Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Στα δύο οι πόντιοι
Με δύο πανελλήνια Σωματεία εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες οι πόντιοι.
Οι ανακοινώσεις και οι εκδηλώσεις γίνονται από την ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Π.Ο.Π.Σ), που είναι και το πρώτο και από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ,που δημιουργήθηκε αργότερα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Παμποντιακής  Ομοσπονδίας   Ελλάδος,Προς Πρόεδρο Βουλής
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

    Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, δευτεροβάθμιος φορέας 433 σωματείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, απευθύνεται Ενώπιόν Σας προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία και την αποστροφή σύσσωμου του Ποντιακού Ελληνισμού, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στα κάτωθι φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό, την Ιστορική Μνήμη αλλά και την Ανθρωπότητα, αφού η Γενοκτονία εμπίπτει στα εγκλήματα εναντίον της.
   Συντάξεις Υπερηλίκων Ομογενών:
    Με το ν. 4093/2012, στον οποίο είχε αντιταχθεί η σημερινή κυβέρνηση, 42.000 υπερήλικες ομογενείς αποστερήθηκαν το ελάχιστο βοήθημα που λάμβαναν. Εν συνεχεία, με τον ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α’ 69) της τωρινής κυβέρνησης διαφάνηκε ότι θα αποκατασταθεί η αδικία με την επαναχορήγηση αυτού του ελάχιστου κοινωνικού επιδόματος του ΟΓΑ. Μάλιστα, πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την χορήγησή του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, καθώς είχαν εξασφαλισθεί οι πόροι για την καταβολή του. Πλην όμως, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ, εν αναμονή της λήψης των επιδομάτων τους, όλο και περισσότεροι γέροντές μας οδηγούνται καθημερινά στην εξαθλίωση και το θάνατο. Οι νομοθετικές παλινωδίες και οι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις καταδεικνύουν την ψηφοθηρική μεταχείριση της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας και τον εμπαιγμό της.

   Εξαίρεση από τα σχολικά βιβλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:
Επί των ημερών της κυβερνήσεώς σας, τροποποιήθηκε η διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου προκειμένου να μη γίνεται καμία αναφορά στον όρο γενοκτονία, παρόλο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είχε διαφορετική άποψη. Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι στην ενέργεια αυτή υποκρύπτεται η βούληση σταδιακής απαξίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού και υποβάθμισης της Γενοκτονίας που συντελέσθηκε σε βάρος των προγόνων μας.

   Άρνηση της Γενοκτονίας από τον Υπουργό Παιδείας:
Με τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, τα Ηνωμένα Έθνη κατέδειξαν την σπουδαιότητα του εν λόγω εγκλήματος, το οποίο έχει τεράστιες νομικές προεκτάσεις. Αντιθέτως, ο όρος της Εθνοκάθαρσης, όντας καθαρά περιγραφικός στερείται περαιτέρω νομικής σημασίας.
Ο Ράφαελ Λέμκιν, επινοητής του όρου Γενοκτονία, χρησιμοποίησε ως ιστορικό παράδειγμα επεξήγησης του όρου, τις περιπτώσεις Ελλήνων και Αρμενίων στον Μικρασιατικό Πόντο. Δηλαδή η έννοια της γενοκτονίας με την πιο επιστημονική της προσέγγιση βασίστηκε στο παράδειγμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Το 2007 ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τις γενοκτονίες, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών Μελέτης Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars), αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο την αναγνώρισε ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας μαζί με το παράδειγμα των Ασσυριο-Χαλδαίων και των Αρμενίων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από την Κύπρο, την Σουηδία και την Αρμενία ως χώρες, αλλά και από πολιτείες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Οι αναφερόμενοι φορείς, κρατικοί και μη, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει επιστημονική κατάρτιση και προσέγγιση;       
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ν. 2193/1994 ενώ, πλέον, η άρνησή της εμπίπτει στο τιμωρητικό πεδίο του ν. 4285/2014 [αντιρατσιστικό]. Πλην όμως, ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, ανενδοίαστα αρνείται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η άρνηση αυτή άλλοτε φέρει τον μανδύα της δημοσιογραφικής κριτικής και άλλοτε της ψευδεπίγραφης επιστημονικής αμφισβήτησης σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Η δε θεωρία περί προσωπικής απόψεως καταρρέει όταν αυτή εκφράζεται από ένα πολιτικό πρόσωπο δημόσια στα ΜΜΕ, πόσο μάλλον από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία  με δύο επιστολές της, οι οποίες συγκοινοποιήθηκαν και στον Πρωθυπουργό, στις 26.09.2015 και 06.10.2015, κάλεσε τον Υπουργό να ανακαλέσει τις τοποθετήσεις του. Στις επιστολές μας αυτές δεν υπήρξε ουδεμία ανταπόκριση, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαλλακτικότητας.
-----------
    Επειδή, η καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων διακινδυνεύει την ίδια την επιβίωση των υπερηλίκων ομογενών.
    Επειδή, η παραχάραξη της ιστορίας νεκρώνει την μνήμη του μέλλοντος.
Επειδή, η Γενοκτονία είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και συνεπώς είναι η ίδια η Ανθρωπότητα που πληγώνεται, το ζήτημα αυτό μας ξεπερνά όλους ως υπόθεση οικουμενική, πανανθρώπινη και δεν προσφέρεται για χρήση στο πολιτικό - ιδεολογικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ «αριστεράς και δεξιάς».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

   Την καταβολή των συντάξεων, σύμφωνα με τις διαδοχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
   Την αποκατάσταση του κεφαλαίου που εξαιρέθηκε από την διδακτέα ύλη της γ’ Λυκείου.
   Την άμεση, αποπομπή του αρνητή της Γενοκτονίας όχι μόνο από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το κυβερνών κόμμα, ως το ελάχιστο χρέος προς την Ανθρωπότητα.


Ο Πρόεδρος
Χρήστος-ΔημήτριοςΤοπαλίδης                                                                                                                            
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργία Κυριακίδου


Ανακοίνωση της ΠΟΠΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων καταδικάζει κάθε μορφή βίας,
απ’όπου και αν προέρχεται, απερίφραστα, χωρίς εξαιρέσεις. Όμως, είναι προφανές ότι
τα πρόσφατα επεισόδια στο Σύνταγμα έχουν τόση σχέση με τους Πόντιους,
όση σχέση έχει ο σημερινός υπουργός Παιδείας με το ποντιακό ζήτημα...
Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν, σχετικά με την διοργάνωση της διαμαρτυρίας
και τις κινήσεις που επιλέγονται από συγκεκριμένες πλευρές. Όμως, δεν είναι η ώρα
για αυτές τις συζητήσεις. Τώρα, προέχει να στείλουμε το μήνυμα, ότι
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ,
επειδή “κάποιος” υπουργός θέλησε να δημοσιοποιήσει “κάποια” ...προσωπική του άποψη.
Κόντρα στην τάση αποπροσανατολισμού και συνεχίζοντας στο πνεύμα του βασικού συμπεράσματος της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, επιμένουμε ότι ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Σε αυτήν τη βάση, καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Π.Ο.Π.Σ. να παραβρεθούν στην διαμαρτυρία της προσεχούς Δευτέρας, αντιπροσωπεύοντας τις αξίες και τα ιδανικά μας.
Μάλιστα, προκειμένου να προφυλαχθεί η εκδήλωση από τυχόν απόπειρες προβοκάτσιας, καλούμε την διοργανώτρια να συμπαραταχθεί στην πρώτη γραμμή με τους εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, μακριά από πολιτικούς-κομματικούς φορείς.
Επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους, ότι το ποντιακό ζήτημα είναι εθνικής εμβέλειας και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήνεται ως “λεία”, σε όσους πολιτικάντηδες επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν για λόγους κομματικής ψηφοθηρίας.
Καλούμε όλους τους φίλους , τις φίλες  και  τους συμπολίτες  μας,
σε ένδειξη καταδίκης των όσων ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός παιδείας, αλλά και σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, ,που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες στις πατρίδες τους και μεταφέρονται  κάτω από δύσκολες συνθήκες, με την ελπίδα σωτηρίας, από εμπόρους ψυχών, στα νησιά της πατρίδας μας, ,αφήνοντας φόρο αίματος  τα άψυχα σώματα των παιδιών τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου,
την Κυριακή 8 Νοεμβρίου από ώρα, 11.00π.μ. -3.00μ.μ, μπροστά στο άγαλμα της Ποντιακής Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας ,να καταθέσουν τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα.
Διανύουμε την τέταρτη ημέρα από την ώρα που ο σημερινός υπουργός Παιδείας υπέπεσε στο ατόπημα της αμφισβήτησης της Γενοκτονίας του Πόντου και, ακόμη, περιμένουμε από τον κύριο Πρωθυπουργό να πράξει τα δέοντα...
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   Χριστίνα Σαχινίδου                                                            Βικτωρία Σαββίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21