες υψομετρικά θέσεις.
Επειδή το νερό, ως το πολυτιμότερο αγαθό, αποτελεί δικαίωμα κάθε κατοίκου, είναι σημαντικότατη η από κοινού προσπάθεια για την εξασφάλιση του.                  
                                                    Η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ε.                                   
                                                                 ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜ. ΖΔΡΟΥ     ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Επισκευάζετε άμεσα τις βρύσες που στάζουν. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά με αυτόν τον τρόπο.
Όταν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση επί πέντε λεπτά πλένοντας τα δόντια ή κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα!
Αποφύγετε να γεμίσετε τη μπανιέρα σας για να κάνετε μπάνιο. Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα μπάνιο.
Το τράβηγμα στο καζανάκι αντιστοιχεί στο 1/3 όλου του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα, διπλής ροής, ή ρυθμίστε το φλοτέρ και ελέγξτε τυχόν διαρροές.
Βάζετε πλυντήριο πιάτων και ρούχων όταν αυτά είναι γεμάτα και χρησιμοποιείτε το οικονομικό πρόγραμμα πλύσης.
Αποφύγετε το καθημερινό πότισμα στον κήπο. Ποτίζετε μόνο πρωινές και βραδινές ώρες, που η εξάτμιση είναι μικρή. Αποφύγετε κατά το δυνατόν τη χρήση λάστιχου, αλλά σε αντίθετη περίπτωση να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ροή του νερού.
Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό, αντί κάτω συνεχώς από ανοιχτή βρύση. Μαζέψτε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και χρησιμοποιείστε το σε άλλες χρήσεις, όπως για να ποτίσετε τα φυτά σας.
Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με τον κουβά αντί για λάστιχο, προκαλεί μικρότερη σπατάλη νερού. Στο ίδιο πνεύμα, το πλύσιμο των μπαλκονιών, αυλών και πεζοδρομίων με το λάστιχο «θεωρείται απαγορευτικό».


                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21