Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Οι τρεις κεντρικοί άξονες:
-         Παραδοσιακοί οικισμοί
-         Θρησκευτικός και ιστορικός τουρισμός
-         Φυσιολατρικός τουρισμός


Η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αλμωπίας βασίζεται στον ιαματικό τουρισμό με ναυαρχίδα τα Λουτρά και όχι μόνο.
Η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (Άνω Γαρέφι, Αετοχώρι, Περίκλεια, Αρχάγγελος) είναι βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσω προγραμμάτων για την ανακαίνιση και ανάπλαση των παραπάνω. Η σύνδεση του χθες με το σήμερα οδηγεί στην ανάδειξη αυτών των τοποθεσιών με στόχο όχι μόνο την προσέλκυση τουριστών αλλά και την παρουσίαση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Είναι μία άλλη μορφή τουριστικής προβολής που μπορεί να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση και δυναμική.
Σημαντικά θρησκευτικά μνημεία αποτελούν η Μονή Αγίου Ιλαρίωνα Προμάχων και η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο, οι οποίες αποτελούν κέντρα πνευματικής περισυλλογής αλλά και τόπους όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει μια άλλη μορφή τέχνης. Επίσης, η Αλμωπία έχει διάσπαρτες μεταβυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Δημήτριος Αετοχωρίου, Αγία Παρασκευή Περίκλειας, Άγιος Δημήτριος Ξιφιανής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαρεφείου, Άγιος Γεώργιος Άνω Λουτρακίου, Άγιος Νικόλαος Ίδας κ.α.), οι οποίες αποτελούν κόσμημα για την περιοχή μας και κάποιες απ’ αυτές χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης και αναπαλαίωσης.
Μνημεία ιστορικά και αρχαιολογικά αποτελούν το Κάστρο της Χρυσής και η Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Άλωρο, τα οποία μετά την ανάδειξή τους μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για εκατοντάδες τουρίστες. Επίσης, μεγάλη είναι η ιστορική αξία των νεκροταφείων και των άλλων μνημείων που είναι κατάλοιπα του Α’ παγκοσμίου πολέμου και μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από τη Σερβία και τη Γαλλία.
Η περιοχή μας διαθέτει φυσική ομορφιά, την οποία μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης και με πεζοπορίες στα όμορφα μονοπάτια που διασχίζουν τα πλούσια δάση μας.
Στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής συμβάλουν και οι πολλές τοπικές γιορτές που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους στις τοπικές κοινότητες και έχουν ως στόχο την προβολή των τοπικών μας προϊόντων όπως το τσίπουρο, η πατάτα, το κάστανο, το κεράσι, η πιπεριά, το τυρί, το ροδάκινο κ.α.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εντάξει όλα τα παραπάνω στην τουριστική πολιτική του Δήμου και έτσι ο επισκέπτης να έχει πολλαπλές επιλογές κατά τη διαμονή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)