Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πλαστικό χρήμα



   Γράφει ο
Αγάπιος Κιουλπεγιάζης


Μετά τα capital controls ,η μόνιμη λεκτική  επωδός που δεχόμαστε στην μικρή μας επιχείρηση, (η οποία σημειωτέον  κατακρεουργήθηκε οικονομικά τα τελευταία  χρόνια
,όπως και άλλες χιλιάδες ,πολλές από τις όποιες ούτε καν υφίστανται ,  από  τις άφρονες  πολιτικές  ανεπαρκέστατων πολιτικών ,οι οποίοι χάιδευαν για πολλά χρόνια, μικρές ομάδες συμφερόντων ,για λόγους ψηφοθηρίας ,με όλα τα συνεπακόλουθα),  είναι… κάρτες δέχεστε;  Η  απάντηση μας φυσικά είναι ναι  ,δεχόμασταν ,εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζουμε να δεχόμαστε .Τα οφέλη που προκύπτουν  από την χρήση των καρτών(πλαστικού χρήματος)είναι πολλά για τις επιχειρήσεις ,για τους κατόχους ,καθώς και για το κράτος, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls.
 Α)Επιχειρήσεις
Μία επιχείρηση δεχόμενη να κάνει μία συναλλαγή πχ με πιστωτική η χρεωστική κάρτα εφόσον εχει POS(το τερματικό που δέχεται την κάρτα),αμέσως γλιτώνει από την κοστοβόρο διαχείριση του φυσικού χρήματος. Αποφεύγει τις χρονοβόρες ουρές για την κατάθεση των χρημάτων ,εφόσον η αξία της συναλλαγής πιστώνεται σε μία ημέρα στον επαγγελματικό λογαριασμό της επιχείρησης, φυσικά με  ένα χρηματικό κόστος . Εκμηδενίζεται  ο κίνδυνος να λάβει η επιχείρηση πλαστά χαρτονομίσματα με όλα τα συνεπακόλουθα .Εξαλείφεται ο κίνδυνος κλοπών, καθώς δε αν διαθέτει και  e-banking η επιχείρηση, ακυρώνει πολλές από τις συνέπειες των capital controls , αφού μπορεί να κάνει αρκετές λειτουργίες(συναλλαγές) με τους συνεργάτες του ,καθώς και με το κράτος. Όλα τα παραπάνω την κάνουν ανταγωνιστικότερη από άλλες ομοειδής επιχειρήσεις ,κύριο ζητούμενο σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Β)Κάτοχος κάρτας (καταναλωτής).
Ο κάτοχος της κάρτας ,είτε αυτή είναι πιστωτική είτε χρεωστική ,εχει στην ουσία επάνω του πάντα μετρητά, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στην αγορά  πάρα πολλών αγαθών. Μειώνεται ο κίνδυνος κλοπής εφόσον δεν έχει επάνω του φυσικό χρήμα, επίσης μειώνεται η συχνότητα που θα πάει να στηθεί στις ουρές για να βγάλει χρήματα. Επωφελείται από τις άτοκες δόσεις ,που προσφέρουν πάρα πολλές επιχειρήσεις για αγορά προϊόντων τους  ,καθώς και από τα διάφορα bonus που εξασφαλίζει από τα προγράμματα ,κατά την διαδικασία marketing των τραπεζών, σε σχέση με τις κάρτες που συνεργάζονται.
Γ)Κράτος
Πολλή μελάνη έχει χυθεί για την φοροδιαφυγή, πάρα πολλές  εικόνες έχουμε δει από δεκάδες εφοριακούς εδώ και χρόνια  να κυνηγούν αυτήν την «επάρατο» λέξη ..αφήνοντας την ουσία….και στο τέλος να φτάνουμε στο 2015 ..να επιβάλλονται μνημόνια ,διότι λέει δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις στο κράτος μας ,καθώς και τίποτα απολύτως για την φοροδιαφυγή…(φορομπηχτικοί νόμοι όμως δημιουργήθηκαν ,οι οποίοι θίγουν ,μεγάλο μέρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας ….για να επιπλέουν και να πλουτίζουν οι συντεχνίες  )…ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό… χρήση καρτών αναγκαστικά για την πληρωμή υπηρεσιών , είτε είναι επιχείρηση ,είτε ελεύθερος επαγγελματίας (γιατρός μηχανικός συμβολαιογράφος  δικηγόρος), σύνδεση των pos καθώς και ταμειακών με ΚΕΠΥΟ με το ανάλογο ΑφΜ, γεγονός που θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες  να συγκρίνουν, καθώς και να ελέγχουν …με το «πάτημα ενός κουμπιού» (φράση που συνηθίζεται να λέγεται τώρα τελευταία)… την επαγγελματική οικονομική δραστηριότητα με την ανάλογη καταθετική …… επενδυτική… Καθώς αποτυπώνονται άμεσα σε πραγματικό χρόνο. Με την παραπάνω διαδικασία είναι αδιανόητο να μην εκδοθεί παραστατικό. 
Φυσικά για να υπάρξουν τα όποια οφέλη ,θα πρέπει να γίνει συνείδηση η χρήση του πλαστικού χρήματος από τους καταναλωτές, καθώς και η χρήση καινοτόμων τεχνολογικών  λειτουργιών από μέρους των επιχειρήσεων, γεγονός που από μετρήσεις βλέπουμε ότι υπολείπεται στην Ελλάδα(εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να επιβληθούν τέτοια μέτρα). Η χρήση του πλαστικού χρήματος δεν έχει μόνο οφέλη, αλλά κρύβει και πολλές παγίδες ,γεγονός που θα πρέπει να δημιουργηθούν  κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες ,ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση κυρίως πιστωτικών καρτών ,φαινόμενο που είδαμε ,καθώς και τα αποτελέσματα τους …τις προηγούμενες δεκαετίες κατά την περίοδο της επίπλαστης ελληνικής ευημερίας.

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΑΠΙΕ ΚΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ---- ΟΙ ΛΑΘΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ----- ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΕΙΣ ΦΥΣΕΩΣ ΛΑΘΡΟΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ---- ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΣΔΟΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)